Opleiding Het Nieuwe Denken

Niveau
Tijdsduur

Opleiding Het Nieuwe Denken

De Academie voor Innovatief Trainen
Logo van De Academie voor Innovatief Trainen
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 9,0 De Academie voor Innovatief Trainen heeft een gemiddelde beoordeling van 9,0 (uit 226 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

9,4
Gemiddeld cijfer voor Opleiding Het Nieuwe Denken
Gebaseerd op 12 ervaringen Lees alle ervaringenchevron_right
starstarstarstarstar
Linda Koster
Trainer
10
Opleiding Het Nieuwe Denken

"Ik schreef me in voor de training Het Nieuwe Denken met als doel nieuwe creatieve denk - en brainstormtools te ontvangen. Maar ik kreeg nog veel meer dan ik van tevoren had verwacht. Binnen de academie werken allemaal warme, open mensen met veel humor. Ik kan het iedereen aanraden." - 26-09-2023 13:14

"Ik schreef me in voor de training Het Nieuwe Denken met als doel nieuwe creatieve denk - en brainstormtools te ontvangen. Maar ik kreeg nog … alles lezen - 26-09-2023 13:14

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Beschrijving

Wat kan je in deze opleiding leren?

 • Je leert wat het Nieuwe Denken is en waarom het nodig is
 • Je leert op welke manieren mensen vast lopen in hun denken en hoe je dit kan doorbreken
 • Je leert creatief- en patroondoor brekend denken aan de hand van de TotalBrainBox-methode
 • Je leer hierbij zowel OutBox-denken (out of the box denken) als InBox-denken
 • Je leert hoe je een sessie Creatief Denken begeleidt
 • Je leert vragen te stellen die anderen dwingen buiten hun vaste patronen te gaan denken
 • Je leert om te gaan met weerstand tijdens de sessies
 • Je leert uit het hele arsenaal aan tools welk tool geschikt is voor welke vraag
 • Je leert wie jij zelf bent als begeleider van denksessies, wat je s…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Teamcoaching, Teamvorming & Teamtraining, Coaching, Teambuilding en Groepsdynamiek.

Wat kan je in deze opleiding leren?

 • Je leert wat het Nieuwe Denken is en waarom het nodig is
 • Je leert op welke manieren mensen vast lopen in hun denken en hoe je dit kan doorbreken
 • Je leert creatief- en patroondoor brekend denken aan de hand van de TotalBrainBox-methode
 • Je leer hierbij zowel OutBox-denken (out of the box denken) als InBox-denken
 • Je leert hoe je een sessie Creatief Denken begeleidt
 • Je leert vragen te stellen die anderen dwingen buiten hun vaste patronen te gaan denken
 • Je leert om te gaan met weerstand tijdens de sessies
 • Je leert uit het hele arsenaal aan tools welk tool geschikt is voor welke vraag
 • Je leert wie jij zelf bent als begeleider van denksessies, wat je sterke en zwakke punten hierbij zijn en hoe je hier optimaal gebruik van kan maken.
 • Je leert hoe je systemisch werk kan inzetten bij denksessies
 • je leert hoe je hart en hoofd met elkaar kan verbinden om nieuwe ideëen en nieuwe oplossingen te genereren.

Het Nieuwe Denken

Deze tijd daagt ons allemaal meer dan ooit uit om anders naar de wereld te kijken en deze opnieuw vorm te geven. Waar vroeger creativiteit en innovatief denken een luxe was, is het nu een noodzaak geworden. We moeten allemaal opnieuw beginnen met op een andere manier te leren denken.

Het is de bedoeling, dat het voelen, het denken, het handelen, het fantaseren, het realiseren, het creëren, het implementeren, het motiveren steeds meer op één lijn komen. De mens zal in de komende jaren op een heel andere manier gebruik kunnen maken van de hersenen, waarvan we de functie nu nog maar nauwelijks kunnen duiden. Het Nieuwe Denken is de bewustwording, dat ieder moment anders is. En dat we als mensheid op weg zijn om het volledige vertrouwen te ontwikkelen, dat we op ieder moment op iedere plek in iedere situatie kunnen beschikken over de juiste informatie, die via allerlei verschillende kanalen tot ons zal komen. Dat is het Nieuwe Denken. Maar om deze vermogens actief te ontwikkelen, moeten wij ons eerst bewust worden, dat we vast zitten in het oude denken, waarin aannames en vast zittende vooronderstellingen ervoor zorgen dat we ons verleden creëren in de toekomst.

