Opleiding Budgetcoach Virtueel
Startdata en plaatsen
computer Online: ZOOM 25 okt. 2023Toon rooster event 25 oktober 2023, 09.00-17.00, ZOOM event 2 november 2023, 09.00-17.00, ZOOM event 9 november 2023, 09.00-17.00, ZOOM event 16 november 2023, 09.00-17.00, ZOOM |
computer Online: ZOOM 20 nov. 2023Toon rooster event 20 november 2023, 09.00-17.00, ZOOM event 27 november 2023, 09.00-17.00, ZOOM event 4 december 2023, 09.00-17.00, ZOOM event 11 december 2023, 09.00-17.00, ZOOM |
computer Online: ZOOM 12 feb. 2024Toon rooster event 12 februari 2024, 09.00-17.00, ZOOM event 19 februari 2024, 09.00-17.00, ZOOM event 26 februari 2024, 09.00-17.00, ZOOM event 4 maart 2024, 09.00-17.00, ZOOM |
computer Online: ZOOM 4 apr. 2024Toon rooster event 4 april 2024, 09.00-17.00, ZOOM event 11 april 2024, 09.00-17.00, ZOOM event 18 april 2024, 09.00-17.00, ZOOM event 25 april 2024, 09.00-17.00, ZOOM |
Beschrijving
Deze praktische opleiding leidt je in 2 tot 3 maanden op tot budgetcoach. Na het volgen van deze opleiding heb je alle handvatten om gelijk aan de slag te gaan als budgetcoach. En je hebt in totaal 12 maanden toegang tot het online platform.
Wil je budgetcoach worden? Gezien het feit dat een groeiend aantal mensen de grip op hun geld verliest vanwege verlies van inkomen, de crisis of vele andere gebeurtenissen, zien wij een stijgende vraag naar budgetcoaches. Meer uitgeven dan er binnenkomt en het overzicht kwijt raken over eigen geldzaken, leiden uiteindelijk tot financiële problemen.
Een budgetcoach kan mensen helpen om hun financiën weer in balans te krijgen. Dat kan problematische schu…
Veelgestelde vragen
Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.
Deze praktische opleiding leidt je in 2 tot 3 maanden op tot budgetcoach. Na het volgen van deze opleiding heb je alle handvatten om gelijk aan de slag te gaan als budgetcoach. En je hebt in totaal 12 maanden toegang tot het online platform.
Wil je budgetcoach worden? Gezien het feit dat een groeiend aantal mensen de grip op hun geld verliest vanwege verlies van inkomen, de crisis of vele andere gebeurtenissen, zien wij een stijgende vraag naar budgetcoaches. Meer uitgeven dan er binnenkomt en het overzicht kwijt raken over eigen geldzaken, leiden uiteindelijk tot financiële problemen.
Een budgetcoach kan mensen helpen om hun financiën weer in balans te krijgen. Dat kan problematische schulden en administratieve chaos voorkomen. Met de juiste budgetbegeleiding hebben de meeste mensen hun geldzaken vaak snel weer op de rit.
Deze praktische opleiding leidt je in 2 tot 3 maanden op tot budgetcoach. Na het volgen van deze opleiding heb je alle handvatten om gelijk aan de slag te gaan als budgetcoach.
De opleiding is zowel klassikaal als virtueel te volgen.
Praktijkgerichte opleiding
Deze opleiding budgetcoach sluit naadloos aan op de praktijk. Dat is essentieel, want als budgetcoach ben je de (tijdelijke) steun en toeverlaat voor mensen die het overzicht in hun financiële huishouding kwijt zijn. Je leert hoe je mensen met budgetproblemen kunt begeleiden en hoe je samen weer orde op zaken stelt. Daarmee help je voorkomen dat je cliënt onverhoopt in de schuldhulpverlening terechtkomt. Boeiend en vooral dankbaar werk dus!
Jouw werk als budgetcoach
Als budgetcoach kun je bij tal van organisaties aan de slag, zoals welzijnsinstellingen, gemeenten en woningbouwcorporaties. Ook kun je een eigen bureau oprichten. Als freelancer of zelfstandig ondernemer heb je de vrijheid om zelf je werkuren in te delen.
Vooropleiding en toelatingseisen
Voor deze opleiding heb je geen specifieke vooropleiding nodig. Wel gaan we ervan uit dat je beschikt over minimaal mbo- denk- en werkniveau.
Voorbereiding en studiebelasting
De opleiding heeft een duur van 4 lesdagen van 9.00 uur t/m 17.00 uur . Voor het bestuderen van de theorie en het uitwerken van huiswerkopdrachten moet je rekening houden met een studiebelasting van ca. 5 tot 10 uur per bijeenkomst naast het volgen van de lesdagen.
Zelfstandig leren
Als budgetcoach moet je zelfstandig problemen kunnen oplossen en communicatief vaardig zijn. Daarom is zelfstandig leren een belangrijk aspect van deze opleiding. Het is de bedoeling dat je de lessen zelfstandig doorneemt en dat je erover nadenkt hoe je de aangereikte leerstof praktisch kunt inzetten. Ook verwachten we van je dat je je eigen voortgang in de gaten houdt en dat je jezelf blijft motiveren.
