Cursus Infographics

Type product

Cursus Infographics

Global Training
Logo van Global Training
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 9,2 Global Training heeft een gemiddelde beoordeling van 9,2 (uit 8 ervaringen)

Tip: incompany training nodig? Vraag een offerte aan bij meerdere aanbieders!

Beschrijving

𝐖𝐚𝐚𝐫𝐨𝐦 𝐆𝐥𝐨𝐛𝐚𝐥 𝐓𝐫𝐚𝐢𝐧𝐢𝐧𝐠?

✅ Praktijkgerichte en kleine klassen

✅ Diepgaand kennismakingsgesprek docent 

✅ Bevlogen trainers uit de praktijk

✅ Werken aan persoonlijke businesscase

✅ Unieke nazorg

✅ Officieel Global Training certificaat

✅ 45 opleidingslocaties in NL en BE

Cursus Infographics: complexe of onoverzichtelijke informatie terugbrengen tot de kern van het verhaal en daarmee uw doelgroep aanzetten tot actie

De wereld waarin we leven wordt steeds complexer en de mens wordt met de dag een stukje meer digitaal. In dit informatietijdperk worden we dagelijks overladen met veel informatie via bijvoorbeeld tv, internet, social media en in geschreven woord. Doordat de mens visueel is ingesteld en druk is met het oppakken van de dagelijkse werkzaamheden, zijn we eerder geneigd om informatie te 'scannen', in plaats van te lezen. Daarmee neemt de vraag naar efficiënt en snel communiceren in een enorm tempo toe. Vandaar ook de groeiende behoefte aan professiona…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Infographics, Datavisualisatie, Typografie & opmaak, Big Data en Data Analyse.

𝐖𝐚𝐚𝐫𝐨𝐦 𝐆𝐥𝐨𝐛𝐚𝐥 𝐓𝐫𝐚𝐢𝐧𝐢𝐧𝐠?

✅ Praktijkgerichte en kleine klassen

✅ Diepgaand kennismakingsgesprek docent 

✅ Bevlogen trainers uit de praktijk

✅ Werken aan persoonlijke businesscase

✅ Unieke nazorg

✅ Officieel Global Training certificaat

✅ 45 opleidingslocaties in NL en BE

Cursus Infographics: complexe of onoverzichtelijke informatie terugbrengen tot de kern van het verhaal en daarmee uw doelgroep aanzetten tot actie

De wereld waarin we leven wordt steeds complexer en de mens wordt met de dag een stukje meer digitaal. In dit informatietijdperk worden we dagelijks overladen met veel informatie via bijvoorbeeld tv, internet, social media en in geschreven woord. Doordat de mens visueel is ingesteld en druk is met het oppakken van de dagelijkse werkzaamheden, zijn we eerder geneigd om informatie te 'scannen', in plaats van te lezen. Daarmee neemt de vraag naar efficiënt en snel communiceren in een enorm tempo toe. Vandaar ook de groeiende behoefte aan professionals die kwalitatieve Infographics kunnen ontwerpen.

Maar hoe brengen we complexe informatie terug tot de kern van het verhaal en zorgen we dat de boodschap overkomt?

Hier komen Infographics, of informatieve illustraties om de hoek kijken. Infographics zijn visuele afbeeldingen bestaande uit informatieve teksten, processen, inzichten of kennis over een specifiek onderwerp. Met Infographics brengen we een complex of onoverzichtelijk verhaal terug tot een simpele visuele afbeelding. Daarbij is het de kunst om de inhoud van de boodschap terug te brengen tot de pure essentie, zodat uw doelgroep de boodschap begrijpt en overgaat tot actie. Met Infographics ondervangt u dus het probleem dat mensen uw content niet meer grondig lezen, begrijpen en overgaan tot actie. Beeld en kleur communiceren immers sneller en duidelijker dan geschreven teksten en één beeld zegt meer dan 1.000 woorden.

Infographics zijn een uitstekend middel om bijvoorbeeld de voordelen van uw product/dienst op een heldere manier aan uw doelgroep te communiceren. Daarbij helpen Infographics om de superioriteit van uw product/dienst ten opzichte van de concurrentie duidelijk te maken. Bovendien hebben Infographics een probleemoplossende functie aangezien er op een compacte wijze uitgelegd kan worden hoe een complex product of ingewikkelde dienst werkt.

Ook op het gebied van social media is de trend dat visuele afbeeldingen in tegenstelling tot tekstuele content eerder worden gedeeld. Visuele afbeeldingen hebben namelijk een hogere mate van deelbaarheid en houden de aandacht van de lezer voor langere tijd vast. Met het gebruik van professionele Infographics wordt het creëren van hit op social media daardoor makkelijker en houdt u bovendien uw doelgroep betrokken. Gebruikt u dus social media en wilt u bepaalde data, cijfers of inzichten met uw doelgroep delen? Zorg er dan voor dat u hier Infographics voor gebruikt.

