Leiderschap bij verandering

Type product
Tijdsduur

Leiderschap bij verandering

RibbonWood Consultancy
Logo van RibbonWood Consultancy
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 7,6 RibbonWood Consultancy heeft een gemiddelde beoordeling van 7,6 (uit 5 ervaringen)

Tip: incompany training nodig? Vraag een offerte aan bij meerdere aanbieders!

Beschrijving

Docenten van RibbonWood zijn vakmannen en -vrouwen: veranderprofessionals. Daarnaast biedt RibbonWood als enige het unieke 10s framework voor agile verandering. Wij laten je niet achter met een groot vraagteken boven je hoofd. Je gaat bij ons weg met een concreet idee hoe je jouw uitdaging moet aanpakken.

Onze bekende Masterclass Change Management is ook Incompany beschikbaar. We hebben incompany trainingen mogen uitvoeren voor het Ministerie van IenW, Achmea, Gasunie, ASVZ en vele anderen. Zij gingen je voor en waren zeer tevreden.

De basis wordt gevormd door onze Masterclass Change Management. Hieronder de beschrijving van de Executive Edition. Het doel van deze Masterclass is het verrijken van de kennis van senior managers zodat ze (nog) beter in staat zijn verandering te leiden of te begeleiden. Voor de incompany variant gebruiken we deze masterclass als basis en in overleg passen we die aan.

Resultaten

Aan het einde van de training:

 • Heb je je kennis verrijkt zodat kunt komen tot (…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: SMART, Blockchain, Excel, Financieel Beleid & Management en IoT.

Docenten van RibbonWood zijn vakmannen en -vrouwen: veranderprofessionals. Daarnaast biedt RibbonWood als enige het unieke 10s framework voor agile verandering. Wij laten je niet achter met een groot vraagteken boven je hoofd. Je gaat bij ons weg met een concreet idee hoe je jouw uitdaging moet aanpakken.

Onze bekende Masterclass Change Management is ook Incompany beschikbaar. We hebben incompany trainingen mogen uitvoeren voor het Ministerie van IenW, Achmea, Gasunie, ASVZ en vele anderen. Zij gingen je voor en waren zeer tevreden.

De basis wordt gevormd door onze Masterclass Change Management. Hieronder de beschrijving van de Executive Edition. Het doel van deze Masterclass is het verrijken van de kennis van senior managers zodat ze (nog) beter in staat zijn verandering te leiden of te begeleiden. Voor de incompany variant gebruiken we deze masterclass als basis en in overleg passen we die aan.

Resultaten

Aan het einde van de training:

 • Heb je je kennis verrijkt zodat kunt komen tot (nog) betere keuzes.
  Door kennis te nemen van de diverse mogelijke benaderingen, door inzichten vanuit managementliteratuur, sociologie en psychologie, door de gesprekken met de deelnemers uit diverse branches, publiek en privaat, en de docent. Door een koppeling van de theorie aan de praktijk is je kennis ook direct toepasbaar in de praktijk.

 • Weet je hoe je een organisatiediagnose stelt en komt tot een goede veranderstrategie. Het werkelijk doorgronden van de problematiek in de organisatie is van wezenlijk belang voor de effectiviteit van de veranderstrategie. We kijken op dit punt holistisch, naar zowel hard als zacht. Toch ligt er een belangrijke nadruk op duurzaam veranderen en daarmee op houding, gedrag en cultuur.

 • Weet je hoe succesvol top-down met bottom-up te combineren.
  Veranderen is een bottom-up zoekproces. Je geeft de mensen de gelegenheid de organisatie opnieuw uit te vinden zodat hun intrinsieke motivatie wordt gebruikt in het veranderproces. Tegelijkertijd heeft de top behoefte aan het stellen van kaders en het kunnen sturen van het proces.
 • Heb je een framework voor flexibel, stapsgewijs veranderen tot je beschikking. Kenmerk van veranderen is dat het complex is en dat langere termijn doelen niet heel precies te stellen zijn. Tegelijkertijd kunnen er onderweg dingen gebeuren die je niet van tevoren voorzien had. Je aanpak moet daarom flexibel zijn, aanpasbaar. Maar ook de organisatie in een lerende modus zetten, zodat ze zichzelf steeds beter weet te maken. Wij hanteren hiervoor als enige het unieke 10s framework. Met het volgen van onze masterclass wordt je licentiehouder in het 10s framework.

