post-mbo-opleiding Instructeur in het Praktijkonderwijs

Niveau
Tijdsduur
Startdatum en plaats
Logo van Instituut Mentoris
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 8 Instituut Mentoris heeft een gemiddelde beoordeling van 8 (uit 1 ervaring)

Tip: meer info over het programma, startdatum, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Zutphen
28 mrt. 2019 tot 23 jan. 2020

Beschrijving

VOOR PROFESSIONALS UIT DE PRAKTIJK
INSTRUCTEUR IN HET PRAKTIJKONDERWIJS


Jij bent een echte specialist en je wilt je vakkennis en praktijkervaring delen met aankomende professionals. Door jarenlange ervaring weet je precies hoe het op de werkvloer eraan toegaat. Je weet wat werkt en wat niet. Je kent alle slimme trucjes en valkuilen. Je had zelf een geweldige leermeester en als leerling hing je aan zijn lippen. Zo heb jij het vak geleerd.
Nu is het tijd om zelf in de rol van leermeester te stappen. Tijd om in het klaslokaal jouw vakkennis en praktijkervaring te delen met leerlingen. Tijd om instructeur in het praktijkonderwijs te worden!

Praat je gemakkelijk en sta je zonder problemen voor ee…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen.  

VOOR PROFESSIONALS UIT DE PRAKTIJK
INSTRUCTEUR IN HET PRAKTIJKONDERWIJS


Jij bent een echte specialist en je wilt je vakkennis en praktijkervaring delen met aankomende professionals. Door jarenlange ervaring weet je precies hoe het op de werkvloer eraan toegaat. Je weet wat werkt en wat niet. Je kent alle slimme trucjes en valkuilen. Je had zelf een geweldige leermeester en als leerling hing je aan zijn lippen. Zo heb jij het vak geleerd.
Nu is het tijd om zelf in de rol van leermeester te stappen. Tijd om in het klaslokaal jouw vakkennis en praktijkervaring te delen met leerlingen. Tijd om instructeur in het praktijkonderwijs te worden!

Praat je gemakkelijk en sta je zonder problemen voor een groep? Vind je het leuk om je vakkennis en praktijkervaring te delen met pubers, adolescenten of volwassenen? Wanneer je op deze vragen zonder aarzelen ja antwoordt, is een carrière als instructeur in het praktijkonderwijs echt iets voor jou.
Tegelijk roept het vast en zeker allerlei vragen bij je op. Hoe houd ik de groep bij de les? Waarmee stimuleer ik de leerlingen? Wat moet ik wel doen en wat absoluut niet? Hoe geef ik inspirerend praktijkles? School is immers geen bedrijf!

Opleiding voor professionals uit de praktijk
Op al deze en nog veel meer vragen krijg je het antwoord in de opleiding Instructeur in het Praktijkonderwijs. Met deze post-mbo-opleiding word je vakkundig voorbereid op het toekomstige vak van praktijkinstructeur. De opleiding start twee keer per jaar: in het voorjaar en in het najaar. De actuele opleidingsdata voor 2018 en voor 2019 hebben we alvast op een rij gezet.

Negen maanden opleiding
De opleiding Instructeur in het Praktijkonderwijs is een zeer praktisch leer-werktraject van negen maanden. Iedere maand kom je met de andere cursisten twee aaneengesloten dagen bij elkaar. Tussentijds zijn er intervisiebijeenkomsten ingepland en moet je minimaal 60 uur in de opleidingspraktijk meelopen. Je sluit de opleiding af met een officieel examen. De totale studiebelasting bedraagt zo'n 400 uur.

De opleiding in vogelvlucht
• De deelnemers komen uit verschillende vakgebieden.
• De gemiddelde leeftijd van de deelnemers ligt tussen 40 en 55 jaar. Soms jonger, soms ouder.
• 60% van de cursisten is man, 40% is vrouw.
• De opleiding is goed te doen naast je werk; tijdsinvestering is gemiddeld een dag per week.
• Je hoeft niet in het praktijkonderwijs te werken om de opleiding te kunnen volgen.
• Je hoeft vooraf nog niet te beslissen of je wilt gaan lesgeven op het voortgezet onderwijs (praktijkschool/vmbo), mbo, hbo of de volwasseneneducatie en of je dit fulltime, parttime of als hybride instructeur wilt doen.

Tekort aan vakmensen
De krantenkoppen schreeuwen dagelijks dat er een tekort is aan goede vakmensen in allerlei vakgebieden. Maar deze toekomstige professionals moeten wel eerst worden opgeleid. Het werken met je handen (mbo) is niet (meer) zo populair als werken met je hoofd (hbo). Jammer, want goede vakmensen houden wel onze maatschappij draaiende. Tijd om daar verandering in te brengen. Tijd dat het bedrijfsleven en het onderwijs de handen ineenslaan en samen zorgen voor goed praktijkonderwijs gegeven door inspirerende vakmensen.

