Agile leiderschap | Cultuur en communicatie

Tijdsduur

Agile leiderschap | Cultuur en communicatie

Molijn Training
Logo van Molijn Training
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,8 Molijn Training heeft een gemiddelde beoordeling van 8,8 (uit 43 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Beschrijving

Agile Leiderschap | Cultuur en communicatie

De term Agile is in veel organisaties niet meer weg te denken. Mensen binnen de organisatie spelen een cruciale rol in het al dan niet slagen van een Agile manier van werken. Wendbare teams worden immers gemaakt door wendbare werknemers. Wanneer werknemers na het invoeren van Agile (werk)processen weten ‘wat’ er van hen gevraagd wordt, betekent dat niet automatisch dat ze ook weten ‘hoe’ ze dat moeten doen. Agile werken vraagt namelijk ook om een andere houding van medewerkers op het gebied van initiatief nemen, zelforganisatie en de behoefte om van toegevoegde waarde te willen zijn voor het proces. Het simpelweg implementeren van nieuwe structure…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Cultuur, Agile Leiderschap, Leiderschap, Sociologie en Vertrouwen.

Agile Leiderschap | Cultuur en communicatie

De term Agile is in veel organisaties niet meer weg te denken. Mensen binnen de organisatie spelen een cruciale rol in het al dan niet slagen van een Agile manier van werken. Wendbare teams worden immers gemaakt door wendbare werknemers. Wanneer werknemers na het invoeren van Agile (werk)processen weten ‘wat’ er van hen gevraagd wordt, betekent dat niet automatisch dat ze ook weten ‘hoe’ ze dat moeten doen. Agile werken vraagt namelijk ook om een andere houding van medewerkers op het gebied van initiatief nemen, zelforganisatie en de behoefte om van toegevoegde waarde te willen zijn voor het proces. Het simpelweg implementeren van nieuwe structuren en processen volgens de principes van het Agile werken volstaat daarom meestal niet. Agile leiderschap is richting geven aan dit proces, je eigen handelen en dat van je team.

Binnen Agile leiderschap staan coaching, groei en samenwerking van individu en het team centraal. Het vraagt van leidinggevenden dat zij hun medewerkers op een eigentijdse manier meer faciliterend kunnen managen. Dat betekent voor hen loslaten en ‘in control’  blijven. Voor medewerkers betekent het dat zij meer eigen verantwoordelijkheid nemen en in goed contact met elkaar en de klanten staan. In een Agile leiderschapsprogramma van vier 4,5 dag komen alle facetten aan bod die van belang zijn om in een Agile team continu tot verbetering te kunnen komen. Je leert stap voor stap hoe je als leidinggevende je medewerkers meeneemt naar een Agile mindset binnen je team.

Leren in stand-ups en retrospectives
Dit Agile Leiderschapsprogramma bestaat uit 4,5 dag klassikaal trainen met telkens een tussenliggende periode van een aantal weken. In deze weken kun je gebruik maken van onze online coaching die je helpt het geleerde tijdens de training ook daadwerkelijk in praktijk te brengen. De eerste dag starten we met het bespreken van je leerdoelen en maak je kennis met je medecursisten. Iedere volgende trainingsdag start je de dag met een stand-up. Dit is een staande meeting (vandaar de naam) met je collega cursisten waarin we gezamenlijk terugblikken op de ervaringen van de afgelopen weken. Wat ging er goed? Wat kan er beter? Waar kunnen de trainer en je medecursisten je mee helpen? Je leert kritische interviewtechnieken toe te passen op elkaars inbreng om elkaar verder te helpen. Zo leer je stapsgewijs je eigen en elkaars doelstellingen in dit leertraject effectief te evalueren. In een afsluitende retrospective (een halve dag) blik je terug op het gehele leerproces.    

