Thuisstudie ICT en Organisatie

Type product
Logo van Training Masters

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Beschrijving

Informatie en Organisatie. Cursus voor thuisstudie.

Dit is één van de weinige cursussen in Nederland gericht op dit vakgebied.

informatie- en communicatietechnologie is een sleutelbranche

Tegenwoordig staat de sector kortweg bekend als ICT-branche en wordt beschouwd als een van de belangrijkste sectoren voor concurrentievermogen binnen het bedrijfsleven. Bedrijven kunnen niet meer zonder informatietechnologie en telecommunicatie gold al tijden als vanzelfsprekend voor economische bedrijvigheid.

Wilt u uw mogelijkheden in de ICT (informatievoorziening voor uw organisatie) verkennen en een goede basiskennis en professionele vaardigheden ontwikkelen op het gebied van Informatievoorziening e…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen.  

Informatie en Organisatie. Cursus voor thuisstudie.

Dit is één van de weinige cursussen in Nederland gericht op dit vakgebied.

informatie- en communicatietechnologie is een sleutelbranche

Tegenwoordig staat de sector kortweg bekend als ICT-branche en wordt beschouwd als een van de belangrijkste sectoren voor concurrentievermogen binnen het bedrijfsleven. Bedrijven kunnen niet meer zonder informatietechnologie en telecommunicatie gold al tijden als vanzelfsprekend voor economische bedrijvigheid.

Wilt u uw mogelijkheden in de ICT (informatievoorziening voor uw organisatie) verkennen en een goede basiskennis en professionele vaardigheden ontwikkelen op het gebied van Informatievoorziening en Organisatie? En heeft u nog geen ervaring in dit vakgebied? Met deze cursus legt u een stevige en brede basis binnen het boeiende werkveld ICT en Organisatie. De ontwikkelingen binnen het ICT vakgebied volgen elkaar razendsnel op en de vraag naar vakspecialisten neemt toe. Alle belangrijke thema’s komen uitgebreid aan bod, na deze opleiding weet u waar úw kracht ligt in de wereld van de Informatievoorziening en Organisatie.

Resultaat

U heeft een brede basis waarmee u zichzelf verder kunt ontwikkelen binnen de Informatievoorziening voor organisaties

U heeft inzicht in de verschillende disciplines en de rol die u daarin kunt spelen

U kent de ICT-begrippen en -processen en heeft beter inzicht in uw kwaliteiten

U heeft inzicht in het belang van goede management informatie en in hoe ICT hier een rol in kan spelen

U kunt benoemen op welke manier ICT bijdraagt aan (uw) organisatiedoelen

U heeft een goede basis om als applicatie-, functioneel- of informatie beheerder aan de slag te gaan

Doelgroep :

Deze opleiding is geschikt voor iedereen vanaf MBO denk- en werkniveau die inhoudelijk samen wil kunnen werken met ICT afdelingen of in ICT gerelateerde projecten. Deze opleiding is ook zeer geschikt als opstap naar een professionele carrière in de ICT.

Organisatie en informatie is een toegankelijke cursus waarin de essentiële samenhang wordt uitgewerkt tussen organisatie en informatie. ICT is doorgedrongen in alle aspecten van organiseren. Deze cursus geeft antwoorden op de vragen: hoe wordt in organisaties geïnformeerd en gecommuniceerd en hoe kan ICT de organisatie helpen om dit beter, slimmer en sneller te doen? Zonder kennis over de manier waarop mensen in organisaties omgaan met informatie en communicatie en de rol die informatie speelt in organisaties, kan ICT niet goed worden ontwikkeld en gebruikt in de organisatie. Daarmee is de cursus zowel een goede inleiding op de organisatiekunde als op de informatiekunde. De cursus is geschikt voor  professionals, managers of toekomstige adviseurs, die zich willen verdiepen in de samenhang tussen organisatie en informatie.

Na het volgen van de cursus heeft de cursist inzicht in de relatie tussen de belangrijke organisatorische aspecten, zoals coördinatie, organisatiestructuur, strategie, bedrijfsprocessen, taken van een manager en de rol die informatie en ICT hierbij spelen. In deze cursus is een balans gevonden tussen enerzijds de fundamentele organisatiekundige en informatiekundige principes en anderzijds de doorwerking hiervan in actuele ontwikkelingen zoals de rol van sociale media, e-commerce, samenwerken in netwerken en kennis delen.

De cursus ICT en Organisatie is nu al meer dan vijfentwintig jaar een succesvol cursus gebleken. Ondanks de snelle ontwikkelingen op het gebied van ICT en de organisatiekunde zijn de onderliggende theorieën en principes die in de cursus worden behandeld, duurzaam gebleken. Het belang van de thema’s die behandeld worden is onverminderd groot, omdat de samenhang tussen organisatie- en informatievisie binnen organisaties alleen maar sterker is geworden.

Om de cursus actueel te houden, is deze naar aanleiding van nieuwe inzichten, geheel geactualiseerd. Daarnaast zijn er actuele praktijkkaders toegevoegd om de relevantie van het onderwerp in de praktijk zichtbaar te maken. Om de cursus optimaal af te stemmen op de interactieve onderwijsvormen, zijn per les vragen en een casus opgenomen om uit te werken..