Morgen al aan de slag
Door het tekort aan vakmensen in het onderwijs kun je morgen al (als zij-instromer) praktijklessen verzorgen. Als instructeur heb je namelijk geen onderwijsbevoegdheid nodig omdat je onder verantwoordelijkheid werkt van een bevoegd docent. De onderwijspraktijk leert echter dat dit vaak geen succes wordt. Liefst 30% van de zij-instromers die op deze wijze start, haalt het einde van het eerste lesjaar niet. De redenen? Er is geen match met de doelgroep leerlingen of de school. Maar ook de onervarenheid met geven van praktijklessen maakt het extra zwaar. Denk aan de diversiteit van leerlingen, orde houden, klassenmanagement en werkdruk.

Met de opleiding Instructeur in het Praktijkonderwijs maak jij wél een succes van je instructeurschap. Leerlingen in het praktijkonderwijs zijn doeners en willen graag leren van een echte vakman. Een vakman die ze alles leert over het vak en het werken in de praktijk. Een vakman die hen vleugels geeft, die ze laat dromen over een zonnige toekomst en hen voorbereidt op het echte werk.

Wij gunnen alle leerlingen de beste leermeesters!
Bij Instituut Mentoris leiden we instructeurs van nu op, voor de leerlingen van nu en in de tijdgeest van nu. We hebben een duidelijke visie op het docentschap en volgen daarin onze eigen werkwijze. Wij willen instructeurs opleiden die met lef in het praktijklokaal staan en het verschil durven maken.

Daarom kiezen zij-instromers voor Instituut Mentoris
• Veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling tot instructeur met impact.
• Heel veel oefenen en doen met de groep en voor de groep. Altijd vanuit je eigen beroepspraktijk, onder de ervaren begeleiding van docent-trainer en gastdocenten.
• Een aantrekkelijke opleidingsduur. In slechts negen maanden ben je startklaar met een grote kans op werk.
• De groepsgrootte sluit aan bij de groepsgrootte die je straks in de praktijk hebt.
• Je hebt onbeperkt toegang tot de digitale kennisdatabank van Instituut Mentoris. Daarin staat echt heel veel praktische en nuttige informatie.
• Je krijgt met je opleiding ook veel trainersvaardigheden mee. Dat helpt je enorm bij het inzetten en begeleiden van praktijkopdrachten.

Instructeur bij:
Praktijkscholen (VO)
VMBO beroepsgericht (VO)
MBO/ HBO
Bedrijfsopleidingen


Instructie aan:
Pubers
Adolescenten
Volwassenen

Instructeur als:
Fulltime instructeur
Parttime instructeur
Hybride instructeur
Freelance instructeur
Gastinstructeur

Kan iedereen de opleiding volgen?
Wil je deelnemen aan deze opleiding, dan volgt eerst een intakegesprek. We willen er zeker zijn dat jij met succes de opleiding kunt volgen én afronden. Nog belangrijker: we kijken naar je toekomstperspectief. Daar volg je immers deze opleiding voor. Bij twijfel vragen we je het Assessment Geschiktheid te doen.

Onze opleidingseisen
√ Je hebt mbo denk- en denkniveau.
√ Je bent in staat werk, privé en opleiden te combineren.
√ Je bent in staat te reflecteren, feedback te ontvangen en feedback te geven.
√ Je kunt een Verklaring omtrent gedrag (VOG) overleggen.

Deze opleiding vraagt een investering
• De kosten van de opleiding Instructeur in het Praktijkonderwijs bedragen 3.875 euro. Dit is inclusief lunches en digitale documentatie. Overige verplichte literatuur is voor eigen rekening. Je betaalt over onze opleiding geen btw.
• De kosten voor het post-mbo-examen zijn 395 euro (vrijgesteld van btw).
• De opleidingskosten zijn fiscaal aftrekbaar. Vraag je accountant of de Belastingdienst om meer informatie.

Aanmelden of reserveren
Je kunt je het hele jaar door aanmelden voor deze opleiding. Bedenk wel dat we maximaal plek hebben voor circa 18 deelnemers en dat vol ook daadwerkelijk vol is. Wil je zeker zijn van een opleidingsplek, maar moet je nog een en ander regelen? Reserveer dan voor de zekerheid een plek.

Meer weten? Neem contact met ons op voor meer informatie. 

De kernactiviteiten van Instituut Mentoris, voor vakdocentschap in het beroepsonderwijs, zijn scholing en training en recruitment en detachering van vakdocenten. Achterliggend doel is het verhogen van de kwaliteit van het vakdocentschap in het beroepsonderwijs. Wij werken voor en met aankomende en ervaren instructeurs in het praktijkonderwijs en vakdocenten en/of gastdocenten met roc's, hogescholen en praktijkscholen als uitvoeringspartner of intermediair. Bij alle activiteiten van Instituut Mentoris staan onze vertrekpunten centraal: Professie, Plezier, Prestatie en bovenal Praktisch. De opleiding Doceren als 2e beroep is een post-hbo registeropleiding.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen.  

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heeft u nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.