Aantal deelnemers
Minimum aantal deelnemers: 8
Maximum aantal deelnemers: 15
Deelname certificaat
Het theorie-examen omvat multiplechoicevragen en een casus. Ook een scriptie Sociale Kaart maakt deel uit van het examen. Heb je als eindcijfer minimaal een 6 behaald, dan ontvang je het deelname certificaat van Learncare.
Examen SHV III NEN 8048
Wil je je persoonlijk certificeren als budgetcoach en het Kiwa examen SHV III behalen? Schrijf je dan in voor de online examentraining SHV III. Met deze online examentraining bereiden wij je voor op het Kiwa theorie examen SHV III volgens de eind- en toetstermen van de Kiwa. Meer informatie tref je hier aan.
Vakbekwaamheid op peil houden
In veel gevallen ben je als budgetcoach verplicht om jezelf jaarlijks bij te scholen. Je kunt je vakbekwaamheid op peil houden door het volgen van diverse masterclasses en online trainingen bij de Learncare Academy.
Goed om te weten
Tijdens de bijeenkomsten heb je een laptop of tablet nodig.
Virtuele lessen
Volg je deze opleiding via virtuele lessen? Dan zal hetzelfde programma gehanteerd worden. De lessen zullen via Zoom gegeven worden, zodat er voldoende gelegenheid is om te oefenen met gesprekstechnieken en rollenspellen.
Bijeenkomst 1: Het beroep Budgetcoach en Budgetteren
De eerste dag starten we met een algemeen deel. Je krijgt inzicht in het beroep en werkveld, en we stellen jouw persoonlijke leerdoelen vast in een leertraject.
Daarnaast doe je vandaag uitgebreide kennis op over budgetteren. Je krijgt inzicht in de techniek van budgetteren, raakt bekend met verschillende geldstromen en je krijgt handvatten voor het maken van een maandoverzicht. Als budgetcoach ga je steeds op onderzoek uit aangezien er snel veranderingen kunnen zijn, zoals de stijgende energieprijzen, stijgende benzine prijzen en de coronacrisis. Welke regelingen zijn er dan allemaal? Ook maken we een inventarisatie van geldbesparende maatregelen.
Bijeenkomst 2: Het werken met cliënten
Alles draait in deze bijeenkomst om de cliënt. Je krijgt inzicht in het proces dat je als budgetcoach doorloopt en welke stappen je daarin zet samen met je cliënt. Wat voor soorten cliënten zijn er en hoe kan je je cliënt het beste coachen? We geven je praktische handvatten voor het uitvoeren van dit werkproces. Ten slotte staan we stil bij de betekenis van deze werkwijze voor jouw beroepshouding als budgetcoach.
Bijeenkomst 3: Adviseren en begeleiden en belastingen
Tijdens deze derde bijeenkomst leer je hoe je je cliënt zo goed mogelijk kunt adviseren, begeleiden en coachen. Allereerst krijg je inzicht in gedrag en gedragsverandering. Je krijgt handvatten om zelf effectief te kunnen communiceren en je leert hoe je je cliënt kunt begeleiden bij een gedragsverandering. En omdat veranderen voor veel mensen niet eenvoudig is, besteden we ook aandacht aan oorzaken en uitingsvormen van weerstand. Ten slotte gaan we aan het eind van de dag dieper in op de ‘financiële blauwdruk’. Met andere woorden: welke overtuigingen heeft iemand over geld? Daarnaast besteden we aandacht aan onderwerpen als belastingen, het boxenstelsel, de verschillende toeslagen en het begrip partnerregeling. Ook doe je kennis op van de persoonsgebonden aftrek en de eigenwoningregeling.
Bijeenkomst 4: Vroegsignalering, traject Schuldhulpverlening en het stappenplan voor budgetcoaching
In de ochtend wordt er aandacht besteed aan vroegsignalering. Dit is dé manier om te voorkomen dat betalingsachterstanden verder oplopen en zich ontwikkelen tot een problematische schuldsituatie. In de ochtend krijgt ook de financieel-technische kant van de schuldhulpverlening de aandacht. Je leert hoe je het vrij te laten bedrag (VTLB) berekent en de afloscapaciteit volgens de Recofa-rekenmethode. Welk inkomen reken je mee in je berekening en welk inkomen niet? Ook behandelen we de beslagvrije voet en de wettelijke en nominale correctieposten. Daarnaast komt een betalingsvoorstel aan schuldeisers aan bod, waarbij rekening gehouden wordt met de (wettelijke) richtlijnen. In jouw werk als budgetcoach kun je namelijk ook te maken krijgen met cliënten met een loonbeslag of andere schuldensituaties, reden genoeg om van deze belangrijke zaken op de hoogte te zijn.
In de middag frissen wij de belangrijkste zaken voor budgetcoaching op, bespreken wij het stappenplan voor de budgetcoaching en bereiden wij je voor op het online theorie examen van Learncare. Op deze manier kan je na de opleiding direct aan de slag!
Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen
Deel je ervaring
Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.