Opleiding Schuldhulpverlener NEN 8048 (inclusief examen SHV I, SHV II en SHV III)

Niveau
Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats
Logo van Learncare
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 8,1 Learncare heeft een gemiddelde beoordeling van 8,1 (uit 127 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeEindhoven
3 nov. 2020

Beschrijving

De Post HBO opleiding leidt u op tot professionele schuldhulpverlener

Schuldhulpverlener
Schuldhulpverlening is een prachtig vak, maar niet makkelijk.
Het is een vak voor doorzetters. Het vak vraagt een groot empathisch vermogen, maar tegelijkertijd dien je ook in staat te zijn om de problemen van cliënten van je af te kunnen zetten.

Praktijk en theorie
Schuldhulpverlener is een vak wat je vooral leert in de praktijk.
'leren door doen'. Dit is een belangrijk component in deze opleiding.
Echter is het van belang dat er een goede theoretische basis is.
Onze opleiding schuldhulpverlener geeft voldoende handvatten om in de praktijk te kunnen starten. We volgen de opzet van de NEN 8048-2 Persoonscer…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Faillissement, Schuldhulpverlening, NEN, Fusies & overnames en Insolventierecht / Faillissementsrecht / WSNP.

De Post HBO opleiding leidt u op tot professionele schuldhulpverlener

Schuldhulpverlener
Schuldhulpverlening is een prachtig vak, maar niet makkelijk.
Het is een vak voor doorzetters. Het vak vraagt een groot empathisch vermogen, maar tegelijkertijd dien je ook in staat te zijn om de problemen van cliënten van je af te kunnen zetten.

Praktijk en theorie
Schuldhulpverlener is een vak wat je vooral leert in de praktijk.
'leren door doen'. Dit is een belangrijk component in deze opleiding.
Echter is het van belang dat er een goede theoretische basis is.
Onze opleiding schuldhulpverlener geeft voldoende handvatten om in de praktijk te kunnen starten. We volgen de opzet van de NEN 8048-2 Persoonscertificering Schuldhulpverlening.

Het gevaar van schulden
Een persoon met financiële zorgen (wat ook een effect heeft op het gezin) en met wie het steeds slechter gaat, heeft vaak niet de kracht en het vermogen zelf de draad weer op te pakken. Door niet oplosbare schulden of een faillissement kunnen mensen hun maatschappelijke status verliezen. Als een bepaalde grens eenmaal bereikt is, en de sneeuwbal van geldschaarste voortrolt, zijn de problemen niet meer te overzien. Niet alleen voor de persoon met schulden zelf, maar ook voor eventuele kinderen in het gezin. Zonder voldoende financiële middelen wordt de kans voor kinderen op een goede opleiding en vervolgens een goede baan steeds kleiner. En als kinderen geen kans krijgen zich te ontwikkelen, kan dat leiden tot een manier van leven die generaties kan voortduren. Helaas groeien steeds grotere groepen kinderen ook in Nederland op onder de armoedegrens.

Opleiding integrale schuldhulpverlening bij Learncare
Onze opleiding is mede gericht om optimaal te kunnen communiceren met cliënten middels inzicht in moderne communicatie technieken.
Deze integrale aanpak gericht op toekomstperspectief voor cliënten begint zijn vruchten af te werpen. Steeds meer organisaties gaan er toe over onze opleiding tot schuldhulpverlening in te kopen.

Wat onderscheidt een door Learncare opgeleide Schuldhulpverlener van een gewone Schuldhulpverlener?
Een Learncare Schuldhulpverlener kan goed op zijn eigen handelen reflecteren. Hij is zich bewust van zijn eigen gedrag en de invloed hiervan op de omgeving (de cliënt). Hij durft zijn eigen handelen ter discussie te stellen en kijkt kritisch naar zijn eigen functioneren. Hij heeft oog voor het effect van zijn handelen op de cliënt. Bij een Learncare opgeleide Schuldhulpverlener staat het welzijn van de cliënt voorop.

Online leerplatform
Tijdens de klassikale bijeenkomsten krijgt u alle benodigde theoretische kennis uitgereikt om aan de slag te gaan als schuldhulpverlener. Samen met u medecursisten heeft u de mogelijkheid om online aan de slag te gaan met opdrachten. Samen leren om zo nog beter resultaat te behalen. In de online omgeving ontvangt u diverse examentrainingen en opdrachten om u extra goed voor te bereiden op alle examen modules. Liever leren via mobiel of tablet? Dat kan met onze gratis memotrainer App. Dagelijks ontvangt u vragen en heeft u de mogelijkheid om een examendatum in te stellen om zo gericht te trainen.