De opleiding Het Nieuwe Denken

De opleiding leert je werken met o.a. de TotalBrainBox-methode. Het unieke van deze methode is, dat deze voor iedereen toegankelijk is en op elke situatie kan worden toegepast. Met de TotalBrainBox-methode kun je zowel creatief OutBox (“out of the box”) als creatief InBox leren denken. Het is daarom zowel geschikt voor associatieve, vrije denkers als voor mensen die logisch denken. Met de TotalBrainBox-methode leren we je om Creatief Denk sessies te faciliteren voor bedrijven, organisaties en teams die nieuwe ideeën willen bedenken. Je leert hoe je de sessie op moeten zetten, hoe je omgaat met verschillende vraagstukken en hoe je dit op jouw geheel eigen wijze kan doen.

Tijdens de opleiding leer je hoe je nieuwe wegen kunt vinden, nieuwe business, nieuwe producten en nieuwe manieren om om te gaan met de realiteit die nu voor ons ligt. Je leert in de opleiding allerlei manieren van brainstormen, maar je leert ook wat visie-ontwikkeling is, beelddenken, creatieregie en systemisch denken.

De opleiding is een beroepsopleiding die opleidt om creatieve en innovatieve denksessies te begeleiden op een hoog niveau. De opleiding leidt op tot een erkend diploma, waarmee je direct professioneel aan de slag kunt. Ook is het mogelijk om tijdens je opleiding een aantal stages te lopen op de werkvloer bij InspirationCompany, marktleider op het gebied van Creatief Denktrainingen.

Opzet van de opleiding

De opleiding bestaat uit 3 basisdagen, minimaal 3 online specialisatie keuzemodules en 3 verdiepingsdagen met afsluitend examen, waarbij je ook een door SPOTCER erkend diploma kan halen. Deze opleiding is uitsluitend voor mensen die echt professioneel aan de slag willen en een erkend diploma willen. 

Ook behoort bij onze beroepsopleidingen een jaar coaching on the job, zodat je altijd weer op de expertise van de Academie terug kunt vallen. Al onze beroepsopleidingen bestaan uit 48 lesuren. Het is ook mogelijk om tijdens de intensieve periode van de opleiding persoonlijk begeleid te worden door een persoonlijke coach.

Online modules

Hieronder volgt een lijst van 8 online modules waaruit je kan kiezen als je de Specialisatie opleiding volgt. Om examen te kunnen doen moet je er minimaal 3 volgen, maar je mag er zonder extra kosten nog 5 modules bij volgen.
 

Online module 1: Werken met Modellen

Het GROW-coaching model is een beproefd model om structuur aan te brengen in een coachgesprek. Het GROW-coaching model is een vier-stappenplan waarvan de afkorting staat voor Goal – Reality – Options – Will.

In deze vier overzichtelijke stappen brengt dit model je naar een duidelijk eindresultaat. Met name de coachee is aan het woord en verheldert door de vraagstelling steeds meer het probleem en de oplossing. De coach stelt de vragen die bij elke stap horen en begeleidt op deze manier het gesprek.

Dit model werkt uitermate goed online als in een live situatie.

Online module 2: Doel- en Oplossingsgericht Coachen

Bij oplossingsgericht coachen gaat het er niet om wat er niet goed gaat, maar juist wat wel goed gaat. Oplossingsgericht coachen richt zich dus direct op de oplossing en op het doel zonder zich op het probleem te richten. Analyseren van wat wel werkt, wat wel goed gaat, wat wel resultaat oplevert en wat het doel precies is, is de essentie van oplossingsgericht coachen. Het resultaat van oplossingsgericht werken is, dat mensen vaak in snel tempo weer gebruik kunnen maken van hun eigen hulpbronnen en hun zelfvertrouwen terug kunnen vinden. Ze zien hun doel weer helder voor ogen en hebben de energie weer terug om dat bereiken wat ze van plan waren.

