Coachopleiding Erkend Post HBO: Coach / Coaching (13 dgn)

Niveau
Tijdsduur

Coachopleiding Erkend Post HBO: Coach / Coaching (13 dgn)

TC Academy
Logo van TC Academy
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,9 TC Academy heeft een gemiddelde beoordeling van 8,9 (uit 48 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

9
Gemiddeld cijfer voor Coachopleiding Erkend Post HBO: Coach / Coaching (13 dgn)
Gebaseerd op 1 ervaring Lees alle ervaringenchevron_right
starstarstarstarstar_half
G.berkel@igm.nl Berkel
Trainer / Retailadviseur
9
Coachopleiding Erkend Post HBO: Coach / Coaching (13 dgn)

"Vorig jaar mijn trainersdiploma behaald en nu de verdiepingsslag gemaakt door de coachopleiding af te ronden bij de TC academie. Wat een fijne locatie en een goede trainers. goede begeleiding waar nodig en zelfstandigheid om te groeien. " - 24-06-2021 15:33

"Vorig jaar mijn trainersdiploma behaald en nu de verdiepingsslag gemaakt door de coachopleiding af te ronden bij de TC academie. Wat een fij… alles lezen - 24-06-2021 15:33

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Beschrijving

*** Voor onze opleidingen en workshops kun je STAP-budget aanvragen ***

Is de Post HBO opleiding tot professioneel coach iets voor jou?

De TC Academy start twee keer per jaar een opleiding tot professioneel coach. We bieden je de mogelijkheid om in 13 dagen een Post HBO diploma te behalen. Je kunt daarna zelfstandig of in loondienst als coach aan de slag.

De voortdurende afwisseling tussen theorie en praktijk. Dat is hét kenmerk van deze parttime coachopleiding. Ervaringsgericht leren staat centraal. Het model dat we gebruiken is 'Learning by doing'.
De opleiding is bedoeld voor mensen die het coachvak beroepsmatig willen uitoefenen. Zelfstandig coachen, coaching binnen een organisatie of …

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Coaching, Train de trainer, Co-actief coachen, Business / Executive Coaching en Loopbaancoaching.

*** Voor onze opleidingen en workshops kun je STAP-budget aanvragen ***

Is de Post HBO opleiding tot professioneel coach iets voor jou?

De TC Academy start twee keer per jaar een opleiding tot professioneel coach. We bieden je de mogelijkheid om in 13 dagen een Post HBO diploma te behalen. Je kunt daarna zelfstandig of in loondienst als coach aan de slag.

De voortdurende afwisseling tussen theorie en praktijk. Dat is hét kenmerk van deze parttime coachopleiding. Ervaringsgericht leren staat centraal. Het model dat we gebruiken is 'Learning by doing'.
De opleiding is bedoeld voor mensen die het coachvak beroepsmatig willen uitoefenen. Zelfstandig coachen, coaching binnen een organisatie of in het onderwijs, de opleiding tot professioneel coach sluit op al deze werkvelden aan.

De opleiding is opgebouwd volgens een goed doordacht curriculum en heldere doelstellingen. Een eindopdracht in de praktijk maakt de inhoud van deze coachopleiding compleet.

Naast je lesdagen en de intervisiebijeenkomsten verwacht de TC Academy dat je 6 - 8 uur in de 2 weken investeert in zelfstudie.

Aan het eind van de opleiding kun je:

 • Zelfstandig en professioneel functioneren als coach
 • Methodieken beheersen om te coachen
 • Anderen coachen naar effectief gedrag
 • Reflecteren op je eigen handelen als coach
 • Als coach emotioneel volwassen zijn.

Na het slagen voor je examen, ontvang je een erkend Post HBO diploma voor professioneel coach. De stichting Post Hoger Beroepsonderwijs Nederland geeft dit diploma af.

Om deel te kunnen nemen aan de Post HBO opleiding tot professioneel coach heb je, naast HBO werk- en denkniveau, minimaal drie jaar algemene werkervaring. Je bent bereid een competentietest te maken. Een intakegesprek waarin je ervaring en motivatie onderbouwt is een onderdeel van de toelatingsprocedure.

Download onze brochure voor meer informatie.

Programma

Fase 1: De coach zelf

Het programma start bij jezelf. Wat motiveert je om als coach te willen werken? Ken jij je belangrijkste competenties? Kun je hierop reflecteren? In welke mate ben jij je bewust van je drijfveren, kwaliteiten en ontwikkelpunten? Het is maar een kleine greep uit de vele vragen die beantwoord worden in deze fase.

Een beter inzicht in jezelf helpt bij het creëren van inzicht in een ander. Het steunt je in je ontwikkeling.

Fase 1 start met de vragen:

 • Wat is coaching op basis van samenwerking?
 • Vanuit welke drijfveren en competenties werkt een coach?
 • Wie ben ik in mijn rol als coach?
 • Hoe reflecteer ik op mijn handelen?