 • 17 unieke webcolleges ter ondersteuning van het lesmateriaal
 • Inclusief handige memo trainer waarbij u dagelijks kunt oefenen met examenvragen.
 • Samen leren met u medecursisten voor nog beter resultaat

Voor wie
Deze praktische opleiding is bedoeld voor medewerkers van bedrijven en/of gemeenten of andere belangstellenden die in de schuldhulpverlening werkzaam zijn of dat willen gaan doen.

Toelatingseisen
Voor het volgen van deze opleiding is een HBO vooropleiding of aantoonbaar HBO denk- en werkniveau nodig. 

Beroepsmogelijkheden
Welke beroepsmogelijkheden heeft u na het halen van het certificaat:

 • Schuldhulpverlener;
 • Budgetcoach;
 • Budgetbeheerder;
 • Casemanager schuldhulp.

U kunt ook werken bij:

 • Budgetcoach.nl;
 • Gemeenten;
 • Woningbouwcorporaties;
 • Ondernemingen;
 • Private schuldhulpbureaus;
 • Instellingen voor budgetbeheer;
 • Zorgcentra / instellingen.

Intervisie of één webinar:
Na de opleiding is het voor u mogelijk om gratis een intervisiemiddag of een webinar bij te wonen. Dit om uw vakinhoudelijk kennis bij te houden. U kunt ervoor kiezen om binnen zes maanden een intervisiemiddag of binnen 12 maanden een webinar bij te wonen.

Kennis- en expertisecentrum
Heeft u na de opleiding nog vakinhoudelijke vragen? Dan kunt u kosteloos terecht bij onze kennis- en expertisecentrum.

Docenten
De opleiding wordt gegeven door docenten met jarenlange ervaring in de praktijk.

Werkwijze

Tijdens de opleiding wordt gewerkt met de methodiek van 'ervarend leren'. De opleiding vindt plaats in een praktische setting met gebruik van simulaties, cases uit de realiteit en oriëntatie op het werkveld. Ook literatuurstudies en het uitvoeren van verschillende opdrachten maken deel uit van de opleiding.

Doel van deze opleiding
Met deze opleiding vergaart u kennis van de processen binnen het vakgebied schuldhulpverlening.
Tevens is deze opleiding een zeer praktijkgerichte voorbereiding op de examens Persoonscertificering Schuldhulpverlening Module SHV I, SHV II en SHV III van Kiwa Nederland B.V. en conform de eisen als omschreven in de NEN 8048.

Het staat voor een ieder vrij om deel te nemen aan de NEN 8048 examens. Als u een examen SHV I, II of III heeft behaald, certificeert u zich persoonlijk als schuldhulpverlener en wordt u ingeschreven in het register Schuldhulpverlener van Kiwa Nederland B.V.

NEN 8048 certificering
U kunt zich persoonlijk certificeren als schuldhulpverlener met de Persoonscertificering Schuldhulpverlening voor het examen van Module SHV I, SHV II en SHV III.

Voorbereiding en studiebelasting
Voor het bestuderen van de theorie en het uitwerken van huiswerkopdrachten dient u rekening te houden met een studiebelasting van ca. 5 - 10 uur per studiebijeenkomst.

Aantal deelnemers
Minimaal aantal deelnemers: 8
Maximaal aantal deelnemers: 15

Deelname certificaat
Als afronding van de opleiding is het maken van de scriptie Sociale Kaart een vereiste. Met een beoordeling van minimaal een 6 wordt het deelname certificaat uitgereikt.

Extra kosten:

 • De kosten voor de examens zijn SHV I; € 289,00, SHV II; € 289,00, SHV III; € 289,00 en praktijk-assessment; € 231,00.
 • De kosten voor het aanvragen van de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is € 30,00. Belangrijk te weten is dat het aanvraagformulier voor de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) naar u wordt gestuurd na betaling van het examen. Het duurt ongeveer 3 tot 4 weken voordat u deze weer retour ontvangt van uw gemeente.
 • De kosten voor het document NEN 8048-1:2013 is € 47,92. Het Certificatieschema Persoonscertificering Schuldhulpverlener is officieel vastgesteld. Via www.kiwapersoonscertificering.nl, kunt u dit Certificatieschema downloaden. Dit certificatieschema treft u ook aan in het werkboek. In het definitieve certificatieschema wordt verwezen naar de NEN 8048-1:2013. Aangezien dit niet een openbaar document is, dient u dit document aan te schaffen voor deze opleiding. Dit kunt u doen via de website, www.nen8048.nl.
 • Verder is het belangrijk te weten dat dit document voor toepassing is voor alle 3 de modules. Deze hoeft dus maar éénmalig aangeschaft te worden.

 

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
We slaan je gegevens op, en delen ze met Learncare, om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.