Privacy in het sociaal domein

Niveau
Tijdsduur
Locatie
Op locatie, Online
Startdatum en plaats
Logo van MarienburgGroep
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 8 MarienburgGroep heeft een gemiddelde beoordeling van 8 (uit 2 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeUtrecht
15 apr. 2021
Toon rooster
event 15 april 2021, 09:30-16:30, Utrecht

Beschrijving

Privacy in het sociaal domein

Wegwijs in het gebruik van persoonsgegevens in het Sociaal Domein

De Autoriteit Persoonsgegevens berichtte in april van dit jaar het volgende:

“Nederlandse gemeenten weten onvoldoende welke persoonsgegevens van hun burgers zij in het sociaal domein mogen verwerken en welke regels daarvoor gelden. Bovendien informeren gemeenten hun burgers niet goed over het gebruik van hun persoonsgegevens. Dat constateert de Autoriteit Persoonsgegevens na onderzoek bij 41 gemeenten. “Gemeenten werken vaak met heel gevoelige gegevens van hun burgers. Van kwetsbare mensen die op gebieden als jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning en chronische ziekten afhankelijk zijn van h…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Privacy in het sociaal domein

Wegwijs in het gebruik van persoonsgegevens in het Sociaal Domein

De Autoriteit Persoonsgegevens berichtte in april van dit jaar het volgende:

“Nederlandse gemeenten weten onvoldoende welke persoonsgegevens van hun burgers zij in het sociaal domein mogen verwerken en welke regels daarvoor gelden. Bovendien informeren gemeenten hun burgers niet goed over het gebruik van hun persoonsgegevens. Dat constateert de Autoriteit Persoonsgegevens na onderzoek bij 41 gemeenten. “Gemeenten werken vaak met heel gevoelige gegevens van hun burgers. Van kwetsbare mensen die op gebieden als jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning en chronische ziekten afhankelijk zijn van hun gemeente”….

Gemeenten hebben sinds 1 januari 2015 nieuwe taken op het gebied van jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning, arbeidsparticipatie. Hierdoor zijn gemeenten meer persoonsgegevens van meer mensen gaan verwerken.

Met deze cursusdag bieden wij u een mogelijkheid om uw weg te vinden in een veelheid aan regels rond het werken met persoonsgegevens. Wij bieden u een schets van het spanningsveld tussen privacy en het noodzakelijk vs onnodig delen van gegevens; een spanningsveld dat zich met name manifesteert bij het integraal werken (bijvoorbeeld in de wijkteams).

Voor wie:

U bent betrokken bij/ geïnteresseerd in de regelgeving rond de verwerking van persoonsgegevens in het Sociaal Domein.

Ons programma:

  • Verkennen van wet- en regelgeving
    • Materiewetgeving; o.a. Wmo, Jeugdwet
    • Wet bescherming persoonsgegevens
    • Wat mag en wat mag niet;
    • Hoofdregels rond privacy, o.a.;
      • Beroepsgeheim
      • Samenwerken
      • Wijk- en sociale teams
      • Gemeentelijke regie
      • Niet onnodig delen en niet onnodig dubbel uitvragen van gegevens
    • Bijzondere regels en situaties
  • Taken en activiteiten met bijbehorend normenkader voor verwerking persoonsgegevens
  • Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
  • Zelfscan privacy sociaal domein*
    • Beeld resultaat eigen gemeente
    • Bespreken acties
  • Casuïstiek en oefenen met de toepassing van de wet- en regelgeving
  • Beschikbare documenten

*De zelfscan is veelal uitgevoerd in de gemeente; U neemt, voorafgaand aan de cursusdag, kennis van de scan. U heeft dan een beeld van de resultaten en acties.

Resultaat

U heeft kennisgenomen van de van toepassing zijnde wet- en regelgeving. U kent de weg in de veelheid van regels en hebt geoefend met de toepassing. Dat biedt u de mogelijkheid om in de eigen organisatie verder te werken aan het verbeteren van de kwaliteit van de privacy rond de verwerking van persoonsgegevens.

Expertisecentrum en helpdesk

Heb je na de training nog vragen? Wij helpen je graag verder. Tot drie maanden na de cursus is deze service zelfs gratis als we je vragen per mail of telefonisch kunnen beantwoorden. Maak daar gebruik van: ons expertisecentrum staat voor je klaar!

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.