Coachen is gericht op het bewerkstelligen van verandering. Het is daarbij belangrijk om binnen een gestelde tijd een specifiek doel te bereiken. In deze fase is bewustwording heel belangrijk. Wat is jouw motivatie om als coach te gaan werken? Wat drijft jou en welke kwaliteiten ga jij inzetten? Je ontwikkelpunten ga je verwerken in je Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP) waar je gedurende de opleiding aan gaat werken.

Aan het eind van fase 1 ben je in staat:

 • Te ontdekken en benoemen wat jou drijft als coach
 • Je kwaliteiten en ontwikkelpunten te benoemen
 • Deze kwaliteiten en ontwikkelpunten te verwerken in een POP
 • Te reflecteren op je eigen handelen

Fase 2: Coachen: de basis

In deze fase gaan we naar de basis van het coachen. Je leert alle basisvaardigheden die nodig zijn om als coach aan het werk te gaan. Centraal staan:
- de relatie tussen coach en cliënt
- het voeren van coachgesprekken
- het inzicht in het ontwikkelingsproces.

Naast het aanleren van de vaardigheden die een coach nodig heeft, is er ook veel ruimte voor jouw eigen ontwikkeling.

Een opdrachtgever vraagt jou als coach om je vakbekwaamheid en professionaliteit. De TC Academy leert je om een effectief coachgesprek te voeren. Wat zijn de verschillenden manieren om een coachgesprek vorm te geven en op te bouwen? Daarnaast moet je inzicht hebben in het ontwikkelingsproces van de cliënt en hem of haar van feedback voorzien.

 Centrale vragen tijdens deze fase zijn:

 • Hoe bouw ik een goede verstandhouding op?
 • Hoe stem ik verbaal en non-verbaal af?
 • Hoe observeer ik en hoe geef/ontvang ik feedback?
 • Wat is het ideale gespreksmodel?
 • Wat geeft me inzicht in het ontwikkelingsproces?

Aan het eind van fase 2 ben je in staat:

 • Een goede verstandhouding op te bouwen met de coachee
 • Om fundamentele coachvaardigheden in te zetten en te gebruiken
 • Zelfstandig een coachgesprek te voeren
 • Overzicht te behouden in het coachproces
 • Gericht te observeren en feedback te geven en te ontvangen

Fase 3: Coachen: De verdieping

Tijdens fase 3 staat het leren coachen op verschillende niveaus centraal. Wat zijn de juiste instrumenten die je kunt inzetten om een optimaal resultaat te boeken?

Je leert welke processen zich afspelen bij coaching. We gaan in op dieper liggende patronen, het opsporen en veranderen van belemmerende overtuigingen. Hoe ga je effectief om met weerstand en emoties?

Het weten toe te passen van meerdere interventies is een belangrijke basis voor een coach. Het geeft je vertrouwen en maakt je onderscheidend. De interventies vinden hun oorsprong in onder andere Neuro Linguistisch Programmeren (NLP), toegepaste psychologie, Provocatief Coachen, Rationele Effectiviteits Training (RET) en Ericksoniaanse Hypnose.

Centrale vragen tijdens deze module zijn:

 • Hoe ondersteun ik de coachee op de verschillende niveaus van leren?
 • Hoe ga ik te werk bij competentiegericht coachen?
 • Waar ontstaan patronen en hoe ga ik hier mee om?
 • Hoe spoor ik belemmerende overtuigingen op?
 • Weet ik deze om te zetten in ondersteunende overtuigingen?
 • Wanneer pas ik welke coachinterventies toe?

Aan het eind van fase 3 ben je in staat:

 • Vraagstukken van een coachee te onderzoeken en verduidelijken op verschillende niveaus van leren en ontwikkelen
 • Een competentiegericht coachgesprek te voeren
 • Beperkende overtuigingen te herkennen en om te zetten in ondersteunende overtuigingen
 • Effectief om te gaan met emoties en weerstanden
 • Om verschillende interventies toe te passen

Fase 4: Afstuderen

Tijdens deze fase doorloop je een coachtraject met een coachee, waarin er in 3-5 sessies coachgesprekken worden gevoerd. Daarnaast voer je een eindgesprek met een examencommissie.

Jouw Ontwikkeling

Bij de TC Academy staat de ontwikkeling van de deelnemer centraal. Om jouw ontwikkeling positief te beïnvloeden, ondersteunen we je met:

Intervisiebijeenkomsten
Er zijn vier intervisiebijeenkomsten tijdens de opleiding. Samen met je medestudenten reflecteer je op het leerproces en op jouw functioneren als coach. Het doel is een verdieping in je ontwikkeling naar professioneel trainer. Je deelt ervaringen, observeert en geeft elkaar feedback. We gebruiken de intervisiebijeenkomsten ook om, met het geven van training, je competenties te oefenen.

Tussentijdse opdracht en evaluatie
Halverwege de opleiding krijg je een coachopdracht. Die opdracht bestaat uit het voeren van een coachgesprek met een coachee. Daarnaast voer je een persoonlijk gesprek met een van jouw trainers. Het doel is om samen te bepalen waar je staat in je ontwikkeling en waar je nog sturing kunt gebruiken. Het logboek en de observaties tijdens de trainingsdagen gebruiken we als leidraad voor dit gesprek.