Programma

Dag 1 - Agile leiderschap: een Agile mindset in je team (09.30 - 16.00 uur)

Tijdens de eerste dag van dit leiderschapsprogramma staan we stil bij wat Agile leiderschap inhoud. Welke aspecten zijn van belang als je echt Agile wilt gaan werken met je team? Van medewerkers vraagt Agile werken dat zij effectief met verandering om kunnen gaan en dat zij bereid zijn oude patronen los te laten en nieuwe paden in te slaan. Maar hoe motiveer je mensen mee te bewegen met de verandering die van hen gevraagd wordt? Hoe ge je om met de weerstand die dit soms oplevert?

 Na deze training:
*  Heb je goed zicht op wat er zich, net als bij een ijsberg, bij je medewerkers onder water afspeelt
*  Weet je medewerkers te motiveren mee te bewegen met de verandering die van hen wordt gevraagd
*  Weet je te sturen op verantwoordelijkheid en eigen regie

Dag 2 - Herken talent – Communicatie en strategische personeelsplanning (09.30 - 16.00 uur)

Tijdens de tweede dag duiken we in de materie van persoonlijkheidsvoorkeuren. De manier waarop iemand communiceert vertelt veel over zijn gedragsvoorkeuren. De een praat makkelijk en legt snel nieuwe contacten terwijl een ander sterk is in procesbewaking en graag de puntjes op de 'i' zet. Wat zegt dit over mensen? Wat voor soort werk past ze? En hoe communiceer je het best met ze? Vooral in organisaties waar veel in wisselende (project)teams wordt gewerkt is het wel zo handig als je als leidinggevende snel in de gaten hebt hoe je het best je team én het individu kunt managen. De Myer Briggs Type Indicator (MBTI) is een internationaal veelgebruikt HR instrument dat we tijdens deze training gebruiken.

 Na deze training:
*  Heb je goed zicht op de aanwezige kwaliteiten van mensen en hoe deze elkaar in teamverband kunnen versterken
*  Weet je de samenwerking binnen een team snel te optimaliseren
*  Kan je je team effectief managen in een snel veranderende omgeving

Dag 3 - Loslaten én in control zijn – vertrouwen, betrokkenheid, doelen realiseren (09.30 - 16.00 uur)

In een Agile team is het van belang dat je complementair bent aan elkaar. Continu gezamenlijk in kleine stapjes verbeteren is het uitgangspunt waarbij je ook van gemaakte fouten veel kunt leren. Authenticiteit en vertrouwen zijn daarvoor belangrijke (voor)waarden om dit te kunnen realiseren. Hoe versterk je elkaars talent en ben je gezamenlijk effectief in het bedenken van oplossingen? Hoe moedig je je medewerkers aan hun toegevoegde waarde optimaal te benutten? En hoe zorg je ervoor dat er vanuit vertrouwen met elkaar wordt gecommuniceerd en gewerkt? Dat vraagt om loslaten zonder de controle te verliezen en het vermogen je kwetsbaar te durven op(en)stellen. Het gemeenschappelijke, hogere doel is van groot belang binnen Agile werkende organisaties. Dit hogere doel is namelijk wat mensen verbindt aan een team en/of organisatie. Hoe je het hogere doel van de organisatie kunt verweven in de dagelijkse aansturing van je mensen om tot nog betere prestaties te komen, komt in deze 3e dag uitgebreid aan bod.

Na deze training:
*  Weet je medewerkers met dienend leiderschap te coachen op hun kwaliteiten
*  Weet je je medewerkers te stimuleren om zich continu te ontwikkelen en ook failures door te vertalen naar verbetering
*  Heb je met behulp van kritische interviewtechnieken meer zicht op wat zich afspeelt binnen je team
*  Heb je zicht op hoe je met de Kanban en Kaizen methoden samen van ‘goed naar beter’ gaat

Dag 4 - Open communicatie in een Agile team (09.30 - 16.00 uur)

Het succes van een Agile team staat of valt met de onderlinge interactie en de bereidheid om elkaar te begrijpen. Face-to-face communicatie en informatieoverdracht zijn essentieel om kennis bijeen te brengen en elkaar te versterken. Door uitdagingen vanuit verschillende perspectieven te benaderen en daar kritisch naar te kijken, ben je als team in staat continu betere resultaten te behalen. Dat vraagt om open communicatie en een effectieve feedback cultuur. Open communiceren vraagt om ‘je uitspreken’ en ‘naar elkaar luisteren’. Het zijn twee vaardigheden die iedereen wel bezit, maar in groepsverband toch vaak lastig tot uiting lijken te komen.

