WoningWaarderingsStelsel (WWS)

Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats

WoningWaarderingsStelsel (WWS)

Onze Joost
Logo van Onze Joost

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeAmsterdam
17 okt. 2023
placeAmsterdam
12 dec. 2023

Beschrijving

Dé opleider voor duurzame bouw de energietransitie.

Wat leer je

Woningwaarderingsstelsel

Het puntenstelsel zelfstandige woonruimte, oftewel het Woningwaarderingsstelsel (WWS), is een systeem waarmee de kwaliteit van een woning wordt uitgedrukt in een aantal punten. Op basis van dit puntensysteem wordt de maximale huurwaarde van een sociale huurwoning bepaald.

Hoe meer punten een woning heeft, hoe hoger de huur mag zijn. Het WWS wordt ook gebruikt om vast te stellen of een woning in de vrije sector valt. Vrijesectorwoningen zijn niet gebonden aan puntensystemen en maximale huurprijzen.

Het puntensysteem huurwoningen berekent de punten onder andere op basis van:

 • woonoppervlakte;
 • aantal verwarmde ruimtes;
 • aanwezige voorzieningen (keuken, badkam…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Dé opleider voor duurzame bouw de energietransitie.

Wat leer je

Woningwaarderingsstelsel

Het puntenstelsel zelfstandige woonruimte, oftewel het Woningwaarderingsstelsel (WWS), is een systeem waarmee de kwaliteit van een woning wordt uitgedrukt in een aantal punten. Op basis van dit puntensysteem wordt de maximale huurwaarde van een sociale huurwoning bepaald.

Hoe meer punten een woning heeft, hoe hoger de huur mag zijn. Het WWS wordt ook gebruikt om vast te stellen of een woning in de vrije sector valt. Vrijesectorwoningen zijn niet gebonden aan puntensystemen en maximale huurprijzen.

Het puntensysteem huurwoningen berekent de punten onder andere op basis van:

 • woonoppervlakte;
 • aantal verwarmde ruimtes;
 • aanwezige voorzieningen (keuken, badkamer etc.) en de afwerking hiervan;
 • aanwezigheid van een buitenruimte;
 • energiezuinigheid van de woning;
 • WOZ-waarde.

De punten die worden toegekend aan verschillende onderdelen en de bijbehorende sociale huurprijzen zijn vastgelegd in tabellen, die beschikbaar zijn op de website van de Rijksoverheid. De liberalisatiegrens voor de huur wordt elke 6 maanden opnieuw geïndexeerd. Daarom kan de maximale huurprijs die overeenkomt met de liberalisatiegrens elk half jaar veranderen.

Wat leer je tijdens de cursus Woningwaarderingsstelsel?

Tijdens de cursus Woningwaarderingsstelsel (WWS) behandelen we verschillende aspecten van het puntensysteem dat in Nederland wordt gebruikt om de waarde van huurwoningen te bepalen. Dit systeem heeft invloed op de maximale huurprijs van sociale huurwoningen en vanaf 2024 ook op huurwoningen in het middenhuursegment.

Je leert waarom het Woningwaarderingsstelsel is opgezet en wat de doelstellingen ervan zijn, zoals het waarborgen van betaalbaarheid en het bevorderen van goede woningkwaliteit. Daarnaast krijg je inzicht in hoe dit systeem functioneert en hoe je punten toekent aan diverse kenmerken van een woning, zoals grootte, voorzieningen en energieprestatie. Je verkrijgt inzicht in de halfjaarlijkse indexering van de liberalisatiegrens en begrijpt hoe dit invloed kan hebben op de maximale huurprijzen van sociale huurwoningen.

Je ontdekt hoe het WWS omgaat met speciale situaties, zoals renovaties en zorgwoningen. Bovendien wordt er ingegaan op de rol van de Huurcommissie, waar huurders en verhuurders geschillen over de huurprijs en woningwaardering kunnen voorleggen

Je volgt eerst in eigen tijd en tempo de volledige online training, gevolgd door één praktijkdag, waarin je samen met je trainer en medecursisten een puntentelling zelfstandige woonruimte uitvoeren in een sociale huurwoning van 1 van onze partners Woonstichting Rochdale, de Alliantie of Dudok Wonen.


Bekijk hier de demo van de videolessen WWS:Woningwaarderingstelsel 2024: meer middenhuurwoningen

In 2024 staan er grote veranderingen op het programma ten aanzien van het waarderen van huurwoningen. Inmiddels zijn de eerste wijzigingen voor het WWS 2024 gepresenteerd. Het doel van regulering is om aanzienlijk meer huurwoningen in het middensegment te creëren, om de betaalbaarheid van huurwoningen voor mensen met middeninkomens te verbeteren. 

Het gaat dan onder andere om de volgende veranderingen;

 • een maximale huurprijs zal gaan gelden voor meer woningen omdat het aantal punten waarbij dit maximum geldt (sterk) omhoog gaat, van 141 naar 187;
 • woningen met slechte energielabels E, F en G krijgen aftrek van punten (strafpunten);
 • aanpassingen in de berekening van punten voor de WOZ;
 • buitenruimtes, zoals balkon en tuin, gaan meer punten opleveren;
 • specifieke regelingen voor nieuwbouwwoningen in de woningwaardering.