In deze module leer je als coach oplossingsgericht vragen te stellen, fris te kijken en te analyseren welke ingrediënten personen en teams in hun ontwikkeling kunnen helpen. Daarnaast ga je coachen op beperkende overtuigingen, waarbij je tools krijgt om een coachee anders naar zijn/haar gedachten kan laten kijken.

Online module 3: Inspirerend Trainen en Coachen

Waar haal jij als coach/trainer je inspiratie vandaan? En hoe inspireer jij, op welke manier laat jij het in je werk terugkomen? Dit zijn vragen waarmee we in deze module aan de slag gaan. Je bent immers zelf de grootste tool. En hoe zet je die in?

In deze module ga je ook werken met creatieve tools die beelden, muziek of taal bevatten. Ook voor online sessies zijn deze inspirerende werkvormen geschikt.

Online module 4: Transformerend Trainen en Coachen

In een transformatieproces onderga je een verandering zoals een rups transformeert naar een vlinder, waarbij de vlinder niet meer terug verandert in een rups. Dat kan gewoonweg niet. Een mens transformeert op het moment, dat hij zich bewust wordt van zijn gedrag. Gedrag dat er aan de buitenkant anders uitziet, dan van binnen voelt. Als dit gedrag herkend en erkend wordt, is er de mogelijkheid om te transformeren.

Gedurende deze online-module ga je op onderzoek op welk gebied jij aan de buitenkant een ander gedrag vertoont, dan dat jij van binnen voelt.

Online module 5: Systemisch Werk 1

Systemisch werken is een manier om inzicht te krijgen in jouw eigen plek in een systeem, welk systeem dan ook, en je verhouding met de anderen in dat systeem. Je kunt ervaren waar belemmeringen zitten en waarom je steeds opnieuw vervalt in bepaald gedrag dat je belemmert in je ontwikkeling en groei.

In deze module gaan we werken met o.a. relatie -en lijnopstellingen. Een opstelling geeft inzicht in een situatie in een relatie, dat kan je partner of collega zijn, maar ook de vrouwenlijn oma, moeder, dochter. Voor een opstelling zijn een vraaginbrenger, een begeleider en representanten nodig. Je gaat ervaren wat het is om representant te zijn, maar je gaat ook leren een opstelling online te begeleiden.

Online module 6: Systemisch Werk 2

In deze module gaan we abstractheden opstellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je huis, je auto, je sport, maar ook elementen zoals geld en tijd. In een opstelling kan de relatie van deze abstractheden t.o.v. de vraaginbrenger uitgevraagd worden. Je gaat ervaren wat het is om representant te zijn, maar je gaat ook leren een opstelling online te begeleiden.

Online module 7: Patroondoorbrekend Denken

Deze tijd daagt ons allemaal meer dan ooit uit om anders naar de wereld te kijken en deze opnieuw vorm te geven. Waar vroeger creativiteit en innovatief denken een luxe was, is het nu een noodzaak geworden. We moeten allemaal opnieuw beginnen met op een andere manier te leren denken.

In deze module worden diverse tools van de TotalBrainbox-methode behandeld. We gaan “out of the box denken” . OutBox denken is erop gericht om direct buiten de gebaande paden te denken, veel nieuwe ideeën te genereren en d.m.v. associatieve denktechnieken ideeën te bedenken waar je anders niet op zou komen. We leren een aantal OutBox-tools die we steeds toepassen op concrete vraagstellingen van de cursisten zelf. Zo leren we op een praktische manier deze denktechnieken aan. Ook besteden we aandacht aan het begeleiden van sessies Creatief Denken en wat daarvoor nodig is.

Online module 8: Innovatief Denken en Welke Tool Wanneer

Bij deze module komt het verschil tussen InBox- en OutBox denken komt aan de orde. Het InBox-denken gaat uit van het “Closed World” principe en daagt de deelnemer uit om een oplossing van een probleem te bedenken, die eigenlijk al binnen de bestaande probleemsituatie voor handen is. Bij het InBox-denken blijf je dus juist dicht bij de probleemsituatie zelf en ga je met behulp van verschillende tools na hoe je slimmer en creatiever met de bouwstenen van de probleemsituatie kan omgaan. We zullen in deze module uitgebreid oefenen met InBox-denken.

