Trainersopleiding Erkend Post HBO : Train de trainer / Trainersvaardigheden (13 dgn)

Niveau
Tijdsduur

Trainersopleiding Erkend Post HBO : Train de trainer / Trainersvaardigheden (13 dgn)

TC Academy
Logo van TC Academy
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 9,0 TC Academy heeft een gemiddelde beoordeling van 9,0 (uit 51 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

9,3
Gemiddeld cijfer voor Trainersopleiding Erkend Post HBO : Train de trainer / Trainersvaardigheden (13 dgn)
Gebaseerd op 3 ervaringen Lees alle ervaringenchevron_right
starstarstarstarstar_half
Lieke Bartelds
Zelfstandig Trainer
9
Trainersopleiding Erkend Post HBO : Train de trainer / Trainersvaardigheden (13 dgn)

"Ik ben blij dat ik gekozen heb voor de TC Academy en daar de opleiding tot professioneel trainer heb gevolgd. Een fijne sfeer, kleinschalige setting en betrokken trainers die je uitdagen om te reflecteren en te experimenteren.
Met het afronden van de opleiding ben ik in staat om kwalitatieve trainingsprogramma's te ontwikkelen. Bovendien ben ik gegroeid als trainer en als mens." - 08-08-2022 11:30

"Ik ben blij dat ik gekozen heb voor de TC Academy en daar de opleiding tot professioneel trainer heb gevolgd. Een fijne sfeer, kleinschalige… alles lezen - 08-08-2022 11:30

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Beschrijving

*** Voor onze opleidingen en workshops kun je STAP-budget aanvragen ***

Is de Post HBO opleiding tot professioneel trainer iets voor jou?

Wil je trainer worden? De TC Academy start twee keer per jaar een opleiding tot professioneel trainer. We bieden je de mogelijkheid om in 13 dagen een Post HBO diploma te behalen. Je kunt daarna zelfstandig of in loondienst als trainer aan de slag. Train de trainer als het ware, dat is wij doen.    

De voortdurende afwisseling tussen theorie en praktijk. Dat is hét kenmerk van deze parttime trainersopleiding. Ervaringsgericht leren staat centraal. Het model dat we gebruiken is 'Learning by doing'.
De opleiding is bedoeld voor mensen die  het trainersvak …

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Trainersvaardigheden, Train de trainer, Trainingsacteur, Online / op afstand lesgeven en Coaching.

*** Voor onze opleidingen en workshops kun je STAP-budget aanvragen ***

Is de Post HBO opleiding tot professioneel trainer iets voor jou?

Wil je trainer worden? De TC Academy start twee keer per jaar een opleiding tot professioneel trainer. We bieden je de mogelijkheid om in 13 dagen een Post HBO diploma te behalen. Je kunt daarna zelfstandig of in loondienst als trainer aan de slag. Train de trainer als het ware, dat is wij doen.    

De voortdurende afwisseling tussen theorie en praktijk. Dat is hét kenmerk van deze parttime trainersopleiding. Ervaringsgericht leren staat centraal. Het model dat we gebruiken is 'Learning by doing'.
De opleiding is bedoeld voor mensen die  het trainersvak beroepsmatig willen uitoefenen. Zelfstandig trainen, trainingen binnen een organisatie of in het onderwijs, de opleiding tot professioneel trainer sluit op al deze werkvelden aan.

De opleiding tot trainer is opgebouwd volgens een goed doordacht curriculum en heldere doelstellingen. Een eindopdracht in de praktijk maakt de inhoud van deze training compleet.

Naast je lesdagen en de intervisiebijeenkomsten verwacht de TC Academy dat je 6 - 8 uur in de 2 weken investeert in zelfstudie.

Aan het eind van de opleiding kun je:

 • Zelfstandig en professioneel functioneren als trainer
 • Omgaan met weerstanden bij jezelf en de ander
 • Een eigen trainingsprogramma opzetten
 • Reflecteren op je eigen handelen als trainer
 • Feedback geven en ontvangen om te blijven leren
 • Profiteren van het geleerde inzicht in communicatie- en groepsprocessen

Na het slagen voor je examen, ontvang je een erkend Post HBO diploma voor professioneel trainer. De stichting Post Hoger Beroepsonderwijs Nederland geeft dit diploma af.

