Black Belt Lean Management Training 8 x 1 dag)

Niveau
Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats
Logo van Lean Six Sigma Coaching

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeUtrecht
11 jan. 2021 tot 26 apr. 2021

Beschrijving

Lean Management en Lean Six Sigma Trainingen met uiteindelijk internationaal erkende certificering (LCS Accreditatie ism Cardiff University) De meest populaire training is de Green Belt Lean Management en certificering is dan binnen 6 weken mogelijk.

Doelgroep & Doelstellingen & Resultaat

Doelgroep - Voor wie is deze training bestemd? De LSSC-training Black Belt Lean Six Sigma is uitstekend geschikt voor projectleiders, afdelingsmanagers, adviseurs, proceseigenaren en procesbeheerders. Als professional met een goed begrip van de Lean Six Sigma toolbox is hij/zij in staat als verandermanager de organisatie op een hoger niveau te tillen en een cultuur van continue verbetering te realiseren. Zij weten waar de voordelen te plukken zijn en de gestructureerde aanpak die zorgt voor de verbetering is hun alom bekend. De training bereidt deelnemers voor op een effectieve en efficiënte toepassing van de Six Sigma methode.

Doelstelling - Waarom d…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Lean Black Belt, Management Algemeen, Six Sigma, Lean Six Sigma Black Belt en Lean.

Lean Management en Lean Six Sigma Trainingen met uiteindelijk internationaal erkende certificering (LCS Accreditatie ism Cardiff University) De meest populaire training is de Green Belt Lean Management en certificering is dan binnen 6 weken mogelijk.

Doelgroep & Doelstellingen & Resultaat

Doelgroep - Voor wie is deze training bestemd? De LSSC-training Black Belt Lean Six Sigma is uitstekend geschikt voor projectleiders, afdelingsmanagers, adviseurs, proceseigenaren en procesbeheerders. Als professional met een goed begrip van de Lean Six Sigma toolbox is hij/zij in staat als verandermanager de organisatie op een hoger niveau te tillen en een cultuur van continue verbetering te realiseren. Zij weten waar de voordelen te plukken zijn en de gestructureerde aanpak die zorgt voor de verbetering is hun alom bekend. De training bereidt deelnemers voor op een effectieve en efficiënte toepassing van de Six Sigma methode.

Doelstelling - Waarom deze training? Black Belts zijn in staat om grotere verbeterprojecten aan te pakken en daar verbeteringen te realiseren van maar meer dan € 100.000,-- De opleiding is uitstekend geschikt voor leidinggevenden en professionals die betrokken zijn bij verbeterprojecten en van wie een concrete en aantoonbare bijdrage wordt verwacht. U kunt overbodige activiteiten identificeren en procesprestaties objectiever beoordelen. U beheerst de instrumenten waarmee u processen efficiënter kunt inrichten en fouten kunt reduceren. Betere procesprestaties en een hogere kwaliteit zijn het resultaat. Dit vertaalt zich in lagere kosten en een hogere klanttevredenheid.

Resultaat - U kent de filosofie en basisprincipes van Lean Six Sigma. U beschikt over brede kennis van procesverbetering volgens de Lean Six Sigma-methodiek. U heeft de capaciteiten om de Lean Six Sigma-methode toe te passen in uw organisatie. U bent in staat om leiding te geven aan verbeterteams. U bent een verandermanager die teams beter kan laten functioneren. U weet de weerstanden bij een cultuurverandering op de juiste wijze om te buigen naar doeltreffende samenwerking van alle medewerkers. U bent in staat om Lean-teams op te zetten en te begeleiden in hun verbetertrajecten. U kunt een Lean Six Sigma-projectplan (Charter) opstellen, bewaken en uitvoeren. U bent in staat om zelfstandig zware analyses met Minitab uit te voeren. U bent optimaal voorbereid op het Black Belt Lean Six Sigma-examen

Inhoud
In deze uitgebreide training leer je eerst de achtergronden van Lean Management en Six Sigma kennen en hoe deze twee elkaar versterken. We leren je alle belangrijke instrumenten uit de Lean Six Sigma toolbox en je gaat er zelf actief mee aan de slag. In deze training gebruiken we daarvoor een diversiteit aan Lean games, video’s en een praktijksimulatie. Op deze manier wordt de theorie direct zichtbaar in de praktijk.