 • En: je hebt je netwerk uitgebreid met je medecursisten.

Voor wie?

De Masterclass Change Management, Executive Edition is voor de senior manager die zich  verder wil bekwamen in leiderschap bij verandering. Geschikt voor ervaren managers uit alle branches.

 • Je staat voor een uitdaging op het gebied van veranderen en/of je hebt al een paar veranderingen achter de rug. Je wilt daar graag meer grip op krijgen en bent op zoek naar verdieping.

 • Je hebt al diverse trainingen gehad en diverse boeken gelezen.

 • Je bent niet op zoek naar een basistraining. Je zoekt de volgende stap. Je wilt inzichten verwerven hoe je nog beter met verandering kunt omgaan; hoe je nog beter invloed kunt uitoefenen; hoe je nog beter verandering kunt leiden.

 • Je zou graag willen weten hoe je cultuur kunt bijbuigen of zelfs veranderen. Hoe je houding & gedrag kunt inzetten voor het bereiken van duurzame verandering.​

Lijkt dit op jouw profiel? Dan ben je bij ons aan het goede adres!

Jouw praktijk is onze basis. Vervolgens nemen we je mee langs de inzichten van uit sociologie, psychologie, managementliteratuur en de markt.

Waarom bij ons?

 • Wij zijn mensen uit de praktijk
  Bij ons geen docenten die het het materiaal van anderen doornemen. Wij zijn vakmensen en geven deze training vanuit onze bestaande werkpraktijk. Je leert daarmee van de professional.

 • Wij bieden als enige het unieke 10s framework voor verandermanagement. Natuurlijk leer je ook bij ons van de veranderkundige inzichten uit de markt en de goeroes (denk aan Agile, Lean, Senge, Kotter, Covey, Homan, Caluwé, Vermaak, etc.). Maar juist het 10s framework plaatst deze inzichten in een kader zodat je er ook direct mee aan de slag kan. Zonder dogmatiek.

 • Anderen gingen je voor en waren enthousiast. Denk aan deelnemers van bedrijven als Achmea, ABN AMRO, NS, KLM, Essent, AMC, Allianz en KPN. Deze waren allemaal zeer enthousiast. Ze vonden de Masterclass prettig kort (4 dagdelen), tegelijkertijd met voldoende diepgang; praktisch door te werken met concrete cases.

Programma

Intake

Interactie is belangrijk in onze Masterclass. Deelnemers moeten immers voor een goede discussie elkaar wat te bieden hebben. Ze moeten elkaar verhalen kunnen vertellen over de eigen ervaring bij verandering. We willen daarom het niveau van de deelnemers bij inschrijving kunnen vaststellen en plannen daarom voor alle kandidaten een intake voordat ze kunnen deelnemen aan de Masterclass Change Management.

Theorie

Theorie is bij ons een integraal onderdeel van de masterclass en wordt behandeld als de (masterclass) praktijk daarom vraagt. We behandelen concepten als (scaled) agile en lean en theorieën van mensen als Argyris, Boonstra, Caluwé, Cameron, Hofstede, Homan, Kotter, Lencioni, O’Neill, Quinn, Rogers en Vermaak. Deze lijst is niet uitputtend maar bedoeld als indicatie.

Dagdelen

Het programma bestaat uit 4 dagdelen van 13.00 tot 17.00.

