Project Management

Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats
Logo van Vlerick
Opleiderscore: starstarstarstarstar 10 Vlerick heeft een gemiddelde beoordeling van 10 (uit 2 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeVlerick Campus Brussels
23 mrt. 2021 tot 26 mrt. 2021
placeVlerick campus Ghent
18 jun. 2021 tot 23 jun. 2021

Beschrijving

In lijn met uw strategie

Door projectmatig te werken kiest u fundamenteel voor een andere werkvorm. Want projectmanagement is niet langer een verzameling van louter planningstechnieken. Dankzij deze opleiding die Vlerick business School u aanbiedt, verschuift uw focus steeds meer naar andere aspecten: u begeleidt en stuurt niet alleen het projectteam maar ook de organisatiestructuur van het project zelf.

WAAROM DEZE OPLEIDING?

Wat is de meerwaarde van de opleiding 'Projectmanagement'?

 • U leert een project opzetten, plannen en beheren
 • U begrijpt beter hoe u een project stuurt naar performantie
 • U herkent de uitdagingen en valkuilen van elke projectfase
 • U voorkomt potentiële problemen d…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Earned Value Management, Projectmanagement, Procesmanagement, Projectmatig werken en PRINCE2.

In lijn met uw strategie

Door projectmatig te werken kiest u fundamenteel voor een andere werkvorm. Want projectmanagement is niet langer een verzameling van louter planningstechnieken. Dankzij deze opleiding die Vlerick business School u aanbiedt, verschuift uw focus steeds meer naar andere aspecten: u begeleidt en stuurt niet alleen het projectteam maar ook de organisatiestructuur van het project zelf.

WAAROM DEZE OPLEIDING?

Wat is de meerwaarde van de opleiding 'Projectmanagement'?

 • U leert een project opzetten, plannen en beheren
 • U begrijpt beter hoe u een project stuurt naar performantie
 • U herkent de uitdagingen en valkuilen van elke projectfase
 • U voorkomt potentiële problemen dankzij een betere netwerkplanning
 • U aligneert uw projecten met de bedrijfsstrategie en de toegekende middelen
 • U past Earned Value Management succesvol toe
 • U slaagt er vlot in projectteams te sturen en te managen

VOOR WIE?

De opleiding 'Projectmanagement' is op maat gesneden van:

 • U bent als manager betrokken bij projectorganisatie en wilt de projecten succesvol opzetten en uitvoeren
 • U wilt projectmanagement introduceren en toepassen in uw organisatie

In het verleden mochten we al deelnemers ontvangen van bedrijven als: CDJ Services, Janssen Pharmaceutica, Det Norske Veritas, Pfizer Manufacturing Belgium, Ziekenhuis Oost-Limburg, Programmatorische Overheidsdienst Wetenschapsbeleid, KBC Securities, Fluxys, Soneva, Eval Europe, Vitalo Industries, Bayer, Videohouse, Waterwegen en Zeekanaal, Brico, TML, Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, Fabricom, Saatchi & Saatchi, Vlaams Instituut voor de Logistiek, Nationale Loterij, Kiwa Belgium, Genzyme, Vitalo Industries, Etex Group, Coralius, KBC Securities, Vanbreda International, AXA Bank...

Deelnemers aan de opleiding Projectmanagement hebben vaak verantwoordelijkheden als business analyst, projects officer, interim manager, communications manager, projectcoördinator, category manager, account manager, expert supply chain organisation, trade marketing manager, kwaliteitsmanager, manager finance, external communication, enablement manager, productspecialist, projectmanager, projectingenieur, algemeen directeur, zaakvoerder, consultant.  

INHOUD

De 'Projectmanagement' opleiding is uitgewerkt rond vier modules:

Module 1: De fundamenten van projectmatig werken
Het managen van projecten is niet eenvoudig, zelfs als alles goed loopt. Maar vaak is dat niet zo: projecten duren langer dan gepland, kosten overschrijden het budget, de samenwerking verloopt niet vlot. Gevolg: het project en soms zelfs ook het opgeleverde resultaat voldoet niet aan de verwachtingen. In een complexe omgeving van doelstellingen, uitdagingen en beperkingen zal projectmanagement u helpen. Tijdens deze eerste module lichten we de algemene basisprincipes toe en nemen we de mogelijke organisatievormen onder de loep.