Het is belangrijk dat verbeteringen worden doorgevoerd en geaccepteerd door management en medewerkers. Daarom krijgt het onderwerp verandermanagement veel aandacht tijdens deze Lean Six Sigma Black Belt training. De training is opgesteld volgens de 5 stappen van de Lean Six Sigma methodiek: Define, Measure, Analyze, Improve en Control (DMAIC).

Lean Game
Tijdens de opleiding wordt de door LSSC zelf ontwikkelde ‘Lean Moer-Bout game’ gespeeld. In de trainingen speciaal voor de industrie zal hier een simulatie plaatsvinden tussen een leverancier, die bestellingen via de webshop binnenkrijgt en vervolgens via diverse afdelingen en externe partijen laat afleveren bij de klant. Een zeer reële situatie waar gekeken wordt naar de beroemde verspillingen, de flow in het proces en de bottlenecks. Voor dienstverlenende bedrijven vindt er een Game plaats die zich meer richt op de flow binnen de samenwerkende afdelingen.

Overzicht v.d. tools
Hieronder vindt u een overzicht van de tools en onderwerpen die worden behandeld tijdens de training:

 • Lean Management Principes (Waarde, Flow, Pull, ..)
  • Project Management (Roles & Responsibilities, Project Charter, DMAIC, ..)
  •           Voice of the Customer & CTQ Flowdown
  •           Process Performance Metrics
  •           Process Flow Mapping & SIPOC
  •           Problem solving (8D, Cause & Effect, 5-Why, ..)
  •           Visualiseren van data m.b.v. Minitab, (Pareto, Bar Chart, Pie Chart, Dot Plot, Histogram
  •           Box Plot, Time Series Plot, Scatter Plot)
  •           Statistische technieken (Hypotheses, Correlatie, Regressie, ANOVA, Kansberekening, ..)
  •           5S werkplekorganisatie
  •           VSM – Value Stream Mapping (Current & Future)
  •           SPC – Statistical Process Control
  •           MSA – Meetsysteem analyse
  •           Cpk – Process Capability & Performance
  •           FMEA – Failure Mode Effect Analysis & Control plan
  •           DOE – Design of Experiments
  •           Kaizen Continu verbeteren / PDCA
  •           Lean simulatiegame, Six Sigma case & proefexamen

Programma - Black Belt trainingsprogramma

 • Introductie in Lean Six Sigma 
  o Waar komen de methodieken vandaan?
  o          Hoe versterken Lean en Six Sigma elkaar?
  o          Voorbeelden van effectieve Lean Six Sigma projecten
  o          Klantwaarde en 8 vormen van verspilling
 • Define
  o Opstarten van een project
  o          Voice of the Customer
  o          Value Stream Mapping
 • Measure
  o Data en data verzamelen
  o          Flow en Pull
  o          Kanban
 • Analyze
  o Basiskennis statistiek
  o          Normale verdeling en histogrammen
  o          Oorzaken
  o          Analyse technieken
 • Improve
  o Oplossingen genereren
  o          Selecteren van de beste oplossingen
  o          Uitvoeren pilots
  o          Veranderingen succesvol doorvoeren
 • Control
  o Perfectie
  o          5S, Kaizen en Poka Yoke
  o          A3 management
  o          Controlplan
  o          Projectafsluiting

Duur v.d. training
Deze Black Belt Lean Six Sigma opleiding bestaat uit 10 dagen. De training wordt gegeven in 5 blokken van 2 dagen, verdeeld over een periode van 4 maanden. De trainingsdagen zijn van 09:30 tot 16:00 uur. Tussen de blokken door worden huiswerk opdrachten gegeven. Deze worden in de groep behandeld. Flexibiliteit mag van ons verwacht worden. Is er door de werksituatie geen mogelijkheid overdag dan zijn avondtrainingen op verzoek mogelijk. Eventueel is ook de zaterdag in te plannen. Mogelijkerwijs zal dan de totale periode verlengd worden, maar is uiteraard bespreekbaar.