Les 1. Organiseren en informeren

Belang van informatie en ICT. Enkele begrippen gedefinieerd. Informatie als productiemiddel. Impact van trends in ICT. Samenvatting. Kernbegrippen. Oefeningen.

Les 2. Coördinatie en informatie

Arbeidsverdeling en coördinatie.  Primair proces en informatie. Coördinatiemechanismen, basisonderdelen en organisatiestructuren. Relatie tussen organisatiestructuur, coördinatiemechanisme en informatiesysteem. Noodzaak van een organisatiekundige bril. Samenvatting. Kernbegrippen. Oefeningen.

Les 3. Informatie en vermindering van onzekerheid

Onzekerheid en informatie Relatie tussen taakonzekerheid en organisatiestructuur Strategieën voor het verminderen van de taakonzekerheid. Samenvatting. Kernbegrippen. Oefeningen.

Les 4.  Strategie en informatie

Strategievorming. Informatie verzamelen en verwerken. Methoden om de strategie te formuleren. Terugkoppelingsinformatie. Inhoud van de strategie. ICT als strategisch hulpmiddel. Samenvatting. Kernbegrippen. Oefeningen.

Les 5.  Informatiesystemen tussen organisaties

Informatienetwerken. Netwerkaspecten. Kanalen voor e-commerce. Managementvraagstukken bij relaties tussen organisaties. Samenvatting. Kernbegrippen. Oefeningen.

Les 6. Beslissen, managen en informatie

Besluitvormingsmodellen. Soorten besluiten en informatie. Niveaus van besluiten. Kosten en baten van informatie. De manager en informatie. Integraal management. Samenvatting. Kernbegrippen. Oefeningen.

Les 7.  Beheersen van bedrijfsprocessen en informatie

 Beheersen van processen. Productie- of dienstverleningsproces. Logistieke proces. Personele proces. Financiële proces.  Commerciële proces. Integreren van bedrijfsprocessen. Samenvatting. Kernbegrippen. Oefeningen.

Les 8. Vinden en delen van kennis

Kennis. Kennismanagement.

ICT en kennis. Samenvatting. Kernbegrippen. Oefeningen.

Les 9.  Informatiestrategie en informatieplanning.

Plaats van de informatiestrategie. Informatiestrategie als architectuurbeleid. Informatieplan. Kwaliteit van de informatievoorziening en de informatiesystemen. Privacyaspecten. Samenvatting. Kernbegrippen. Oefeningen.

Les 10. Plannen van informatie als een proces

Aspecten van informatieplanning. Samenspel tussen business en ICT. Informatiseren is reorganiseren.  De manager en informatieplanning. Uitvoeringsplanning. Samenvatting. Kernbegrippen . Oefeningen.

Les 11. Beheren van de informatievoorziening

Beheerstrategie. Kosten van beheer. Procesbenadering van beheer. Soorten van beheer. Informatiebeveiliging. Samenvatting. Kernbegrippen. Oefeningen.

De cursus is opgebouwd uit 11 lessen bestaande uit collegesheets, samengestelde video’s gerelateerd aan het betreffende hoofdstuk en te beantwoorden vragen uit het begeleidende boek. Iedere les eindigt met het uitwerken van een casus. Vragen, antwoorden en de uitgewerkte casus per hoofdstuk, worden ook digitaal weergegeven.

Als extra ondersteuning voor de cursist wordt onder meer gebruik gemaakt van het digitaal lesmateriaal van Noordhoff Uitgevers.

Duur van de cursus ca. 5 maanden bij een gemiddelde studieduur. Iedere cursist kan zelf het studietempo bepalen en is niet gebonden aan termijnen.

De cursus wordt begeleid door een ervaren praktijkdocent uit het hoger onderwijs.

Het bijbehorende boek voor de cursus wordt door ons aan u verstrekt. (Gratis)

Prijs van de cursus € 499,--

Betaalt jouw werkgever mee?

Aarzel niet om je werkgever te vragen om je bij jouw studie financieel te steunen. Jouw werkgever heeft namelijk ook profijt van de studie die je volgt. Jij ontplooit jezelf en gaat jouw talenten beter benutten. Bovendien doe je alles in je eigen tijd. Bespreek gerust de mogelijkheden met je chef of de personeelsfunctionaris.

Belastingteruggaaf voor studie.

Je kunt de studiekosten voor een Training Masters-opleiding, die aansluit op jouw beroep of toekomstige beroep, als aftrekpost indienen bij jouw belastingaangifte. In dat geval vergoedt de belastingdienst een gedeelte (afhankelijk van jouw belastingschaal) van jouw studiekosten, boven het drempelbedrag van 250 euro. Dat maakt je studie bij Training Masters nog voordeliger!

Info@training-masters.com

www.training-masters.com

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen.  

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
infoEr is een telefoonnummer vereist om deze informatieaanvraag in behandeling te nemen. (optioneel)

Heeft u nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.