Opzetten en Faciliteren van Workshops

Niveau
Tijdsduur
Startdatum en plaats
Logo van MKPC B.V.
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,9 MKPC B.V. heeft een gemiddelde beoordeling van 8,9 (uit 179 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, startdatum, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Den Haag
8 okt. 2019 tot 9 okt. 2019
Utrecht
6 nov. 2019 tot 7 nov. 2019
Den Haag
3 dec. 2019 tot 4 dec. 2019

Beschrijving

Wat maakt dat een groep tijdens een workshop effectief en efficiënt werkt? En dat er aan het eind een gemeenschappelijk gedragen resultaat ligt? Professionele procesbegeleiding door een professioneel getrainde facilitator is dé bepalende succes­factor! Een gerichte opbouw van het programma en een passende inzet van interventietechnieken, op zowel individueel als groepsniveau, zijn bepalend voor de kwaliteit en acceptatie van het resultaat van een workshop. Deze training van 2 dagen en een avond brengt je alle kennis en vaardigheden bij om als facilitator professionele workshops op te zetten en effectief te sturen op groepsprocessen.

Veel organisaties gebruiken de workshop (de bekende ‘heise…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen.  

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Facilitator / Faciliteren, Trainingsacteur, Theory U, Brainstormen en Creatief & Innovatief denken.

Wat maakt dat een groep tijdens een workshop effectief en efficiënt werkt? En dat er aan het eind een gemeenschappelijk gedragen resultaat ligt? Professionele procesbegeleiding door een professioneel getrainde facilitator is dé bepalende succes­factor! Een gerichte opbouw van het programma en een passende inzet van interventietechnieken, op zowel individueel als groepsniveau, zijn bepalend voor de kwaliteit en acceptatie van het resultaat van een workshop. Deze training van 2 dagen en een avond brengt je alle kennis en vaardigheden bij om als facilitator professionele workshops op te zetten en effectief te sturen op groepsprocessen.

Veel organisaties gebruiken de workshop (de bekende ‘heisessie’) als werkvorm om snel tot gemeenschappelijk gedragen resultaten te komen. Of het nu gaat om het analyseren van verspillingen in een bedrijfsproces of om het door een managementteam laten vaststellen van de strategie voor de komende jaren, een goed opgezette en uitgevoerde workshop helpt om een uitstekend resultaat op te leveren. Voorwaarde is wel dat een workshop slim en doelgericht is opgezet, met de juiste werkvormen en met een professionele procesbegeleider als facilitator.

Doelgroep
De training ‘Opzetten en Faciliteren van Workshops’ is gericht op alle mensen die meer rendement uit werksessies willen halen. Dit zijn lijnmanagers, HR managers, (HR) adviseurs, coaches en programma- en projectmanagers die effectieve procesbegeleiding in willen zetten bij de begeleiding van thema- en werkgroepen, managementteams en groepen medewerkers.

Wat kun je na de training?
Wat maakt dat een groep tijdens een workshop effectief en efficiënt werkt? En dat er aan het eind een gemeenschappelijk gedragen resultaat ligt? Professionele procesbegeleiding door een professioneel getrainde facilitator is dé bepalende succes­factor! Een effectieve programma opbouw en een passende inzet van interventietechnieken, op zowel individueel als groepsniveau,  zijn bepalend voor de kwaliteit en gedragenheid van het resultaat van een workshop. Deze training van 2 dagen brengt je alle kennis en vaardigheden bij om als facilitator professionele workshops op te zetten en effectief te sturen op groepsprocessen.

Na deze opleiding ben je in staat een professionele workshop op te zetten. Je hebt voldoende kennis om de juiste werkvormen uit te kiezen en toe te passen. Je hebt de vaardigheden om een groep tot het gewenste resultaat te laten komen.

Het programma:

De training is opgebouwd uit twee modules. Module 1 is een vaardigheidstraining om succesvol als facilitator aan de slag te gaan, module 2 gaat in op het ook echt vormgeven van workshops.

Deze twee modules worden aaneengesloten (2 dagen, 1 avond) gegeven. De 1e dag starten we om 9.00 uur en stoppen we rond 19.30 uur, waarna er een gezamenlijk diner is. De 2e dag starten we eveneens om 9.00 uur en stoppen we uiterlijk 17.00 uur.