Niveau/vooropleiding
MBO/ HBO / HBO+. Affiniteit met statistiek is wenselijk. Het is wenselijk om ervaring te hebben met projecten. Ook bent u betrokken bij verbeterprojecten die momenteel in uw eigen organisatie plaatsvinden.

Studiebelasting
U haalt het meeste rendement uit een Lean Six Sigma Black Belt training als u na ieder blok van 2 trainingsdagen de leerstof bestudeert en het volgende trainingsblok alvast doorneemt. Onze vuistregel is 8 uur les is 8 uur voorbereiding en bestudering. De studiebelasting bedraagt daarmee circa 80 uur.

Minimum aantal deelnemers
De training gaat door bij minimaal 5 deelnemers.

Studiewijze
Tijdens de opleiding staat het werken volgens de Lean Six Sigma- methodiek centraal. Door theorie, oefeningen en eventuele praktijkopdrachten raakt u thuis in de materie. Oefeningen en proefexamens bereiden u optimaal voor op het Black Belt - Lean Six Sigma examen. De gehele opleiding wordt op interactieve wijze verzorgd door een Master Black Belt met een brede ervaring in de toepassing van de Lean Six Sigma- methodiek.

Praktijkopdracht: (optioneel)
U voert een Lean Six Sigma project volgens de DMAIC aanpak uit in uw eigen organisatie. De vorderingen van het project lopen parallel aan de theorie van de bijeenkomsten en tijdens de laatste bijeenkomst presenteert u de resultaten van uw project.

Coaching (Niet voor niets Lean Six Sigma Coaching)
In de trainingsperiode wilt u ook graag op het werk het een ander gaan doen, maar de echte praktijkervaring ontbreekt nog. Coaching is dan wenselijk en dit kan zowel telefonisch maar ook ter plaatse gedaan worden. Lean implementatie is maatwerk waardoor het kostenaspect bespreekbaar is om het rendement van de coaching tot zijn volste recht te laten komen.

LSSC Locaties
De trainingen vinden plaats op goed bereikbare trainingslocaties op de volgende locaties in Nederland. Er is altijd wel een training bij u in de buurt.

Incompany
Deze training kan incompany worden verzorgd. Een incompany training biedt u de mogelijkheid om de training bedrijfsspecifiek te maken, zodat tijdens de training direct de vertaalslag wordt gemaakt tussen de theorie en uw eigen praktijk. Neemt u contact met ons op voor de diverse mogelijkheden. Bij meerdere deelnemers per bedrijf is een groepstarief bespreekbaar 

Investering

Deze complete 10-daagse Black Belt Lean Six Sigma opleiding kost € 4000,- per deelnemer. De prijs is exclusief BTW maar inclusief:

 • Nederlandstalige trainingsmanual ppt
 • Templates
 • deelname lean game
 • officieel certificaat van deelname
 • lunch op de LSSC locaties

Praktijkopdracht kosten:
Wanneer er voor gekozen wordt om de training inclusief praktijkopdracht met examen en certificering te volgen wordt hier een meerprijs van €350,00 exclusief BTW voor in rekening gebracht.

Package Deal
Doorstappen naar een vervolgtraining om het maximale uit uw training te halen? Een forse korting bieden wij aan als u met een vooropleiding van Green Belt (ook gehaald bij een andere organisatie)doorstapt naar deze Black Belt opleiding.

