Psychische klachten: de onzichtbare last na letsel

Tijdsduur
Startdatum en plaats
Logo van Uitgeverij-Studiecentrum Kerckebosch
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 9 Uitgeverij-Studiecentrum Kerckebosch heeft een gemiddelde beoordeling van 9 (uit 1 ervaring)

Tip: meer info over het programma, startdatum, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Mercure Hotel Amersfoort Centre, Amersfoort
3 okt. 2019
Toon rooster
event 3 oktober 2019, 12:30-17:30

Beschrijving

Accreditatie / PE punten

 • NOvA 4 punten

  Niet-juridisch
 • NIVRE 4 punten

Inzicht in psychologische processen & de relatie tussen lijf, pijn en brein. Met behulp van uw eigen casuïstiek wordt u meegenomen naar de factoren die een rol spelen bij het ontstaan van psychische klachten bij letselschade.

De meeste mensen die te maken krijgen met letselschade door bijvoorbeeld een ongeval of een medische fout, zijn voorafgaand aan deze (ingrijpende) gebeurtenis psychisch gezonde mensen. Wat maakt dat zij psychische klachten krijgen? Wat is de relatie tussen lichamelijke pijn en psychische klachten? Waardoor worden deze klachten in stand gehouden? En wat is een goede manier van omgaan met psychisch…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen.  

Accreditatie / PE punten

 • NOvA 4 punten

  Niet-juridisch
 • NIVRE 4 punten

Inzicht in psychologische processen & de relatie tussen lijf, pijn en brein. Met behulp van uw eigen casuïstiek wordt u meegenomen naar de factoren die een rol spelen bij het ontstaan van psychische klachten bij letselschade.

De meeste mensen die te maken krijgen met letselschade door bijvoorbeeld een ongeval of een medische fout, zijn voorafgaand aan deze (ingrijpende) gebeurtenis psychisch gezonde mensen. Wat maakt dat zij psychische klachten krijgen? Wat is de relatie tussen lichamelijke pijn en psychische klachten? Waardoor worden deze klachten in stand gehouden? En wat is een goede manier van omgaan met psychische klachten van letselschadeslachtoffers?.

Aspecten die centraal staan tijdens de cursus:

 • Het ontstaan van psychische klachten na letsel - vanuit het biopsychosociale model
 • Verliezen en het rouwproces
 • Het lijf, het brein en chronische pijn
 • Verklaring voor onverklaarde (chronische) pijn
 • Omgaan met letselschadeslachtoffers met psychische klachten

Tijdig (h)erkennen van behoeften van het slachtoffer
Alle betrokken partijen in een letselschadezaak, en niet op de laatste plaats het slachtoffer zelf, zijn erbij gebaat dat de draad van het leven weer opgepakt kan worden door het slachtoffer. Natuurlijk is het niet de taak van de belangenbehartiger of verzekeraar om op de stoel van de (huis)arts, psychiater of psycholoog te gaan zitten. Wel is voor hen belangrijk om tijdig te (h)erkennen wat de behoeften van het slachtoffer zijn in het kader van het reduceren van psychische klachten. Zodat zij het slachtoffer kunnen wijzen op mogelijkheden om te voorzien in deze behoeften en een adequate behandeling ingezet kan worden.

Relatie chronische pijn en het brein
Alle pijn wordt gegenereerd door het brein. Pijn is een reactie van het brein op letsel, bijvoorbeeld weefselbeschadiging of een botbreuk. Pijn is heel nuttig, omdat het lichaam actie verwacht in de vorm van aandacht voor de beschadiging. Na herstel van het weefsel ebt de pijn in de meeste gevallen weg. Maar wat als de pijn blijft en er kan geen afdoende verklaring voor de pijn gevonden worden? De pijn wordt chronisch en in stand gehouden door een complexe samenwerking van alle delen in het lichaam en het brein die samen het pijnsysteem worden genoemd. Na 6 maanden spreken we van medisch onvoldoende verklaarde pijn. Toch lijkt er een verklaring gevonden te zijn voor deze pijn en is er behandeling mogelijk.

Doel van de cursus
Met behulp van uw eigen casuïstiek wordt u meegenomen naar de factoren die een rol spelen bij het ontstaan van psychische klachten bij letselschade. Een belangrijk thema is verlies en hoe het slachtoffer daar mee omgaat, wat weer bepalend is voor het rouwproces. Vervolgens komt een veelvoorkomend verschijnsel aan bod, namelijk onverklaarde chronische pijn. Tot slot bespreekt de docent hoe om te gaan met letselschadeslachtoffers met psychische klachten.

Om de cursus interactief te houden met voldoende tijd voor eigen casuïstiek, is het aantal deelnemersplaatsen beperkt tot maximaal 15.

Na afloop van de cursus bent u bekend met de meest relevante psychische klachten en de relatie daarvan met onverklaarde (chronische) pijn. U hebt inzicht gekregen in welke psychologische componenten de schade kunnen vergroten en de schaderegeling kunnen belemmeren en ook hoe de emotionele schade zoveel mogelijk kan worden beperkt..

Bestemd voor
 • Verzekeraars (letselschaderegelaars, experts buitendienst)
 • Belangenbehartigers
 • Arbeidsdeskundigen

Sprekers

 • drs. Annette Gerritsen-van Chastelet
  Psycholoog
  De LetselSchadePsychologen

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen.  

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
We slaan je gegevens op, en delen ze met Uitgeverij-Studiecentrum Kerckebosch, om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.