Tijdens de training creëren wij een leeromgeving waarin je – onder begeleiding van een professionele trainer – het geleerde direct kan toepassen en oefenen. Wij wisselen sterk af tussen theorie en praktijk en maken veelvuldig gebruik van interactie en opdrachten.

In de training ‘Opzetten en Faciliteren van Workshops’ word je op actieve en interactieve wijze getraind in de volgende vaardigheden (module 1):

 • het stellen van open vragen, dóórvragen en samenvatten
 • het herkennen en hanteren van individuele- en groepsprocessen, met behulp van modellen zoals Karikaturen, de Roos van Leary en De Bono
 • het plegen van interventies op individuen en groepen, langs verschillende invalshoeken
 • het faciliteren van het proces van divergeren en convergeren
 • sturen op Proces vraagt Loslaten van de Inhoud: dé uitdaging voor iedere facilitator is de eigen mening over de inhoud opzij te zetten
 • de facilitator zijn: gebruik van verbale en non-verbale communicatie, houding en stemgebruik.

Daarnaast leer je alles wat nodig is om een workshop vorm te geven (module 2), zoals:

 • het intake gesprek
 • de opbouw van een werksessie
 • het effectief inzetten van verschillende werkvormen
 • het inzetten van hulpmiddelen zoals flipover en brown paper
 • het hanteren van aanspanners en ontspanners
 • de fysieke inrichting van de werklocatie en zaalopstellingen

“Wij geloven in de betrokkenheid van mensen”


Haal het beste uit jezelf, en uit je bedrijf!

Succesvol zijn betekent voor elk bedrijf en elke medewerker iets anders. We zijn het er wel over eens dat continuïteit, groei en persoonlijke ontwikkeling hierbij horen. Wij geloven dat daar waar mens en organisatie samenkomen, de spiraal altijd opwaarts gaat. Met andere woorden; samen kunnen we ervoor zorgen dat jij én je organisatie succesvol zijn en blijven!


Onze ambitie

Wij staan voor een combinatie van procesverbetering en verandermanagement. Dit zorgt voor resultaten waar je niet omheen kunt. Alle betrokkenen krijgen bij onze aanpak een rol. Het zijn immers de medewerkers in de organisatie die de verandering ondergaan, maar ook juist tot stand brengen! We begeleiden, motiveren en enthousiasmeren en helpen je zo groeien naar een lerende organisatie. En dat doen we met inzet en volle overtuiging!

Waarden

 1. wij hechten aan integriteit;
 2. wij zijn open en helder;
 3. wij respecteren elkaar en onze relaties;
 4. wij ondernemen maatschappelijk verantwoord en milieubewust
 5. wij hebben de wens van de klant als leidraad
 6. wij zijn optimistisch, want we geloven dat ‘het wel kan’
 7. wij zijn pragmatisch en gericht op verbeteren.

Over ons

Onze aanpak – Blijvend succesvol, samen met MKPC

Wij leren en helpen organisaties effectief en efficiënt te opereren om zo optimaal toegevoegde waarde te leveren aan hun klanten en opdrachtgevers. MKPC maakt daarom gebruik van de combinatie van Lean Six Sigma en verandermanagement. Het is immers niet alleen zaak de juiste aanpak te kiezen en deze op een juiste manier toe te passen. Even belangrijk is het om de betrokkenen mee te nemen in de verandering en ervoor te zorgen dat de (proces)veranderingen een blijvend karakter krijgen. MKPC heeft daarom aandacht voor de inhoudelijk aanpak en de veranderkundige uitdagingen die spelen tijdens een organisatieverbetering, met daarin centrale aandacht hoe het individu zelf invloed heeft op die verandering!

MKPC combineert in haar aanpak de kracht van bewezen technieken voor organisatie ontwikkeling met de juiste aandacht voor mensgericht veranderen. Soms door het voortouw te nemen, liever nog door managers en medewerkers op te leiden en te begeleiden in hun eigen ontwikkeling. Samen met de betrokkenen in de organisatie! Het is de overtuiging van MKPC dat deze aanpak de enige weg is om haar eigen organisatie en andere organisaties (verder) te ontwikkelen naar continu leren en verbeteren!

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen.  

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
infoEr is een telefoonnummer vereist om deze informatieaanvraag in behandeling te nemen. (optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.