 • Wilt u meer medewerkers certificeren, dan is een projectprijs mogelijk.

Studie financiering en fiscale regelingen
» Wellicht komt u hiervoor in aanmerking ...klik hier voor meer info....

Certificering
Na afloop van deze Black Belt training eindigt deze met een Nederlandstalig examen welke leidt tot een theoriecertificering en ontvangt u na het behalen van het benodigde aantal punten (Minimaal 70% goed) een internationaal erkend LSSC Lean Six Sigma Black Belt certificaat.

Om dit te bereiken dient u te voldoen aan de volgende eisen:
Het certificaat van deelname. Deze heeft u behaald door de volledige training te volgen.Slechts 1 dag mag worden gemist.
Theorie examen. Kennis van de theorie wordt getoond door het maken van een examen. Hierin worden alle onderdelen van de training getoetst. Het gaat hierbij om een examen dat bestaat uit 50 multiple choice vragen.

Eventueel Praktijk opdracht. U voert een Lean Six Sigma opdracht uit in uw organisatie. Dit project voert u zelfstandig uit volgens de DMAIC Methode. Hierbij gaat het erom dat u aantoont een proces te kunnen analyseren en verbeteringen kunt implementeren. Wanneer er voor gekozen wordt om de training inclusief praktijkopdracht met examen en certificering te volgen wordt hier een meerprijs van €350,00 exclusief BTW voor in rekening gebracht.

Minitab 17

Minitab tijdens de Lean training

Tijdens het volgen van deze Lean Training zul je Minitab effectief kunnen gebruiken in de verschillende stappen van de DMAIC. Je leert hoe je met zowel normaal als niet-normaal verdeelde data Minitab kunt inzetten om de grondoorzaken te achterhalen en de optimale instellingen te bereiken. In deze Lean Training wordt o.a. gewerkt met oefeningen en datasets uit zowel de service als de industriële omgeving.

Minitab programma

Onderstaande onderwerpen komen hierbij aan bod.

 • Overzicht van Minitab
  • Welke functies zitten er in Minitab?
  • Hoe importeer en exporteer ik data?
  • Hoe kan ik data grafisch weergeven?
  • Welke praktische zaken, tips en tricks zijn er in Minitab?
 • Meetbetrouwbaarheid
  • Hoe stel ik de meetbetrouwbaarheid vast?
  • Hoe gebruik ik de Gage R&R en de MSA?
  • Hoe interpreteer ik de resultaten?
 • Control charts
  • Hoe stel ik voor zowel normaal als niet-normaal verdeelde data de procesprestatie vast?
  • Hoe interpreteer ik deze?
 • Capability charts
  • Hoe stel ik voor zowel normaal als niet-normaal verdeelde data vast in hoeverre het proces voldoet aan de klantspecificaties?
  • Hoe interpreteer ik deze?
 • Hypothese testen
  • Hoe stel ik hypothese testen op voor continue en niet-continue data?
  • Hoe interpreteer ik de resultaten?
  • Hoe kom ik van een statistische oplossing naar een praktische oplossing?
 • ANOVA, correlatie en regressietesten
  • Hoe gebruik ik de ANOVA, correlatie en regressietesten?
  • Hoe interpreteer ik de resultaten?
  • Hoe kom ik van een statische oplossing naar een praktische oplossing?
 • DoE
  • Hoe zet ik een experiment op?
  • Welke praktische aspecten zijn er in de uitvoer van experimenten?
  • Hoe verwerk ik de data?
  • Hoe interpreteer ik de resultaten?  

   De LSSC Trainers & Coaches
   Gecertificeerde en ervaren Black Belts / Lean expert met meer dan 5 jaar concrete praktijkervaring. Ervaren met het werken met operationele teams en makkelend schakelend tussen de werkvloer, lijnmanagement en project/programmaorganisatie.      

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
infoEr is een telefoonnummer vereist om deze informatieaanvraag in behandeling te nemen. (optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.