Vergroot je denkvermogen | Analytisch en oplossingsgericht denken

Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats

Vergroot je denkvermogen | Analytisch en oplossingsgericht denken

Molijn Training
Logo van Molijn Training
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,8 Molijn Training heeft een gemiddelde beoordeling van 8,8 (uit 43 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeVoorkeurslocatie: Utrecht
12 okt. 2023 tot 30 nov. 2023
Toon rooster
event 12 oktober 2023, 09:30-16:00, Voorkeurslocatie: Utrecht, Dag 1 - Inzicht creëren in complexe problemen
event 2 november 2023, 09:30-16:00, Voorkeurslocatie: Utrecht, Dag 2 - Werken vanuit verschillende perspectieven
event 16 november 2023, 09:30-16:00, Voorkeurslocatie: Utrecht, Dag 3 - Nieuwsgierig denken en verbanden leggen
event 30 november 2023, 09:30-13:00, Voorkeurslocatie: Utrecht, Dag 4 - Wrap-up

Beschrijving

Vergroot je denkvermogen | Analytisch en oplossingsgericht denken

De wereld waarin we leven wordt steeds complexer. Dat betekent dat er steeds meer gevraagd wordt van ons vermogen zaken te doorgronden en verbanden te leggen die er ogenschijnlijk niet lijken te zijn. Deze complexiteit vraagt om een open perspectief en een onderzoekend en probleemoplossend denkvermogen. Want wanneer je in staat bent zaken te onderzoeken en ze daarna vanuit een helikopterview te analyseren dan wordt het resultaat meer dan slechts de optelsom van de losse delen. Zo kan je vanuit nieuwsgierigheid complexe zaken ontrafelen om nieuwe ideeën op te doen of om  duidelijkheid te creëren.

In deze training ontwikkel je…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Vergroot je denkvermogen | Analytisch en oplossingsgericht denken

De wereld waarin we leven wordt steeds complexer. Dat betekent dat er steeds meer gevraagd wordt van ons vermogen zaken te doorgronden en verbanden te leggen die er ogenschijnlijk niet lijken te zijn. Deze complexiteit vraagt om een open perspectief en een onderzoekend en probleemoplossend denkvermogen. Want wanneer je in staat bent zaken te onderzoeken en ze daarna vanuit een helikopterview te analyseren dan wordt het resultaat meer dan slechts de optelsom van de losse delen. Zo kan je vanuit nieuwsgierigheid complexe zaken ontrafelen om nieuwe ideeën op te doen of om  duidelijkheid te creëren.

In deze training ontwikkel je je analytisch en probleemoplossend denkvermogen. Zo leer je met en van je medecursisten hoe je je onderzoekend en nieuwsgierig op kunt stellen en wat je nodig hebt om een probleem of situatie vanuit verschillende gezichtspunten te kunnen bekijken. Ook staan we stil bij het loskomen van standaard denkpatronen om creatiever te kunnen denken. Met een andere denkwijze kan je bijvoorbeeld snel nieuwe verbanden leggen.

Leren in stand-ups en retrospectives 
Het trainingsprogramma ‘Vergroot je denkvermogen’ bestaat uit 3,5 klassikale trainingsdag met telkens een tussenliggende periode van een aantal weken. In deze weken kun je gebruik maken van onze online coaching die je helpt het geleerde tijdens de training ook daadwerkelijk in praktijk te brengen. De eerste dag starten we met het bespreken van je leerdoelen en maak je kennis met je medecursisten. Iedere volgende trainingsdag start je de dag met een stand-up. Dit is een staande meeting (vandaar de naam) met je collega cursisten waarin we gezamenlijk terugblikken op de ervaringen van de afgelopen weken. Wat ging er goed? Wat kan er beter? Waar kunnen de trainer en je medecursisten je mee helpen? Je leert kritische interviewtechnieken toe te passen op elkaars inbreng om elkaar verder te helpen. Zo leer je stapsgewijs je eigen en elkaars doelstellingen in dit leertraject effectief te evalueren. In een afsluitende retrospective (een halve dag) blik je terug op het gehele leerproces.    

Programma

Dag 1 9.30 - 16.00 uur Inzicht creëren in complexe problemen
In deze training ervaar je hoe je flexibel kunt denken. Via ongewone denktechnieken gebruik je je hoofd en handen om een probleem te analyseren. Zo kom je tot verrassend nieuwe inzichten in onmogelijk lijkende situaties.

Na deze training:
·         Heb je ervaren welk deel van je analyse- en oplossingscapaciteiten je (nog) niet gebruikt
·         Heb je geëxperimenteerd met het vergroten van je breinplasticiteit / denkflexibiliteit

 Dag 2 9.30 - 16.00 uur Werken vanuit verschillende perspectieven
Een groot deel van wat we doen of níet doen, wordt bepaald door de manier waarop we denken. Om dat te ervaren leggen we je denkpatronen onder de loep. Je ervaart welke mogelijkheden je ziet en welke kansen ontstaan als je vanuit een ander perspectief gaat denken. We dagen je uit anders waar te nemen en nieuwe verbanden te ontdekken.