 • Wat is een project? Waarom projectmatig werken?
 • Wat is programma- en portfoliomanagement?
 • Welke zijn de mogelijke organisatievormen?
 • Stakeholders: rollen en verantwoordelijkheden
 • De projectlevenscyclus, overzichten van de projectfasen
 • De verschillende hoofdstukken in het plan van aanpak
 • Valkuilen en best practices (casestudie)

Module 2: Projectbeheer en netwerkanalyse
Projectbeheer gaat over het optimaal benutten van de ingezette middelen en het respecteren van een opleverdatum. Projectplanning en –analyse zijn daarbij essentiële vaardigheden. Het opstellen van een projectplan (‘baseline schedule’) en een bijhorend risicoprofiel levert de projectmanager een bron van informatie die tijdens de projectopvolging (zie Module 3) nuttige informatie kan opleveren om projectproblemen tijdig bij te sturen. U krijgt inzicht in begrippen als critical path, activity slack, activity crashing, resource allocation en andere planningstechnieken. Aan de hand van een simulatie leert u hoe u dankzij planningstechnieken en projectrisicoanalyses de uitvoering van projecten onder controle houdt. 

 • Opstellen van een netwerk van activiteiten
 • Wat is het belang van het kritische pad? Wat is het belang van resource management?
 • Hoe gebruik je PERT/CPM project scheduling?
 • Projectvoortgang en -risicoanalyse: toepassing van geïntegreerd projectbeheer aan de hand van een simulatie.
 • Wat is de rol van projectplanningssoftware?

Module 3: Projectopvolging en -controle: omgaan met risico’s
Het opstellen van een projectplanning (Module 2) is enkel nuttig als het ook daadwerkelijk gebruikt zal worden bij de opvolging van projecten. De opvolging en het bijsturen van projecten door een juiste en efficiënte performantiemeting zijn cruciale stappen die bijdragen tot het succes van een project. In deze module krijgt u een praktisch inzicht in risicobeheer door technieken terug te koppelen aan de ‘baseline schedule’. Daarnaast is er aandacht voor projectcontrole aan de hand van Earned Value Management en Earned Schedule Control. U leert analyses uitvoeren om de voortgang ten opzichte van het projectplan objectief vast te stellen, en om indien nodig corrigerende acties te ondernemen. 

 • Risicoanalyse op basis van de baseline schedule: meten is weten
 • Onzekerheid inschatten aan de hand van Scheduled Risk Analysis
 • Opvolgen en bijsturen van projecten via Earned Value Management (EVM) en Earned Schedule Control
 • Nieuwste inzichten uit projectbeheer

Module 4: Teamwerking en soft skills van de projectleider
Teamwerking is van groot belang voor projectwerk. Projectmanagers moeten dus teamcoaches worden. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat evenwichtig samengestelde teams performanter werken. Hoe communiceer je binnen het projectteam? Hoe stel je een team samen in functie van een maximale output? Welke profielen en rollen heb je binnen een team? En vooral: hoe vergroot je de slaagkansen van je team?

 • Analyse van de kritische succesfactoren op het niveau van de projectvaardigheden
 • De projectleider als people manager, de projectgroep als winning team
 • Communicatie- en vergadertechnieken binnen de projectgroep
 • Analyse van de eigen interactiestijl (oefening)

MAAK HET VERSCHIL

Met onze unieke aanpak slagen we erin de brug te slaan naar uw dagelijkse praktijk. U krijgt de juiste vaardigheden onder de knie en u verwerft de inzichten om het verschil te maken! We zijn ervan overtuigd dat een businessschool meer moet zijn dan een verzameling van leslokalen. Onze inspirerende campussen zijn een ontmoetingsplaats voor academici, ondernemers, managers en studenten. De ideale smeltkroes van invloeden die u vormen tot een productieve leider die een succesvolle toekomst tegemoet gaat. U ervaart van het eerste moment het unieke leertraject dat Vlerick Business School te bieden heeft.

Onze digitale aanpak zal dat leertraject nog versterken. Het gebruik van tablets tijdens de lessen en het digitale platform Showpad stelt al het lesmateriaal altijd en overal ter beschikking. Foto’s nemen van de flipchart tijdens een brainstormoefening, een rollenspel filmen, snel deelnemen aan een enquête, een Wiki-pagina creëren, … en meteen met uw collega-deelnemers delen: alles is mogelijk!

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
infoEr is een telefoonnummer vereist om deze informatieaanvraag in behandeling te nemen. (optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.