Keuzehulp Voedingsdeskundige
- Alle producten binnen het onderwerp voedingsdeskundige
Keuzehulp voedingsdeskundige - Ervaringen met producten voedingsdeskundige
Overzicht cursussen en trainingen binnen voedingsdeskundigheid
Waarom voedingsdeskundige worden een goede keuze is
- trending_up Breed werkveld
- trending_up Mogelijkheid tot compact programma
- trending_up Goede baankans
Voedingsdeskundigheid Trends
- 129 Cursussen
- 30 Aanbieders
- 111 Ervaringen
- 9.3 Beoordeling
- € 4,12 - € 2.950 Prijsklasse
- Bekijk alle voedingsdeskundigheid trends
Op deze pagina:
- Wat doet een voedingsdeskundige?
- Wat zijn de verschillen op het gebied van opleidingen in de voeding?
- Welke soorten voeding zijn er?
- Wat leer je als voedingsdeskundige?
Overweeg jij een baan als voedingsdeskundige?
Voeding is een van onze basisbehoeften, iedereen heeft dagelijks voeding nodig en is dus ook dagelijks bezig met voeding. Niet iedereen maakt echter de keuze voor gezonde voeding, vanwege onwetendheid of desinteresse. Andere mensen hebben speciale voeding nodig omdat ze bijvoorbeeld allergisch zijn voor gluten of koemelk. Voedingsdeskundigen kunnen hierbij hulp bieden. Tijdens een opleiding voedingsdeskundige leer je alles over voeding en leer je mensen te begeleiden naar een voedingspatroon dat bij hen past. Lijkt dit je wat? Dan is een opleiding of cursus Voeding misschien wel iets voor jou!
Wat doet een voedingsdeskundige?
Een voedingsdeskundige geeft mensen en organisaties advies over voeding, voedingsleer en leefstijl. Het is een sector met veel baanmogelijkheden; steeds meer mensen zien in dat voeding een belangrijk onderdeel is voor een gezond en gelukkig lichaam. Voedingsdeskundigen kunnen als voedingsconsulent aan de slag, maar ook voor verpleegkundigen, huisartsen en zorgverleners is een opleiding voedingskunde een waardevolle aanvulling.
Bekijk het volledige aanbod aan trainingen in voedingsdeskundigheid
Wat is het verschil tussen een opleiding diëtist, gewichtsconsulent en voedingsdeskundige?
Een diëtist is een beschermde titel. Een diëtist heeft een medische achtergrond en weet daarom niet alleen veel over eten, maar ook over gezondheid. Als je ziek bent kan een diëtist je helpen om je voedingspatroon aan te passen, om zo beter te worden. Een gewichtsconsulent begeleidt gezonde mensen met gewichtsproblemen. Een voedingsdeskundige is wat breder opgeleid en kijkt niet alleen naar gewicht en gezondheid. Meestal zijn voedingsdeskundigen mensen die een opleiding richting Voeding & Gezondheid hebben afgerond.
HBO Opleiding Voeding
Als je voedingsdeskundige wilt worden kun je het beste een HBO Opleiding Voeding & Dietetiek volgen. Vakken die je volgt zijn natuurlijk toegespitst op voeding, maar je volgt bijvoorbeeld ook vakken als psychologie, fysiologie, dieetleer, communicatie en chemie. Daarnaast heb je soms de mogelijkheid om stage te lopen binnen de studie om alvast praktijkervaring op te doen. Aan het einde van de opleiding kies je een richting: een brede afstudeerrichting voeding of een gespecialiseerde paramedische opleiding, hiermee kun je bijvoorbeeld diëtiste worden.
MBO Opleiding Voeding
Op MBO niveau heb je verschillende korte cursussen op het gebied van gezond eten, voeding voor je kind, voedingstherapie, voedingsleer en voedingsadviseur. Daarnaast kun je een cursus doen tot Gewichtsconsulent, hiervoor bestaat ook een apart overzicht op Springest. Hieronder noemen we een paar populaire specialisaties:
Verschillende soorten voeding
Natuurvoeding
Bij natuurvoeding draait het om voedingsmiddelen met zo min mogelijk toegevoegde stoffen. Binnen de natuurvoeding gelooft men dat zo puur mogelijk eten goed is voor onze gezondheid en onze energie. Ook is er binnen de natuurvoeding veel aandacht voor het milieu en duurzame voeding. Vers, eerlijk, en biologisch zijn de kernwaarden binnen de natuurvoeding.
Orthomoleculaire voeding
Orthomoleculaire voeding is onderdeel van natuurvoeding. Bij orthomoleculaire voeding draait het om het oplossen van problemen door het verhogen van de hoeveelheid van bepaalde voedingsstoffen in het lichaam.
Sportvoeding
Een lichaam dat veel energie gebruikt heeft vaak meer en andere voeding nodig. Bij sportvoeding leer je hoe je je sportprestaties met de juiste voeding ondersteunt. Fit door voeding!
Voeding rondom zwangerschap
Wat mag je niet eten als je zwanger bent? En aan welke voedingsmiddelen heeft een ongeboren baby behoefte? Dat leer je tijdens een cursus voeding rondom zwangerschap. Een korte E-learning is ook heel geschikt als je zelf zwanger bent en wilt leren wat je wel en niet mag.
Voordelen Opleiding Voedingsdeskundige
Goede baankans
Door het brede werkveld heb je een grote kans op een baan, die in de aankomende jaren zal toenemen door de vergrijzing en de daarmee vergrootte vraag naar zorg en voedingsdeskundigen.
Breed werkveld
Je hebt een breed werkveld waarin je zult werken, je kunt bijvoorbeeld aan de slag als adviseur, dietist, ondernemer, onderzoeker en voorlichter.
Mogelijkheid tot compact programma
Als je niet de tijd hebt om de opleiding fulltime te volgen is er ook de mogelijkheid om een compact programma te volgen. Deze duurt niet korter dan een fulltime opleiding, maar geeft je de mogelijkheid de opleiding in 1 of 1.5 dag per week te volgen.
Wat leer je als voedingsdeskundige?
- kennis over voeding praktisch toepassen
- een intakegesprek voeren
- voedingsetiketten begrijpen
- een anamnese afnemen
- de problemen van cliënten in kaart te brengen
- voedingsadviezen en leefstijladviezen geven
- voedingsgerelateerde ziektebeelden opsporen
- de juiste behandelmethoden kiezen
- cliënten begeleiden bij het aanpassen van hun eetpatroon