Logboek/POP
Tijdens de opleiding houd je een persoonlijk logboek bij. Onderdeel van dit logboek is het Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP). Daarin volg jij je persoonlijke ontwikkeling.

Praktijkcoaching
Gedurende de opleiding voer je in de praktijk minimaal drie coachsessies uit en maak je hiervan een reflectieverslag. 
Reflectie is een belangrijk onderdeel van de opleiding tot professioneel coach. Leren stilstaan en kijken naar je eigen handelen. Zo word jij je bewust van de je keuzemogelijkheden.

Coachgesprekken
Gedurende de opleiding voer je gesprekken met een coach van de TC Academy. Ook hier is jouw ontwikkeling het onderwerp van gesprek.

Video feedback
Tijdens de opleiding maken we regelmatig video-opnamen van coachgesprekken en voorzien we deze opnamen van feedback.

Examen & Diploma's

De TC Academy sluit haar opleidingen af met een examen. Dit examen bestaat uit een eindopdracht en een eindevaluatiegesprek.

Eindopdracht
De deelnemers verzorgen als eindopdracht een praktijkcoaching voor een externe opdrachtgever. Het hele proces van het vinden van een opdrachtgever - kennismaken - een offerte uitschrijven - ingehuurd worden - intakegesprek voeren - coachsessies houden - evalueren doorloopt de aankomend coach zelfstandig.

Eindevaluatie
Tijdens het eindevaluatiegesprek verdedig jij je logboek.

Post HBO diploma
Voor jou én voor ons is het een prachtig moment, de diploma-uitreiking. De TC Academy mag je een erkend Post HBO diploma overhandigen, afgegeven door de stichting Post Hoger Beroepsonderwijs Nederland. Met dit diploma kun je je als coach aanmelden bij de beroepsvereniging voor coaches: Het NOBCO.

STAP budget

Wil je een opleiding volgen om jezelf verder te ontwikkelen en je inzetbaarheid op de arbeidsmarkt te vergroten? Met de subsidieregeling STAP-budget kun je vanaf 1 januari 2022 maximaal € 1.000,- per jaar ontvangen voor het volgen van een opleiding of training.

STAP staat voor ‘Stimulering Arbeidsmarkt Positie’. Met deze subsidie wil de overheid scholing toegankelijker maken en iedereen de kans geven om zichzelf te ontwikkelen en aantrekkelijk te blijven voor de arbeidsmarkt. Het kabinet stelt jaarlijks 200 miljoen beschikbaar, waarmee naar schatting ruim 200.000 mensen (een deel van) hun opleiding kunnen betalen. De meeste opleidingskosten vallen onder deze regeling.

Het budget van het kabinet wordt elk jaar verdeeld over 6 aanvraagtermijnen. Omdat het hier om een subsidieregeling gaat, hoef je het ontvangen bedrag niet terug te betalen. Zelfs voorschieten van de kosten van een opleiding is niet nodig. Op die manier hoopt het kabinet dat meer mensen de financiële mogelijkheid hebben om zelf een opleiding te volgen.

Voorwaarden STAP-budget

Om in aanmerking te komen voor de subsidie dien je aan diverse criteria te voldoen:

 • Je bent tussen de 18 en de pensioengerechtigde leeftijd.
 • Je werkt in loondienst, bent ondernemer of hebt momenteel geen werk.
 • Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen.
 • Je scholing start binnen 3 maanden na de aanvraagtermijn.
 • Je hebt dit jaar nog niet eerder het STAP-budget toegekend gekregen.

Hoe werkt het inschrijfproces?

Het STAP-budget wordt uitgevoerd door UWV. Zodra de aanvraagtermijn start, kun je je via het UWV inschrijven. Is het budget op, dan is aanvragen niet meer mogelijk en dien je je bij de volgende aanvraagtermijn opnieuw in te schrijven. Nadat het STAP-budget is toegekend, ontvangt de opleider het bedrag en wordt dit in mindering gebracht op de opleidingskosten.

Vroeggboekkorting

Schrijf je je 3 maanden voorafgaand aan de start van de opleiding in, dan ontvang je een vroegboekkorting van 5% op de opleidingsprijs.

9
Gemiddeld cijfer voor Coachopleiding Erkend Post HBO: Coach / Coaching (13 dgn)
Gebaseerd op 1 ervaring
starstarstarstarstar_half
G.berkel@igm.nl Berkel
Trainer / Retailadviseur
9
Coachopleiding Erkend Post HBO: Coach / Coaching (13 dgn)

"Vorig jaar mijn trainersdiploma behaald en nu de verdiepingsslag gemaakt door de coachopleiding af te ronden bij de TC academie. Wat een fijne locatie en een goede trainers. goede begeleiding waar nodig en zelfstandigheid om te groeien. " - 24-06-2021 15:33

"Vorig jaar mijn trainersdiploma behaald en nu de verdiepingsslag gemaakt door de coachopleiding af te ronden bij de TC academie. Wat een fij… alles lezen - 24-06-2021 15:33

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.