 Na deze training
*  Weet je hoe je een open communicatiecultuur binnen je team faciliteert
*  Weet je hoe je effectieve sprint reviews en stand-ups begeleid
*  Weet je (360 graden) feedback constructief in te zetten binnen je team

Dag 5 - Wrap-up inclusief afsluitende lunch (9.30 - 13.00 uur)

Een afrondende workshop waarin we een check doen op de individuele leerdoelen en de puntjes op de ‘i’ zetten. In een afrondende retrospective blik je terug op het gehele leerproces. We sluiten de training af met een gezamenlijke lunch.

Effectief online trainen

Al onze trainingen zijn vanwege de onzekerheden rond Covid-19 'online only'. Omdat het simpelweg kopieren van een traditionele training naar een online training praktisch gezien niet werkt, hebben wij al onze trainingsprogramma's opnieuw opgebouwd waarbij we de 'nieuwe normaal' als uitgangspunt hebben genomen. Met kleine groepen van maximaal 6 cursisten en een aangepast programma weten wij ook online een open sfeer van communicatie te realiseren waarin curisten worden begeleid door de trainer, maar ook vooral met elkaar en van elkaar kunnen leren. 

Werkwijze

  1. Voor de start van jouw trainingspakket ontvang je een persoonlijke intake (In de meeste gevallen digitaal in de Mijn Molijn omgeving)
  2. Een week voor aanvang van de training ontvangen cursisten een trainingskit thuis met daarin verschillende voorbereidingsopdrachten en alle materialen die ze nodig hebben voor de training, inclusief een Bambook notitie boek en iets lekkers voor bij de koffie of thee
  3. De online trainingen zijn per dag opgebouwd en bestaan uit twee blokken van 2 uur (10.00-12.00 en 13.00- 15.00 uur). Hierin schakelen we regelmatig van samen online naar individueel offline. Zo ga je in de lunchpauze praktisch offline met de theorie aan de slag en worden daarna ervaringen van cursisten online met elkaar uitgewisseld en is er ruimte om elkaar feedback te geven
  4. Na iedere trainingsdag formuleer je een concrete hulpvraag en maak je een passend actieplan
  5. Je gaat met jouw actieplan aan de slag in de online coaching, waarbij je voortdurend in contact staan met de trainer
  6. Een aantal weken na iedere trainingsdag is er een tussentijdse online meeting waarin cursisten ervaringen met elkaar en de trainer kunnen delen
  7. Tot slot van het trainingstraject is er een afrondende evaluatie waarin wordt teruggeblikt en vooruit wordt gekeken

Trainingsadvies

Wil je een gericht trainingsadvies? Dat kan! Vul dan de digitale vragenlijst die jouw competenties en de dingen die je belangrijk vindt in je werk in kaart brengt. Zo zie je onmiddellijk waar je ontwikkelbehoefte ligt en waar je de beste resultaten behaalt. In totaal duurt het invullen van de vragenlijst ongeveer een half uur en je kunt het doen waar en wanneer het jou uitkomt. Neem contact met ons op via mail@molijntraining.nl of 030 763 0887.

Eigen leeromgeving

Zodra je je hebt ingeschreven voor een training krijg je toegang tot je eigen digitale leeromgeving 'Mijn Molijn'. Hier kun je al je persoonlijke documenten plaatsen zoals je actieplan, persoonlijke aantekeningen en certificaten. Je krijgt toegang tot de mediatheek met leerzame en leuke filmpjes. Ook krijg je toegang tot de bibliotheek met handouts van de trainingen, boekentips en interessante artikelen.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
We slaan je gegevens op, en delen ze met Molijn Training, om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.