EnergiePrestatie-adviseur Woningen Basis (EP-W/B)

Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats

EnergiePrestatie-adviseur Woningen Basis (EP-W/B)

Onze Joost
Logo van Onze Joost

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeRosmalen
20 jun. 2024
placeOnline of in Amsterdam
4 jul. 2024
placeOnline of in Amsterdam
10 sep. 2024
placeOnline of in Amsterdam
1 okt. 2024
placeOnline of in Amsterdam
6 nov. 2024
placeOnline of in Amsterdam
10 dec. 2024

Beschrijving

Dé opleider voor duurzame bouw de energietransitie.

Wat leer je

Wat houdt de cursus EnergiePrestatie-Adviseur Woningen Basis (EP-W/B) in?

 

Als EnergiePrestatie-adviseur bepaal je het energielabel van een woning. Tijdens de cursus leren we je wat het vak van EnergiePrestatie-adviseur inhoudt en ben je terdege voorbereid op de ISSO-examens. De cursus is opgebouwd in twee delen, de e-learning in onze online leeromgeving en de twee meet-ups.

 

E-learning

Tijdens 15 praktische videolessen leer je aan welke voorwaarden een woningopname moet voldoen, hoe je deze rapporteert en wat er allemaal verder bij komt kijken. Zo behandelt de docent onder andere onderwerpen als verwarming, ventilatie en energieproductie. Bekijk hier het volledige lesprogram…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Dé opleider voor duurzame bouw de energietransitie.

Wat leer je

Wat houdt de cursus EnergiePrestatie-Adviseur Woningen Basis (EP-W/B) in?

 

Als EnergiePrestatie-adviseur bepaal je het energielabel van een woning. Tijdens de cursus leren we je wat het vak van EnergiePrestatie-adviseur inhoudt en ben je terdege voorbereid op de ISSO-examens. De cursus is opgebouwd in twee delen, de e-learning in onze online leeromgeving en de twee meet-ups.

 

E-learning

Tijdens 15 praktische videolessen leer je aan welke voorwaarden een woningopname moet voldoen, hoe je deze rapporteert en wat er allemaal verder bij komt kijken. Zo behandelt de docent onder andere onderwerpen als verwarming, ventilatie en energieproductie. Bekijk hier het volledige lesprogramma.

 

Meet-ups

Na het succesvol afronden van alle videolessen volg je 2 klassikale lesdagen (meet-ups). Tijdens de lesdagen ga je de geleerde kennis toepassen. Je kunt vragen stellen en bespreekt oefenexamens. Zo bereid je je, samen met je medecursisten, voor op het EP-W/B examen. Desgewenst kun je de meet-ups ook online volgen. 

 

Studieduur

De cursus EnergiePrestatie-adviseur Woningen Basis bestaat uit 15 videolessen. In totaal is er 19 uur aan videomateriaal. Na de e-learning volgen de 2 meet-up dagen waarin je met de leerstof aan de slag gaat. Een lesdag duurt 6 uur. Daarnaast omvat de studie ook het bestuderen van de ISSO 82.1, de BRL 9500-W en het maken van oefenexamens. De geschatte totale studieduur bedraagt ongeveer 42 uur.  

 

Hoelang blijft mijn cursus beschikbaar?

De videolessen in de online leeromgeving blijven beschikbaar tot 12 maanden na de aanschafdatum. De volledige cursus, inclusief meet-ups, dient binnen deze periode van 12 maanden te worden afgerond. 

 

Bekijk hier de demo van de videolessen EP-Woningen Basis:

 

Examen geen onderdeel van de cursus

Je bent vakbekwaam EnergiePrestatie-adviseur Woningen Basis als je het examen EP-W/B (Module W1, W2, W3 en W4b) met goed gevolg aflegt. Dit examen is geen onderdeel van deze cursus.

Je kunt je voor het examen aanmelden bij 't Examenpark, Cito of SNEI.

 

Voor wie?

De cursus is voor iedereen die meer wil weten over het vaststellen van de energieprestatie van een woning. Met inzicht in het opnameprotocol weet je hoe je de energieprestatie van een woning kunt verbeteren. Je kunt na het behalen van het examen aan de slag als vakbekwaam EnergiePrestatie-adviseur Woningen Basis. Enige voorafgaande kennis van bouwkunde en installatietechniek is een pré. Als je twijfelt over je aanvangsniveau, neemt dan gerust contact met ons op.

Na de basiscursus is het ook mogelijk je verder te specialiseren, bijvoorbeeld in het opnemen en labelen van utiliteitsgebouwen zoals kantoorpanden en ziekenhuizen. 

 

Leerdoelen

Na het volgen van de cursus EP W/Basis

 • Weet je wat er komt kijken bij het opnemen van een woningen
 • ben je bekend met het opnameprotocol
 • ken je de exameneisen en heb je geoefend met de stof

 

Resultaat

Je kent de stof en weet wat er op het examen EP W/B (module W1, W2, W3 en W4b) van je verwacht wordt. Wanneer je slaagt voor je examens registreert ISSO je vakbekwaamheid EnergiePrestatie-adviseur Woningen Basis.