Na deze training:
·         Ben je in staat zonder vooroordelen naar een vraagstuk te kijken
·         Heb je kennis gemaakt met perspectiefdenken en hoe je dit praktisch toepast
·         Weet je problemen met creatief denken om te zetten in kansen

 Dag 3 9.30 - 16.00 uur Nieuwsgierig denken en verbanden leggen

Inspiratie en motivatie
Een helicopterview zorgt ervoor dat hoofd- van bijzaken gescheiden blijven en je goed zicht hebt op ‘the bigger picture’. Maar hoe doe je dat zelf? En kan je dat leren? Met kritisch denken, de juiste communicatieve vaardigheden en een nieuwsgierige opstelling kom je tot de kern en krijg je zicht op het grotere geheel.  

 Na deze training
·         Stel je kritische en onderzoekende vragen om de juiste informatie te verzamelen
·         Heb je ervaren hoe je vanuit het grotere geheel hoofd- en bijzaken van elkaar kunt scheiden
·         Ben je in staat oordelen uit te stellen en een probleemstelling te herformuleren 

Dag 4 9.30 - 13.00 uur (afsluitend een gezamenlijke lunch)
Een afrondende workshop waarin we een check doen op de individuele leerdoelen en de puntjes op de ‘i’ zetten. In een afrondende retrospective blik je terug op het gehele leerproces. We sluiten de training af met een gezamenlijke lunch. 

Ontwikkel jouw learning agilities bij Molijn Training!

 • change agility: mensen met een goed ontwikkelde change agility experimenteren graag, zijn nieuwsgierig en gaan effectief om met verandering
 • people agility: mensen met een goed ontwikkelde people agility zijn tolerant, open-minded, zoeken informatie bij de mensen om hen heen en doen hun best de ander te begriipen en in verbinding te staan
 • mental agility: mensen met een goed ontwikkelde mental agility hebben een goed analytisch en kritisch denkvermogen, zij zijn in staat om complexe problemen te kunnen doorgronden en leggen de juiste verbanden om tot nieuwe oplossingen te komen
 • results agility: mensen met een goed ontwikkelde results agility zijn gedreven, zelfverzekerd en goed in staat anderen te inspireren om resultaat te behalen

In de training Vergroot je denkvermogen ontwikkelen deelnemers hun Mental agility. Heb jij een Learning Agility Scan of -test gedaan en wil jij jouw Mental agility vergroten? Meld je dan aan voor het dit trainingspakket!

Effectief online trainen

Al onze trainingen zijn vanwege de onzekerheden rond Covid-19 'online only'. Omdat het simpelweg kopieren van een traditionele training naar een online training praktisch gezien niet werkt, hebben wij al onze trainingsprogramma's opnieuw opgebouwd waarbij we de 'nieuwe normaal' als uitgangspunt hebben genomen. Met kleine groepen van maximaal 6 cursisten en een aangepast programma weten wij ook online een open sfeer van communicatie te realiseren waarin curisten worden begeleid door de trainer, maar ook vooral met elkaar en van elkaar kunnen leren. 

Werkwijze

 1. Voor de start van jouw trainingspakket ontvang je een persoonlijke intake (In de meeste gevallen digitaal in de Mijn Molijn omgeving)
 2. Een week voor aanvang van de training ontvangen cursisten een trainingskit thuis met daarin verschillende voorbereidingsopdrachten en alle materialen die ze nodig hebben voor de training, inclusief een Bambook notitie boek en iets lekkers voor bij de koffie of thee
 3. De online trainingen zijn per dag opgebouwd en bestaan uit twee blokken van 2 uur (10.00-12.00 en 13.00- 15.00 uur). Hierin schakelen we regelmatig van samen online naar individueel offline. Zo ga je in de lunchpauze praktisch offline met de theorie aan de slag en worden daarna ervaringen van cursisten online met elkaar uitgewisseld en is er ruimte om elkaar feedback te geven
 4. Na iedere trainingsdag formuleer je een concrete hulpvraag en maak je een passend actieplan
 5. Je gaat met jouw actieplan aan de slag in de online coaching, waarbij je voortdurend in contact staan met de trainer
 6. Een aantal weken na iedere trainingsdag is er een tussentijdse online meeting waarin cursisten ervaringen met elkaar en de trainer kunnen delen
 7. Tot slot van het trainingstraject is er een afrondende evaluatie waarin wordt teruggeblikt en vooruit wordt gekeken

Trainingsadvies

Wil je een gericht trainingsadvies? Dat kan! Vul dan de digitale vragenlijst die jouw competenties en de dingen die je belangrijk vindt in je werk in kaart brengt. Zo zie je onmiddellijk waar je ontwikkelbehoefte ligt en waar je de beste resultaten behaalt. In totaal duurt het invullen van de vragenlijst ongeveer een half uur en je kunt het doen waar en wanneer het jou uitkomt. Neem contact met ons op via mail@molijntraining.nl of 030 763 0887.

Eigen leeromgeving

Zodra je je hebt ingeschreven voor een training krijg je toegang tot je eigen digitale leeromgeving 'Mijn Molijn'. Hier kun je al je persoonlijke documenten plaatsen zoals je actieplan, persoonlijke aantekeningen en certificaten. Je krijgt toegang tot de mediatheek met leerzame en leuke filmpjes. Ook krijg je toegang tot de bibliotheek met handouts van de trainingen, boekentips en interessante artikelen.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
We slaan je gegevens op, en delen ze met Molijn Training, om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.