Opbouw van de Masterclass

De basis van het programma wordt gevormd door het 10s framework. Dit framework biedt een duidelijk kader voor verandering. Op basis van dit framework bieden we theorie en praktische oefeningen aan. Die oefeningen lopen uiteen van een eenvoudige discussie tot en met serieus gaming. Door de praktische oefeningen word je in staat gesteld de theorie eigen te maken, maar ook te leren door de inzichten vanuit de ander.

Dag 1 – Scope & vision

Deelnemers leren elkaar kennen en verkennen het onderwerp: wat is veranderen? Wat is een organisatie? Wat maakt veranderen zo moeilijk? Hoe kunnen we de complexiteiten overwinnen? De deelnemers bespreken met elkaar de ingebrachte cases. In overleg worden er 3 cases gekozen die voldoende representatief zijn. Deze cases vormen de praktische invulling van de masterclass. We maken eerste analyses en stellen een visie voor verandering op. Als huiswerkopdracht maak je een cultuuranalyse.

Dag 2 – Plan the program

De cultuuranalyse wordt gedeeld en completeert de opgestelde visie. We gaan nu verder en maken het programmaplan. We stellen een stakeholderanalyse op, program backlog en de programma organisatie. In een verandering gaat het vaak om het bij elkaar brengen van meningen. Hoe neem je de ander mee? Dit gaat dan ook over weerstand. Een stakeholderanalyse maakt veel inzichtelijk van het krachtenveld. De program backlog is de decompositie van de doelen naar thema’s/ resultaten. Het creëren van een goede programmaorganisatie blijkt vaak nog lastig. Je werkt bijna altijd met managers en medewerkers die opgesteld staan in de reguliere organisatie. Het doen van inspanningen voor de verandering komt daar bovenop. Welke keuzes maak je dan? Hoe creëer je succes? Huiswerkopdracht is het maken van een plan voor de komende drie maanden.

Dag 3 – Change

De plannen worden gedeeld, nu kunnen we aan de slag. In stappen van steeds 3 maanden werken we aan de daadwerkelijke verandering. In de masterclass doen we dit door het ontwikkelen van interventies, soms in de vorm van serious gaming. Om deze interventies te ontwikkelen doorlopen de deelnemers steeds kort de cyclus ‘Observe’, ‘Understand’, ‘Design’, ‘Implement’. In andere woorden: wat is er feitelijk aan de hand? Wat is het onderliggende patroon? Welke interventie kan ik hierop ontwerpen? Hoe implementeer ik dat?

Een belangrijk onderdeel hiervan is hoe teams functioneren en met elkaar omgaan. Daarom zullen we in dit blok ook aandacht besteden aan teams en samenwerking. Als huiswerkopdracht maak je een analyse van het MT waar je mee ‘te dealen’ hebt.

Dag 4 – Change & evaluation

We kijken eerst terug naar de huiswerkopdracht. Wat heeft de analyse geleerd? Maar vooral, hoe brengen we dit team verder? Hoe ontwikkelen we leiderschap? Daarnaast gaan we door waar we gebleven zijn: het analyseren van de situatie en het daarop reageren met interventies. Dit is in de praktijk qua tijd het omvangrijkste gedeelte van het veranderprogramma. We besteden er daarom in onze masterclass ook de meeste tijd aan. Niet in de laatste plaats omdat er talloze interventies te bedenken zijn en een organisatie niet altijd even voorspelbaar zal reageren. Dit zullen we uiteraard ook simuleren in de masterclass. Belangrijk onderdeel van de verandering is het met elkaar regelmatig terugkijken, leren en het steeds beter doen. In het werken met grote groepen kan dit een belangrijk program event zijn die erg enthousiasmerend kan werken. Tenslotte wordt je team tegen het einde van de dag bij de directie geroepen en zal je verantwoording af moeten leggen over het programma: het waarom, de opzet, de interventies en de behaalde resultaten. Dit is de eindtoets. Na de eindtoets ontvang je het certificaat.

Er zijn nog geen ervaringen.

  Deel je ervaring

  Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

  Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.