Daarnaast bespreken we in deze module de vraag hoe je een sessie opbouwt en welke (OutBox en InBox-) tools wel en welke niet geschikt zijn voor de betreffende vraagstelling. Ook hier zullen we tijdens deze module mee oefenen.

9,4
Gemiddeld cijfer voor Opleiding Het Nieuwe Denken
Gebaseerd op 12 ervaringen
starstarstarstarstar
Linda Koster
Trainer
10
Opleiding Het Nieuwe Denken

"Ik schreef me in voor de training Het Nieuwe Denken met als doel nieuwe creatieve denk - en brainstormtools te ontvangen. Maar ik kreeg nog veel meer dan ik van tevoren had verwacht. Binnen de academie werken allemaal warme, open mensen met veel humor. Ik kan het iedereen aanraden." - 26-09-2023 13:14

"Ik schreef me in voor de training Het Nieuwe Denken met als doel nieuwe creatieve denk - en brainstormtools te ontvangen. Maar ik kreeg nog … alles lezen - 26-09-2023 13:14

starstarstarstarstar_border
Matty Paasman
8
Opleiding Het Nieuwe Denken

"Ik heb drie geweldige dagen gehad met fantastische inspirerende mensen. Dit trainingsprogramma is een echte aanrader voor zowel op persoonlijk vlak als voor je beroep als coach/trainer. De locatie in Arnhem is een vertrouwde prettige sfeer. Absoluut de moeite waard! Bedankt voor alle inzichten!" - 11-09-2023 14:50

"Ik heb drie geweldige dagen gehad met fantastische inspirerende mensen. Dit trainingsprogramma is een echte aanrader voor zowel op persoonli… alles lezen - 11-09-2023 14:50

starstarstarstarstar
J. van Til
docent
10
Opleiding Het Nieuwe Denken

"Wat een bijzondere ervaring was mijn opleiding bij de Academie. Ik heb me verwonderd over de verscheidenheid en creativiteit aan werkvormen, over de generositeit van de trainers en eigenaren en over hoeveel ik over mijzelf heb geleerd. Het is heel fijn dat het uitgangspunt hier niet is wat je allemaal aan jezelf kan veranderen maar juist hoe je je talenten het beste kan inzetten. Ik heb veel inspiratie opgedaan over het vormgeven van trainingen en coachingstrajecten en ik kan niet wachten om dit in de praktijk te brengen. Dank!" - 11-12-2020 12:08

"Wat een bijzondere ervaring was mijn opleiding bij de Academie. Ik heb me verwonderd over de verscheidenheid en creativiteit aan werkvormen,… alles lezen - 11-12-2020 12:08

starstarstarstarstar_half
neuman
9
Opleiding Het Nieuwe Denken

"Een inhoudelijk waardevolle en inspirerende opleiding. Je wordt aangmoedigd om je eigen (authentieke) trainers stijl te ontwikkelen, je leert wat er bij jou persoonlijk past en welke (van de vele) tools je daarvoor kunt gebruiken." - 03-12-2020 13:09

"Een inhoudelijk waardevolle en inspirerende opleiding. Je wordt aangmoedigd om je eigen (authentieke) trainers stijl te ontwikkelen, je leer… alles lezen - 03-12-2020 13:09

starstarstarstarstar_half
Mignon Copray
trainer
9
Opleiding Het Nieuwe Denken

"Een inspirerende en leerzame training. Ik vond het geweldig om te leren hoe je anderen creatief kan laten denken aan de hand van tools. Er werden veel praktijkvoorbeelden gebruikt en dat maakt het ook gelijk toepasbaar in de praktijk. Mooie locatie en goeie sfeer in de groep. " - 01-05-2018 18:38

"Een inspirerende en leerzame training. Ik vond het geweldig om te leren hoe je anderen creatief kan laten denken aan de hand van tools. Er w… alles lezen - 01-05-2018 18:38

starstarstarstarstar_half
Alies Dorgelo
Eigenaar bij Alies Dorgelo - trainer & facilitator
9
Opleiding Het Nieuwe Denken

