Strategische personeelsplanning

Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats

Strategische personeelsplanning

Berenschot Academy
Logo van Berenschot Academy
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 9 Berenschot Academy heeft een gemiddelde beoordeling van 9 (uit 2 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeUtrecht
24 sep. 2024 tot 12 nov. 2024
Toon rooster
event 24 september 2024, 09:30-17:00, Utrecht
event 8 oktober 2024, 09:30-17:00, Utrecht
event 12 november 2024, 09:30-17:00, Utrecht

Beschrijving

Een evenwichtig en competent personeelsbestand is essentieel voor het realiseren van uw organisatiedoelstellingen.

De juiste mens op de juiste plek, die op het juiste moment de juiste dingen doet. Het liefst ook nog tegen de juiste kosten. Maar uw organisatie en de omgeving veranderen continu – en daarmee ook de eisen aan het personeel. Wat is de impact van externe ontwikkelingen zoals technologie en digitalisering op uw producten en diensten, en wat vraagt dit van het personeel? In hoeverre beschikken uw medewerkers over de benodigde kwalitatieve en kwantitatieve vereisten voor bijvoorbeeld agile werken of een nieuwe strategische koers? De leergang ‘Strategische personeelsplanning’ biedt u …

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Personeelsplanning, Excel, People Analytics, Workforce management en Payroll.

Een evenwichtig en competent personeelsbestand is essentieel voor het realiseren van uw organisatiedoelstellingen.

De juiste mens op de juiste plek, die op het juiste moment de juiste dingen doet. Het liefst ook nog tegen de juiste kosten. Maar uw organisatie en de omgeving veranderen continu – en daarmee ook de eisen aan het personeel. Wat is de impact van externe ontwikkelingen zoals technologie en digitalisering op uw producten en diensten, en wat vraagt dit van het personeel? In hoeverre beschikken uw medewerkers over de benodigde kwalitatieve en kwantitatieve vereisten voor bijvoorbeeld agile werken of een nieuwe strategische koers? De leergang ‘Strategische personeelsplanning’ biedt u handvatten om samen met het topmanagement, lijnmanagement en HR de cyclus van strategische personeelsplanning te doorlopen en grip te krijgen op uw toekomstig personeelsbestand. Daarnaast leert u hoe u de cyclus in uw eigen organisatie kunt inrichten en implementeren, zodat u dit proces zelfstandig en succesvol kunt uitvoeren.

Voor wie?

De leergang ‘Strategische personeelsplanning’ is bedoeld voor HR-managers, HR-businesspartners en leidinggevenden uit de business. Deelnemers beschikken minimaal over een hbo- of universitaire bacheloropleiding.

Leerdoelen en resultaten

Leerdoelen
Tijdens de leergang Strategische personeelsplanning werkt u aan de volgende leerdoelen:

Dag 1

* Ontwikkelen van een visie op strategische personeelsplanning.
* Noodzaak voor strategische personeelsplanning herkennen en duiden.
* Analyseren van strategische documentatie zoals missie, visie en strategie.
* Inventariseren van interne en externe ontwikkelingen en inschatten van de impact ervan op toekomstige producten en diensten.
Dag 2

* Leren vlootschouwen (en uw eigen leidinggevenden hier in trainen).
* Gap-analyse maken tussen benodigd en huidig personeel in termen van kwaliteit, kwantiteit, personeelsmix en kosten.
* Aanvullende analyses uitvoeren op het personeelsbestand bij ongewijzigd beleid.
* Prioriteren van personele knelpunten en keuzes maken rond de inzet van HR-acties.
* Monitoren en evalalueren van HR-acties.
Dag 3

* Voorbereidingen treffen voor strategische personeelsplanning: data, communicatie, sturing, weerstand en valkuilen.
* Verankeren van strategische personeelsplanning in de HR-cyclus.
* Toegepaste kennis in de praktijk brengen.
Dag 4

* Overtuigen van en presenteren voor groepen en omgaan met kristische vragen.
* Noodzaak, aanpak en resultaat van SPP toelichten.
Resultaten
Na de leergang ‘Strategische Personeelsplanning’ bent u samen met het management in staat zelfstandig de cyclus van strategische personeelsplanning te doorlopen voor een afdeling of de gehele organisatie. U heeft scherp wat strategische personeelsplanning is, welke HR-interventies nodig zijn om de gewenste resultaten te bereiken en hoe u de effectiviteit van strategische personeelsplanning kunt monitoren en evalueren.
Na het afronden van deze leergang ontvangt u van Berenschot een officieel certificaat van deelname.

Programma en werkwijze

Programma

Het programma bestaat uit vier dagen:

Dag 1
U maakt kennis met strategische personeelsplanning (SPP) en welke resultaten het oplevert. Daarnaast leert u de juiste voorbereidingen te treffen voor een succesvolle strategische personeelsplanning. Ook leert u relevante externe en interne ontwikkelingen in kaart te brengen en ervaart welke impact deze hebben op het werk, oftewel de producten en diensten van uw organisatie. Na deze module krijgt u huiswerk mee voor het maken van een kwantitatieve analyse.

Dag 2
U gaat aan de slag met vlootschouwen. Daarnaast leert u hoe u deze training binnen uw eigen organisatie kunt faciliteren. Vervolgens oefent u met het analyseren van de gap (kloof) tussen het benodigde en huidige personeel in termen van kwaliteit, kwantiteit, personeelsmix en kosten. Daarnaast leert u aanvullende analyses uit te voeren op het personeelsbestand bij ongewijzigd beleid. U leert de gap tussen het benodigde en aanwezige personeel te vertalen naar oplossingsrichtingen en hier prioriteiten in te stellen. Op basis van deze abstracte prioriteiten leert u vervolgens concrete HR-acties en interventies te bepalen en monitoren.

Dag 3
U leert hoe u HR-acties en ‑interventies tot leven kunt brengen, te monitoren en te evalueren. Ook het borgen van de strategische personeelsplanningscyclus in de organisatie komt aan de orde. U leert de belangrijkste factoren die bijdragen aan het doorleven van een succesvolle SPP-cyclus. U brengt de belangrijkste stakeholders in kaart en traint verschillende technieken om stakeholders effectief te beïnvloeden. Verder gaat u aan de slag om alle opgedane kennis in de praktijk te brengen met een case.

Dag 4
De laatste dag van de cursus staat in het teken van reflecteren, herhalen en voorbereiden van de slotopdracht. U reflecteert op hetgeen u geleerd heeft tijdens de cursus en we behandelen onderwerpen naar behoefte van de groep. U leert presentatietechnieken en oefent met presenteren voor een directie, zodat u met overtuiging en effectiviteit de noodzaak, het actieplan en de gewenste resultaten kunt presenteren binnen uw eigen organisatie.

Werkwijze

Het Berenschot-model voor strategische personeelsplanning dient als fundament voor de leergang ‘Strategische personeelsplanning’. Dit veelbeproefde model wordt continu doorontwikkeld en is een uitstekend instrument om grip te krijgen op de toekomstige personeelsbehoefte. Daarnaast maakt u kennis met door ons ontwikkelde Excel-tools voor kwantitatieve en kwalitatieve analyses, die u naderhand zelfstandig kunt gebruiken. Indien gewenst, kunt u tijdens de leergang gebruikmaken van een coach die u helpt met de lesstof of praktijkvragen. Deze coachingsmomenten worden aan het begin van de leergang ingepland. Na afloop van elke module wordt het lesmateriaal online aangeboden.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Vraag nu gratis en vrijblijvend informatie aan:

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
We slaan je gegevens op, en delen ze met Berenschot Academy, om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.