Infographics worden voornamelijk toegepast voor:

 • Nieuws- en achtergrondartikelen
 • Financiële jaarverslagen
 • Wetenschappelijke en educatieve doeleinden
 • Presentaties en rapporten
 • Processen of concepten inzichtelijk te maken

Het gebruik van Infographics biedt vele voordelen en is vandaag de dag een krachtige en belangrijke tool voor uw communicatie-, marketing- en contentstrategie. Veel organisaties en instellingen zetten Infographics al succesvol in en verhogen daarmee het rendement van hun inspanningen. Waarom zou u dan nog achter blijven? Wilt u ook onoverzichtelijke of complexe data terugbrengen tot de kern van het verhaal (in een visuele afbeelding), met uw doelgroep delen en hen aanzetten tot actie? Wacht dan niet langer en schrijf uzelf in voor de cursus Infographics. Tijdens deze cursus leert u geheel zelfstandig een professionele en kwalitatieve Infographics te maken in Adobe Illustrator.

Doelgroep & voorkennis

De cursus Infographics is bedoeld voor iedereen die het rendement van zijn communicatie,-marketing,- en contentstrategie wil vergroten en een verhaal beeldend wil gaan vertellen. De training is voor iedereen die op een innovatieve en visuele manier met zijn eigen doelgroep wil communiceren. Deze cursus is ook bedoeld voor iedereen die het lastig vindt om complexe of onoverzichtelijke informatie voor een grote groep mensen begrijpelijk te maken en hen aan te zetten tot actie. Denk hierbij aan:

 • Ondernemers die hun klanten van hun toegevoegde waarde willen overtuigen.
 • Communicatiespecialisten, marketeers en managers die innovatieve en moderne manieren zoeken om een boodschap over te brengen.
 • Consultants die dagelijks complexe processen en inzichten aan klanten uitleggen.
 • Onderzoekers die complexe resultaten aan leken moeten uitleggen.
 • Leraren die de aandacht van hun studenten willen vasthouden.
 • Teams die elkaars projecten beter willen leren kennen.
 • DTP’ers, designers en grafisch vormgevers.

Voor de opleiding Infographics is geen specifieke voorkennis vereist. Wel werken we tijdens deze cursus Infographics met Adobe Illustrator. Daarom is basiskennis van Adobe Illustrator en/of Adobe Photoshop handig, maar niet strikt noodzakelijk. Hou er rekening mee dat u tussen de lessen voldoende tijd reserveert, om thuis verder aan de opdrachten te werken.

Lesmaterialen, software en benodigdheden

Wij adviseren om een eigen laptop mee te nemen. Mocht u niet over een eigen laptop beschikken, geef dit dan door aan uw opleidingsadviseur. Uw opleidingsadviseur zal voor een passende oplossing zorgen. Dit kan inhouden dat er voor u een laptop wordt gehuurd.

Wat ga ik leren?

Tijdens de Cursus Infographics gaan we in op het conceptueel denken (beeld-denken), de vertaling van een complex verhaal naar een visuele afbeelding en het daadwerkelijk ontwerpen van een Infographic. Ook gaan we aan de slag met het analyseren en coderen van informatie, om die vervolgens met grafische elementen om te toveren in heldere en aantrekkelijke visualisaties. Uiteraard brengen we u ook technieken bij waardoor u uw boodschap krachtiger gaat overbrengen en leren we u te communiceren aan de hand van afbeeldingen. Om een professionele en kwalitatieve Infographic te ontwerpen, maakt u onder andere gebruik van illustraties, symbolen, grafieken, foto’s, pictogrammen, typografie, lijntekeningen en tekst.

Adobe Illustrator

Tijdens deze cursus werken we met Adobe Illustrator om een Infographic te ontwerpen. Adobe Illustrator is een vectortekenprogramma en dit betekent dat illustraties eindeloos schaalbaar zijn. Er is dus geen sprake van kwaliteitsverlies bij het vergroten of verkleinen van afbeeldingen. Het is dus belangrijk dat Infographics in hoge en lage kwaliteit gedrukt en geprint kunnen worden, omdat Infographics voor verschillende doeleinden kunnen worden ingezet. Met Adobe Illustrator kunt u in één document alle mogelijke publicatievormen ontwerpen.

Complexe data op een eenvoudige manier weten over te brengen is één van de uitdagingen bij het maken van kwalitatieve Infographics. Eén van de manieren waarop u dit kunt doen, is door op de juiste manier gebruik te maken van de grafieken. Illustrator biedt ook uitgebreide opties aan om grafieken illustratief te maken en in een Infographic te verwerken. Naast het maken van grafieken, gaat u uiteraard ook aan de slag met de andere vormen van datavisualisatie.