Om deel te kunnen nemen aan de Post HBO opleiding tot professioneel trainer heb je, naast HBO werk- en denkniveau, minimaal drie jaar algemene werkervaring. Je bent bereid een competentietest te maken. Een intakegesprek waarin je ervaring en motivatie onderbouwt is een onderdeel van de toelatingsprocedure.

Programma

Fase 1: De trainer zelf

Het programma start bij jezelf. Wat motiveert je om als trainer te willen werken? Ken jij je belangrijkste competenties? Kun je hierop reflecteren? In welke mate ben jij je bewust van je drijfveren, kwaliteiten en ontwikkelpunten? Het is maar een kleine greep uit de vele vragen die beantwoord worden in deze fase.

Een beter inzicht in jezelf helpt bij het creëren van inzicht in een ander. Het steunt je in je ontwikkeling.

Fase 1 start met de vragen:

 • Wie ben ik in mijn rol als trainer?
 • Hoe reflecteer ik op mijn handelen?

Tijdens je loopbaan als trainer word je vaak op de proef gesteld. Een krachtige trainer zorgt voor een goede basis en een veilige omgeving. Zo kunnen cursisten zich optimaal ontwikkelen.

Aan het eind van fase 1 ben je in staat:

 • Je drijfveren als trainer te benoemen
 • Je kwaliteiten en ontwikkelpunten te herkennen
 • Deze te verwerken in een Persoonlijk Ontwikkelplan (POP)
 • Te reflecteren op je eigen handelen

Fase 2: Trainen: De basis

In deze fase gaan we naar de basis van het trainen. Je leert alle basisvaardigheden die nodig zijn om een training te kunnen geven. Centraal staan:
- Het ontwerpen van een training die aansluit op de behoeften van je deelnemers
- Jezelf presenteren
- Het geven en ontvangen van feedback

Iedere groep cursisten waar je mee te maken zult krijgen, is verschillend. Jouw trainingen moeten aansluiten op de belevingswereld van je doelgroep. Daarom leren we je om vanuit verschillende leerstijlen een training op te zetten.

Een opdrachtgever vraagt jou als trainer om je vakbekwaamheid en professionaliteit. De TC Academy leert je om een trainingsprogramma op te zetten dat de vraag van de opdrachtgever vertaalt én dat aansluit op de behoeften van de deelnemers. Dit alles gebeurt binnen een vastgestelde tijd. De doelstellingen worden behaald en het resultaat is zichtbaar bij de deelnemer.

We sluiten fase 2 af met een tussenopdracht van een dag waarin je een workshop geeft.

 Centrale vragen tijdens deze fase zijn:

 • Hoe ontwerp ik een training?
 • Hoe observeer ik en hoe geef/ontvang ik feedback?
 • Hoe sta ik als trainer voor de groep?
 • Wat is mijn leerstijl? Welke leerstijlen onderscheiden we?
 • Hoe pas ik werkvormen toe die aansluiten op de leerstijlen van deelnemers?

Aan het eind van fase 2  ben je in staat:

 • Een trainingsprogramma op te zetten
 • Gericht te observeren
 • Feedback te geven & ontvangen
 • Jezelf te presenteren in de rol van trainer.
 • Een trainingsprogramma te ontwikkelen dat aansluit op de leerstijl van deelnemers
 • Verschillende werkvormen te ontwikkelen en toe te passen

Fase 3: De trainer in de groep

Fase 3 richt zich op de groepsprocessen. Wat zijn de sociaal- emotionele aspecten van de interactie binnen een groep? Hoe kun je hier invloed op uitoefenen? In de dagelijkse praktijk krijgt elke trainer hier mee te maken.

Niet iedere training loopt op rolletjes. Soms zijn er weerstanden, bij de groep of bij jezelf. Ben jij je bewust van die weerstanden? Hoe ga je ermee om? Je leert het aan de hand van praktijksituaties. Straks, in het werkveld, kun je deze weerstanden herkennen, erkennen en actie ondernemen.

Centrale vragen tijdens deze module zijn:

 • Hoe ga ik om met weerstanden in de groep?
 • Hoe pas ik weerstandinterventies toe?
 • Hoe ga ik om met weerstanden bij mezelf?
 • Hoe leer ik omgaan met mijn Worst Case Scenario?

