Omgang met gevaarlijke stoffen verdiept

Type product
Tijdsduur
Trainer
Tinus Schonewille

Omgang met gevaarlijke stoffen verdiept

Kam-adviseur Hoogeveen
Logo van Kam-adviseur Hoogeveen

Tip: incompany training nodig? Vraag een offerte aan bij meerdere aanbieders!

Beschrijving

Omgaan met gevaarlijke stoffen

Er zijn talloze stoffen die risico’s met zich meebrengen voor mens en/of milieu. Deze training is afgestemd op magazijnbeheerders en medewerkers die leidinggevende functie hebben op MBO niveau.

Veiligheidsinformatiebladen (VIB of MSDS)

Iedere leverancier van gevaarlijke stoffen is verplicht om een veiligheidsinformatieblad te maken en dat aan te bieden aan de afnemer. De afnemer moet op zijn beurt de medewerkers die het gebruiken of verwerken de risico’s melden en de vereiste voorzorgsmaatregelen treffen die op het VIB staan. Dat kan adembescherming zijn of handschoenen. De afnemer kan ook een WIK (werkinstructiekaart) voor de medewerkers. In ieder geval moe…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Gevaarlijke stoffen & Goederen, Explosiegevaar / ATEX, Chauffeur, Afval / Afvalstoffen en Heftruckcertificaat.

Omgaan met gevaarlijke stoffen

Er zijn talloze stoffen die risico’s met zich meebrengen voor mens en/of milieu. Deze training is afgestemd op magazijnbeheerders en medewerkers die leidinggevende functie hebben op MBO niveau.

Veiligheidsinformatiebladen (VIB of MSDS)

Iedere leverancier van gevaarlijke stoffen is verplicht om een veiligheidsinformatieblad te maken en dat aan te bieden aan de afnemer. De afnemer moet op zijn beurt de medewerkers die het gebruiken of verwerken de risico’s melden en de vereiste voorzorgsmaatregelen treffen die op het VIB staan. Dat kan adembescherming zijn of handschoenen. De afnemer kan ook een WIK (werkinstructiekaart) voor de medewerkers. In ieder geval moeten medewerkers op de hoogte zijn/kunnen beschikken over het VIB van de producten waar zij mee werken. Tegenwoordig kan dat met een digitale database. In projectmappen of in een V&G-plan zit vaak een tab met VIB’s en/of WIK’s

ADR symbolen

ADR  is een Franse afkorting voor een Europees verdrag voor het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg. De ADR is in nationale wetgeving verankerd.

Gevaarlijke stoffen moeten worden ingedeeld op basis van hun gevaareigenschappen. Het ADR kent UN nummers toe aan stoffen of groepen van stoffen. Ieder UN nummer heeft bepaald vervoersvoorwaarden.

In het ADR deel 3 van Bijlage A is deze lijst met UN nummers opgenomen.

ADR eisen

De ADR stelt eisen aan verpakkingen, etikettering en vervoersmiddelen. Transport moet begeleid gaan met een vervoersdocument betreffende gevaarlijke stoffen en mogelijke andere documenten. Ook zijn er eisen gesteld aan chauffeurs en andere betrokkenen.

Door de dreiging van het terrorisme zijn er extra voorschriften toegevoegd. Dat om diefstal en misbruik van gevaarlijke stoffen te voorkomen.

Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen (PGS)

Een PGS richtlijn beschrijft integraal de belangrijkste risico’s van de activiteiten voor de omgeving – en brandveiligheid en de veiligheid van werknemers. De PGS  is een nadere invulling van wet- en regelgeving. De PGS 15 ‘opslag verpakte gevaarlijke stoffen’ is de bekendste. Bij een  RI&E (risico-inventarisatie en evaluatie) wordt getoetst of de organisatie voldoet aan de PGS. De PGS is een nadere invulling van wet- en regelgeving. De PGS maakt gebruik van de ADR klassen en symbolen. Voor een goed magazijnbeheer, laden en lossen gevaarlijke stoffen, is het betekenisvol dat magazijnmedewerkers op de hoogte zijn van PGS(15) en de ADR.

REACH

REACH is een Europese verordening over de productie van en handel in chemische stoffen. REACH staat voor: Registratie, Evaluatie, Autorisatie en restrictie van Chemische stoffen. Deze verordening geldt voor alle landen van de Europese Unie.

Producenten en importeurs van chemische stoffen moeten alle stoffen registreren die ze produceren of importeren. Deze plicht geldt alleen voor stoffen waarvan minimaal 1000 kilo per jaar wordt geproduceerd of geïmporteerd. Uiterlijk in 2018 moeten alle stoffen geregistreerd staan. Bij de registratie moet de producent of importeur onder meer aangeven of de stof schadelijk is. Ook moet hij vermelden hoe een gebruiker er veilig mee om kan gaan.

Praktijkgerichte training gevaarlijke stoffen

Omdat er vaak (te) weinig kennis is in de organisaties omtrent vervoer, opslag en verwerkingsmethoden van gevaarlijke stoffen, heeft  Kam-adviseur een een tweedaagse training ontwikkeld waarbij bewustwording, kennis van GHS en ADRsymbolen, enige kennis van PGS15 centraal staan.

Wij maken een specifiek programma gebaseerd op gesprekken met leidinggevende en deelnemers en een gedegen risicoanalyse van de werkzaamheden, transport en vervoer. Tijdens de training komt aan de orde:

 • Arbo-wet en regelgeving;
 • Milieuwetgeving;
 • REACH verordening;
 • GHS symbolen;
 • ADR symbolen;
 • PGS15;
 • Veiligheidsinformatiebladen;
 • (Persoonlijke) beschermingsmiddelen.

Practisch en doelgericht door ervaren trainers

Er zijn nog geen ervaringen.

  Deel je ervaring

  Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.
  Tinus Schonewille
  Tinus Schonewille
  KAM-opleidingen

  Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.