Verschillende partijen en belanghebbenden zien nog uitdagingen en verbeterpunten in de gepresenteerde plannen. Het is dan ook nog niet duidelijk hoe de plannen er definitief uit komen te zien en wanneer deze precies doorgevoerd worden.
Zodra er wijzigingen komen, in de wijze waarop huurwoningen worden gewaardeerd, zal de e-learning vernieuwd worden. 

Wat levert het op

Wat levert de cursus Woningwaarderingsstelsel op?

Je bent volledig op de hoogte van het WWS 2023.  Je begrijpt hoe het aantal punten dat een woning heeft, wordt omgezet in een maximale huurprijs. Met de mogelijkheid om geleerde in de praktijk toe te passen, verrijk deze cursus je professionele capaciteiten en vergroot je jouw kansen op werk binnen de vastgoedsector.   

Na afloop van de cursus Woningwaarderingsstel ontvang je een certificaat van deelname. 

Iets voor jou?

Wanneer is de cursus WWS iets voor jou?

De cursus Woningwaarderingsstelsel (WWS) is geschikt voor, woningcorporaties, gemeenten, vastgoedbeheerders, verhuurders, vastgoedprofessionals en iedereen met interesse in de huurmarkt. Of je nu betrokken bent bij vastgoedbeleggingen, verhuur, makelaardij, wetgeving, of simpelweg wilt begrijpen hoe huurprijzen worden bepaald, deze cursus biedt waardevolle inzichten en kennis. Het is ook een slimme keuze als je je carrièrekansen in de vastgoedsector wilt vergroten of als je te maken hebt met nieuwe reguleringen in de huurmarkt.

Investeren in jezelf

De investering voor de cursus WWS

Investeren in jezelf essentieel. Hierdoor vergroot je je kennis en vaardigheden, wat leidt tot meer voldoening en zelfvertrouwen. Fantastisch toch!

Werk je in de vastgoedsector of in de woningverhuurbranche, dan is het belangrijk om te weten hoe het WoningWaarderingsStelsel werkt. De cursus WoningWaarderingStelsel geeft je de kennis en vaardigheden om de huurwaarde van een woning te berekenen en op de hoogte te blijven van veranderingen in wet- en regelgeving. Daarnaast kun je profiteren van de lange termijnvoordelen die de vastgoed- en verhuurmarkt bieden. 

Online leeromgeving

Ga je aan de slag met de cursus WoningWaarderingsStelsel (WWS) bij Onze Joost dan start je in onze online leeromgeving. In onze online leeromgeving vind je circa 2 uur en 30 minuten aan lesmateriaal om je goed voor te bereiden op de meet-up. Voor het afronden van de videolessen wordt uitgegaan van een studieduur van minimaal 1 dag.

Tijdens het bekijken van de videolessen sta je zelf aan het stuur: een video pauzeren, terugspoelen of opnieuw bekijken. Het kan allemaal. Noteer tijdens het volgen van de videolessen je vragen, zodat je deze niet vergeet te stellen tijdens de meet-up.

Huurprijs berekenen in de praktijk

Na het afronden van alle videolessen volgt een meet-up. Tijdens de meet-up ga je het geleerde in de praktijk brengen door een opname te doen in een mutatiewoning. Dit is ook dé gelegenheid om vragen te stellen aan de docent en inzichten te verkrijgen door vragen van medecursisten

De meet-up voor deze cursus bestaat uit één klassikale dag van 6 uur.

Deelname aan de meet-up is alleen mogelijk nadat je de volledige e-learning succesvol hebt doorlopen. 

Kosten cursus WWS

Voor een investering van € 834,90 (inclusief BTW) volg je de volledige cursus. Dit houdt in:

 • toegang tot de voorafgaande online videotraining (e-learning);
 • een extra casus in de online leeromgeving;
 • je ontvangt van ons de digitale versie van het beleidsboek 'Zelfstandige Woonruimtes'.
 • tijdens de meet-ups word je begeleid door een ervaren hands-on docent;
 • lunchpakket incl. fles water, smoothie, twee vegetarische broodjes, fruit en een tussendoortje.

Tip: Vraag je werkgever naar de mogelijkheden van het Persoonlijk Ontwikkel Budget, aangezien werkgevers ook aanzienlijke voordelen kunnen halen uit de nieuwe kennis die wordt opgedaan in onze cursussen.

Volledige cursus of alleen e-learning

Bij het volgen van een volledige cursus (e-learning en meet-up) profiteer je van vele extra's 

Jouw voordelen bij het volgen van de volledige cursus zijn:

 • je leert in eigen tempo en tijd;
 • je ontvangt een extra casus in de online leeromgeving;
 • actieve en effectieve klassikale lesdag;
 • je doet praktijkervaring op;
 • positief effect op samenwerkend leren en assertiviteit;
 • je wordt begeleid door een hands-on docent.

 

De datum van de cursusdagen kan je zelf inplannen, maar let op: deelname aan de meet-up dag is alleen mogelijk wanneer je de volledige e-learning hebt doorlopen.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Vraag nu gratis en vrijblijvend informatie aan:

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
We slaan je gegevens op, en delen ze met Onze Joost, om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.