Aan het eind van fase 3 ben je in staat:

 • De fasen in een groepsproces te onderscheiden
 • Weerstandinterventies toe te passen in de groep
 • Interventies toe te passen bij jezelf als ankeren en RET bij weerstanden
 • Om te gaan met jouw weerstanden die ontstaan tijdens een training

Fase 4: Afstuderen

Deze laatste fase bestaat uit het verzorgen van een training bij een opdrachtgever die je zelf benaderd hebt en het verdedigen van je logboek in een eindgesprek met een examencommissie.

Jouw Ontwikkeling

Bij de TC Academy staat de ontwikkeling van de deelnemer centraal. Om jouw ontwikkeling positief te beïnvloeden, ondersteunen we je met:

Intervisiebijeenkomsten
Er zijn vier intervisiebijeenkomsten tijdens de opleiding, telkens na afronding van een module. Samen met je medestudenten reflecteer je op het leerproces en op jou als trainer. Het doel is een verdieping in je ontwikkeling naar professioneel trainer. Je deelt ervaringen, observeert en geeft elkaar feedback. We gebruiken de intervisiebijeenkomsten ook om je competenties te oefenen.

Tussentijdse opdracht en evaluatie
Je tussentijdse opdracht bestaat uit het ontwikkelen en uitvoeren van een workshop. Daarnaast voer je halverwege de opleiding een persoonlijk gesprek met een van jouw trainers. Het doel is om samen te bepalen waar je staat in je ontwikkeling en waar je nog sturing kunt gebruiken. Het logboek en de observaties tijdens de trainingsdagen gebruiken we als leidraad voor dit gesprek.

Logboek/POP
Tijdens de opleiding houd je een persoonlijk logboek bij. Onderdeel van dit logboek is het Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP). Daarin volg jij je persoonlijke ontwikkeling.

Reflectie
Reflectie is een belangrijk onderdeel van de opleiding tot professioneel trainer. Leren stilstaan en kijken naar je eigen handelen. Zo word jij je bewust van de je keuzemogelijkheden.

Coachgesprekken
Gedurende de opleiding voer je gesprekken met een coach van de TC Academy. Ook hier is jouw ontwikkeling het onderwerp van gesprek.

Video feedback
Tijdens de opleiding maken we regelmatig video-opnamen van trainingen en presentaties. Deze opnamen voorzien we van feedback.

Praktijktraining
Je sluit de opleiding af met het geven van een training bij een opdrachtgever die je zelf gevonden hebt. Zo doe je meteen ervaring op in de praktijk.

Examen & Diploma's

De TC Academy sluit haar opleidingen af met een examen. Dit examen bestaat uit een eindopdracht en een eindevaluatiegesprek.

Eindopdracht
De deelnemers verzorgen als eindopdracht een training voor een zelfgevonden externe opdrachtgever.

Eindevaluatie
Tijdens het eindevaluatiegesprek verdedig jij je logboek.

Post HBO diploma
Voor jou én voor ons is het een prachtig moment, de diploma-uitreiking. De TC Academy mag je een erkend Post HBO diploma overhandigen, afgegeven door de stichting Post Hoger Beroepsonderwijs Nederland.

STAP budget

Wil je een opleiding volgen om jezelf verder te ontwikkelen en je inzetbaarheid op de arbeidsmarkt te vergroten? Met de subsidieregeling STAP-budget kun je vanaf 1 januari 2022 maximaal € 1.000,- per jaar ontvangen voor het volgen van een opleiding of training.

STAP staat voor ‘Stimulering Arbeidsmarkt Positie’. Met deze subsidie wil de overheid scholing toegankelijker maken en iedereen de kans geven om zichzelf te ontwikkelen en aantrekkelijk te blijven voor de arbeidsmarkt. Het kabinet stelt jaarlijks 200 miljoen beschikbaar, waarmee naar schatting ruim 200.000 mensen (een deel van) hun opleiding kunnen betalen. De meeste opleidingskosten vallen onder deze regeling.