 

Wat levert het op

Leerdoelen

Na het volgen van de cursus EnergiePrestatie-adviseur Woningen Basis:

 • heb je inzicht in energielabelsystemen;
 • heb je kennis van energieprestatieberekeningen;
 • ben je bekend met de relevante wet- en regelgeving met betrekking tot energieprestatie en energielabeling van woningen;
 • weet je wat er komt kijken bij het opnemen van een woning;
 • ben je bekend met het opnameprotocol;
 • ben je bekend met de ISSO 82.1 en BRL 9500-W;
 • ben je bekend met de exameneisen.

 

Resultaat

Je kent de stof en weet wat er op het examen EP-W/B (Module W1, W2, W3 en W4b) van je verwacht wordt. Bij het succesvol behalen van dit examen zal ISSO je vakbekwaamheid als Energieprestatie-Adviseur Woningen Basis officieel registreren. 

Wist je dat nieuwe EP-adviseurs verplicht zijn om hun eerste 10 opnames officieel te laten controleren? Dat staat in de BRL 9500 (pagina 5).

“De certificaathouder controleert, additioneel aan de reguliere audit van elke nieuwe adviseur*, na aanvang van zijn of haar werkzaamheden, de eerste tien van de door hem/haar opgestelde energieprestatierapporten. Ten minste de helft van het aantal controles vindt plaats in het werk (bij oplevering en bestaand), bij energieprestatierapporten voor de vergunningsaanvragen vindt de controle plaats op dossier.

Bij Onze Joost kun je na het behalen van je vakbekwaamheid onder begeleiding van een vak-ervaren EnergiePrestatie-adviseur de hoognodige praktijkkennis en ervaring opdoen. Bekijk hier de cursus EnergiePrestatie-adviseur Woningen (EP-W/B) | Praktijkdagen, incl. de 10 officiële eerste controles.

Na het behalen van je vakbekwaamheid als Energieprestatie-adviseur Woningen Basis, heb je ook de mogelijkheid om je verder te specialiseren, bijvoorbeeld in het opnemen en labelen van utiliteitsgebouwen zoals kantoorpanden en ziekenhuizen. 

 

Iets voor jou?

 

 

Investeren in jezelf

De investering voor de cursus EnergiePrestatie-adviseur Woningen Basis

 

Kosten

De kosten voor de cursus bedragen € 1.390, exclusief btw.

 

Deze kosten zijn inclusief: 

 • 12 maanden toegang tot 15 videolessen in onze online leeromgeving;
 • 2 klassikale lesdagen (meet-ups);
 • begeleiding door een ervaren docent tijdens de meet-ups;
 • oefenexamens
 • een kladblok en pen bij fysieke aanwezigheid;
 • koffie, thee, fruit, een tussendoortje en een vegetarische lunch bij fysieke aanwezigheid.

Tip: De kans is groot dat je werk bijdraagt aan de opleidingskosten. Vraag bij je werkgever naar de mogelijkheden van het Persoonlijk Ontwikkel Budget.

 

Opleidingspartner ISSO

Onze Joost is officieel een opleidingspartner van ISSO. Wij bieden cursussen aan die volledig zijn gebaseerd op de ISSO-kennis.

 

Toegang ISSO Open

Als cursist bij Onze Joost heb je via ons de mogelijkheid tot toegang tot de ISSO-Open. Met ISSO Open heb je onbeperkte toegang tot alle beschikbare kennis van ISSO (zolang de licentie loopt), waardoor je altijd up-to-date blijft. In de ISSO-open vind je onder andere de ISSO 82.1, de BRL en het praktijkhandboek.

Het ISSO Open-licentie is verkrijgbaar in twee varianten:

 • 6 maanden voor € 80 excl. btw.
 • 12 maanden voor € 114 excl. btw.

Wil je naast de cursus ook gebruikmaken van de licentie? Je kunt dit eenvoudig aangeven op het inschrijfformulier, en wij regelen de rest.

 

Jaarabonnement online leeromgeving

Wil je na het eerste jaar toegang houden tot de online leeromgeving? Sluit dan een jaarabonnement af. Dit kost je slechts € 10 (excl. btw) per maand. Je beschikt dan altijd en overal over een praktisch en actueel naslagwerk. Vanzelfsprekend worden wijzigingen in de regelgeving of ontwikkelingen uit de praktijk verwerkt in het lesmateriaal. Het abonnement dient minstens voor één jaar te worden afgesloten en kan daarna maandelijks worden opgezegd. 

 

Volledige cursus of alleen e-learning 

Om goed voorbereid het examen in te gaan, is ons advies om de volledige cursus te volgen. De volledige cursus bestaat uit twee delen: 15 videolessen en 2 meet-ups.

Jouw voordelen bij het volgen van de volledige cursus zijn:

 • je leert in eigen tempo en tijd binnen een periode van 12 maanden;
 • je ontvangt extra oefenexamens in de online leeromgeving;
 • er wordt gezamenlijk en interactief ingegaan op de lesstof;
 • actieve en effectieve klassikale dagen;
 • positief effect op samenwerkend leren en assertiviteit;
 • je wordt begeleid door een ervaren docent.

 

Alleen e-learning

Op verzoek is het ook mogelijk om tegen een tarief van € 650, exclusief btw, alleen de e-learning te volgen. Als je enkel gebruik wil maken van de videolessen, dan profiteer je niet van de voordelen die bij de volledige cursus inbegrepen zijn. Schrijf je hier in voor de e-learning.

 

 •  

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Vraag nu gratis en vrijblijvend informatie aan:

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
We slaan je gegevens op, en delen ze met Onze Joost, om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.