Tijdens deze training leert u welke stappen u moet zetten om een professionele en kwalitatieve Infographic te kunnen ontwerpen. Aan de hand van praktische voorbeelden en opdrachten (eenvoudig tot complex) wordt een specifieke werkwijze inzichtelijk gemaakt. Uiteraard gaat u tijdens de cursus Infographics ook werken aan uw eigen businesscase en bespreken we de door uw gemaakte Infographic in groepsverband om te kijken wat er verbeterd kan worden. Deze cursus is een must voor iedereen die informatie wil delen en 'verbeelden'.

Lesprogramma

Tijdens de cursus Infographics worden de volgende modules behandeld:

Introductie

 • Wat zijn Infographics?
 • Welke problemen lossen Infographics op?
 • Wat zijn goede en een slechte Infographics?
 • Verschil tussen verklarende, statische en cartobiografische Infographics
 • Welke elementen zijn er nodig om goede Infographics te maken?
 • Het stappenplan voor professionele en kwalitatieve Infographic
 • De checklist voor een goede Infographic

Conceptueel denken

 • De positie van ‘conceptueel denken’ in communicatie
 • Leren ‘conceptueel denken’ schetsen met kleurpotlood en papier
 • Het belang van een goede briefing
 • De opbouw van Infographics
 • De juiste Infographic onderdelen selecteren
 • De vertaalslag van ruwe data naar de kern van het verhaal (analyse)
 • Hoe u teksten het beste kan vormgeven

Ontwerpen in Adobe Illustrator

 • Document opzetten in Illustrator
 • Selectiemethodes: gereedschappen, menu-opdrachten en het lagendeelvenster
 • Vergrendelen, verbergen, ordenen van objecten
 • Stijlgebruik in Illustrator: teksten, lijnen en vormen
 • Typografie en kleurgebruik
 • Efficiënt tekenen, illustreren met Adobe Illustrator en afbeeldingen maken
 • Foto’s plaatsen, overtekenen of laten overtrekken door Illustrator
 • Grafieken maken in Illustrator en instellingen goed zetten
 • Verschillende grafiekvormen:
  • Taart
  • Kolom
  • Lijngrafiek
  • Heatmap
  • Scatterplot
  • Tijdslijn
  • Vlakgrafiek
  • Venn-diagram?
 • Excel grafieken in Illustrator verwerken
 • Grafieken mooi vormgeven
 • Compositie, design, kleur en vorm
 • Gebruik van emoji-fonts waar al pictogrammen in zitten.
 • Illustratieve onderdelen
 • Ordening en plaatsing van vorm en lijn
 • Infographics opslaan in bestandsformaten
 • Infographics exporteren en publiceren

Tips and trics

 • Delen op social media kanalen
 • Infographics maken in Photoshop
 • Trends in ‘visual content’
 • Online diensten om grafieken mee te maken
 • Praktische tips en tricks bij het maken van een Infographic
 • Succesvolle praktijkcases
 • Vragenronde deelnemers

Resultaten

Na deze cursus Infographics kunt u geheel zelfstandig effectieve en kwalitatieve infographics ontwerpen in Adobe Illustrator. Na afloop van de cursus Infographics bent u in staat om:

 • Conceptueel te denken en zo complexe of onoverzichtelijke data terug te brengen tot de kern van het verhaal en daarmee uw doelgroep aanzetten tot actie.
 • Zelfstandig een informatieve Infographic ontwerpen in Adobe Illustrator waarbij u de juiste combinatie maakt tussen typografie, kleur, symbolen en vormtaal.
 • Infographics voor diverse publicatiedoeleinden voor te bereiden en te exporteren.
 • Het hele proces van begin tot eindproduct aan te sturen.
 • Infographics te ontwerpen die uitstekend passen bij uw ambities.
 • Verschillende soorten Infographics van elkaar te onderscheiden.
 • De meest voorkomende valkuilen te vermijden.

Arbeidsperspectieven

Momenteel is er veel vraag naar Infographics specialisten. Na het volgen van deze cursus bent u hierin gespecialiseerd en kunt u direct aan de slag voor veel werkgevers op bijvoorbeeld de online marketing of communicatie afdeling. De verwachting is dat de vraag naar Infographics specialisten vanuit de arbeidsmarkt de komende jaren gaat toenemen. Doordat er veel vraag is naar Infographics specialisten, hebben deze professionals een sterke uitgangspositie aan de onderhandelingstafel. Hierdoor zijn zij in staat om betere arbeidsvoorwaarden te eisen. Ook kunt u er als Infographics specialist voor kiezen om carrière te maken als freelancer. De kennis die u tijdens de cursus Infographics opdoet, kunt u namelijk binnen elke organisatie inzetten.

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.