Het budget van het kabinet wordt elk jaar verdeeld over 6 aanvraagtermijnen. Omdat het hier om een subsidieregeling gaat, hoef je het ontvangen bedrag niet terug te betalen. Zelfs voorschieten van de kosten van een opleiding is niet nodig. Op die manier hoopt het kabinet dat meer mensen de financiële mogelijkheid hebben om zelf een opleiding te volgen.

Voorwaarden STAP-budget

Om in aanmerking te komen voor de subsidie dien je aan diverse criteria te voldoen:

 • Je bent tussen de 18 en de pensioengerechtigde leeftijd.
 • Je werkt in loondienst, bent ondernemer of hebt momenteel geen werk.
 • Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen.
 • Je scholing start binnen 3 maanden na de aanvraagtermijn.
 • Je hebt dit jaar nog niet eerder het STAP-budget toegekend gekregen.

Hoe werkt het inschrijfproces?

Het STAP-budget wordt uitgevoerd door UWV. Zodra de aanvraagtermijn start, kun je je via het UWV inschrijven. Is het budget op, dan is aanvragen niet meer mogelijk en dien je je bij de volgende aanvraagtermijn opnieuw in te schrijven. Nadat het STAP-budget is toegekend, ontvangt de opleider het bedrag en wordt dit in mindering gebracht op de opleidingskosten.

Vroeggboekkorting

Schrijf je je 3 maanden voorafgaand aan de start van de opleiding in, dan ontvang je een vroegboekkorting van 5% op de opleidingsprijs.

9,3
Gemiddeld cijfer voor Trainersopleiding Erkend Post HBO : Train de trainer / Trainersvaardigheden (13 dgn)
Gebaseerd op 3 ervaringen
starstarstarstarstar_half
Lieke Bartelds
Zelfstandig Trainer
9
Trainersopleiding Erkend Post HBO : Train de trainer / Trainersvaardigheden (13 dgn)

"Ik ben blij dat ik gekozen heb voor de TC Academy en daar de opleiding tot professioneel trainer heb gevolgd. Een fijne sfeer, kleinschalige setting en betrokken trainers die je uitdagen om te reflecteren en te experimenteren.
Met het afronden van de opleiding ben ik in staat om kwalitatieve trainingsprogramma's te ontwikkelen. Bovendien ben ik gegroeid als trainer en als mens." - 08-08-2022 11:30

"Ik ben blij dat ik gekozen heb voor de TC Academy en daar de opleiding tot professioneel trainer heb gevolgd. Een fijne sfeer, kleinschalige… alles lezen - 08-08-2022 11:30

starstarstarstarstar_half
Marleen Derks
9
Trainersopleiding Erkend Post HBO : Train de trainer / Trainersvaardigheden (13 dgn)

"Terugkijkend ben ik erg blij dat ik de opleiding gedaan heb. Vooraf twijfels doordat ik al vrij lang trainingen geef maar de opleiding heeft veel verdieping en methodische onderbouwing gebracht. Het leereffect is groot en ik sta veel zekerder voor een groep met een beter programma! De trainers zijn ervaren en kritisch om je vooruit te helpen " - 20-07-2020 18:12

"Terugkijkend ben ik erg blij dat ik de opleiding gedaan heb. Vooraf twijfels doordat ik al vrij lang trainingen geef maar de opleiding heeft… alles lezen - 20-07-2020 18:12

Joris Heus
starstarstarstarstar
Joris Heus
Coach & Trainer
10
Trainersopleiding Erkend Post HBO : Train de trainer / Trainersvaardigheden (13 dgn)

"Praktische training met tegelijkertijd een sterke theoretische basis. Inspirerende lesdagen gecombineerd met e-learning en intervisiebijeenkomsten.

Samen met acht andere deelnemers heb ik een hele mooie tijd gehad met veel inzicht in mezelf en het vak.
De focus was drieledig:
- Wie ben ik als trainer - het reflecteren op eigen handelen als trainer;
- Het gefundeerd opzetten van trainingsprogramma's;
- Het werken met groepen waarin groepsdynamica, weerstand en mijn eigen rol daarin van belang zijn.

De locatie, de verzorging en de begeleiding waren goed in orde. " - 17-07-2020 09:43

"Praktische training met tegelijkertijd een sterke theoretische basis. Inspirerende lesdagen gecombineerd met e-learning en intervisiebijeenk… alles lezen - 17-07-2020 09:43

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.