"Goede praktische training in kleine setting op een heel mooie locatie. In 3 dagen veel geleerd over denkpatronen en hoe deze met de juiste tools te doorbreken. Veel gedaan en ervaren. Toffe trainers met veel ervaring (veel praktijkvorbeelden!) die elkaar qua persoonlijkheid ook perfect aanvulden. Aanrader voor wie anders wil leren kijken of anderen dit wil leren!" - 29-04-2018 16:22

"Goede praktische training in kleine setting op een heel mooie locatie. In 3 dagen veel geleerd over denkpatronen en hoe deze met de juiste t… alles lezen - 29-04-2018 16:22

starstarstarstarstar
Anoniem
10
Opleiding Het Nieuwe Denken

"In november heb ik de trainersopleiding creatief denken afgerond.Deze opleiding geeft je erg veel tools en technieken om groepen mensen te prikkelen op een andere manier te laten kijken naar problemen of vraagstukken. De trainers proberen zo veel mogelijk aan te sluiten bij de dagelijkse praktijk van elke cursist waardoor alles wat je leert ook meteen ingezet kan worden.Het was een zeer zinvolle, boeiende en inspirerende opleiding. " - 28-05-2013 08:58

"In november heb ik de trainersopleiding creatief denken afgerond.Deze opleiding geeft je erg veel tools en technieken om groepen mensen te p… alles lezen - 28-05-2013 08:58

starstarstarstarstar_half
rob c
marketing
9
Opleiding Het Nieuwe Denken

"deze opleiding geeft je op een fantastische manier inzicht in de menselijke mogelijkheden met betrekking tot craeatieve processen en het oplossen van problemen. Met de aangereikte tools kun je direct zelf aan de slag in de meest diverse omstandigheden. gewoon doen!" - 29-06-2012 20:03

"deze opleiding geeft je op een fantastische manier inzicht in de menselijke mogelijkheden met betrekking tot craeatieve processen en het opl… alles lezen - 29-06-2012 20:03

starstarstarstarstar
Foka der Nederlanden
10
Opleiding Het Nieuwe Denken

"Deze opleiding was superinnovatief :) Verruimend, helder, toepasbaar. Ik heb het al een kadootje voor mijzelf ervaren!

Geeft energie." - 29-06-2012 11:23

"Deze opleiding was superinnovatief :) Verruimend, helder, toepasbaar. Ik heb het al een kadootje voor mijzelf ervaren! Geeft energie. " - 29-06-2012 11:23

starstarstarstarstar
Erik van Woudenberg
10
Opleiding Het Nieuwe Denken

"Naast leuk en leerzaam ook erg concreet en grijpbaar. Ik leerde een breed vocabulair aan technieken om brainstormsessies naar een hoger nivo te brengen. Zowel op het gebied van sturen van groepen, als op het inhoudelijk dieper gaan in brainstorms. Een aanrader!" - 28-06-2012 20:43

"Naast leuk en leerzaam ook erg concreet en grijpbaar. Ik leerde een breed vocabulair aan technieken om brainstormsessies naar een hoger nivo… alles lezen - 28-06-2012 20:43

starstarstarstarstar
Dénise
Communicatie adviseur
10
Opleiding Het Nieuwe Denken

"Een praktische training: ik heb tools leren gebruiken, meerdere keren voor de groep gestaan, een stage gedaan bij een groot evenement, cases uit mijn eigen organisatie ingebracht. De sfeer was goed, met dank aan de trainers van de Inspiration Company.

Als ik dan toch iets negatiefs moet zeggen is het de bereikbaarheid van de locatie. Er is nl geen gratis parkeergelegenheid in de buurt." - 28-06-2012 11:10

"Een praktische training: ik heb tools leren gebruiken, meerdere keren voor de groep gestaan, een stage gedaan bij een groot evenement, cases… alles lezen - 28-06-2012 11:10

starstarstarstarstar_half
Jaap van Beugen
8,6
Opleiding Het Nieuwe Denken

"Zeer inspirerende en waardevolle training waarin je echt leert om buiten de eigen box te kijken. Ik kan heel veel met de tools ik heb geleerd en vindt het jammer dat het weer voorbij is. " - 12-09-2011 20:09

"Zeer inspirerende en waardevolle training waarin je echt leert om buiten de eigen box te kijken. Ik kan heel veel met de tools ik heb geleer… alles lezen - 12-09-2011 20:09

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.