Opleiding Bewindvoerder

Tijdsduur

Opleiding Bewindvoerder

Hoffelijk
Logo van Hoffelijk
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 9,2 Hoffelijk heeft een gemiddelde beoordeling van 9,2 (uit 349 ervaringen)
Beste opleider van Nederland

Winnaar Beste opleider van Nederland 2020: #1 in Financieel.

Winnaar Beste opleider van Nederland 2019: #1 in Financieel.

Lees meer over Beste Opleider van Nederland 2020.

Klaar om aan de slag te gaan? Schrijf je direct in!

7,9
Gemiddeld cijfer voor Opleiding Bewindvoerder
Gebaseerd op 8 ervaringen Lees alle ervaringenchevron_right
starstar_borderstar_borderstar_borderstar_border
RP Boonstra
2
Opleiding Bewindvoerder

"Van te voren de syllabus doorgenomen waar een aantal onjuistheden in stond.
(van een andere cursist exact hetzelfde vernomen).In zijn algemeenheid leuke syllabus die goed geschreven is.
Door de lesdagen heen meerdere malen te horen gekregen dat het ’hard werken is en dat er geen droog brood mee te verdienen valt’, ‘wie wil er nu nog bewindvoerder worden?’. In de brochure van Hoffelijk staat: ‘Bij Hoffelijk Financiële Zorg willen we jou graag een vliegende start als bewindvoerder geven.’
Van enige voorbereiding door de trainers is weinig tot niets gebleken. Ze praten zich door de dag heen. Op concrete vragen over met name het VTLB is geen enkele keer een correct antwoord gegeven. Zelfs foutieve antwoorden, de week erna awederom een ander antwoord. Toch erg vreemd omdat je als bewindvoerder de VTLB-berekeningen moet kunnen controleren!
De opleiding werd door 3 trainers verzorgd (2A-3B-1C-1A) van enige afstemming bleek in het geheel geen sprake. Nog sterker trainer A die ook de laatste dag verzorgde vroeg of er een bepaald ‘iets’ aan de orde geweest was. Na een ontkennende reactie gaf ze aan dat dit toch wel essentieel was voor de opleiding (herop ging ze verder zelf niet op in).
Op dag zeven had trainer A iemand meegebracht die de week erna zelf les moest gaan geven.
Betreffende persoon gaf aan dat, ”ik wil gaan lesgegeven om voor mezelf de balans te gaan vinden…..”
Omdat er nog al wat negatieve reacties waren werd verzekerd dat dit intern opgenomen zou worden…. Wat wel zeker is dat dezelfde ‘top docenten’ zoals Hoffelijk ze benoemt, nog steeds op dezelfde voet verder gaan.
Zelf met de verantwoordelijke binnen Hoffelijk contact gehad. Hij gaf ook al aan dit op te zullen pakken. Uiteraard neem ik aan dat hij dit zal doen echter een dergelijke opleiding is natuurlijk een enorme melkkoe dus doorgaan op dezelfde voet zonder al te veel kritische reacties is wel erg lucratief!
Samenvattend:
- goed -schriftelijk- lesmateriaal
- docenten die zeer negatief zijn over het vak van bewindvoering
(in de brochure van Hoffelijk staat
- docenten die zich niet voorbereiden op de lessen en putten uit hun eigen praktijk
- elke les begon te laat en eindigde veel te vroeg, doorgaans een uur
- kortom verspilling van tijd en geld
Mijn suggestie als je bewindvoerder wilt worden (een vak waar je mensen ècht kunt helpen!) doe een goede opleiding bij een aanbieder met enthousiaste TOP-docenten!

" - 06-11-2022 12:08

"Van te voren de syllabus doorgenomen waar een aantal onjuistheden in stond. (van een andere cursist exact hetzelfde vernomen).In zijn alge… alles lezen - 06-11-2022 12:08

Beste Richard,

Dankjewel voor je uitgebreide feedback. Wij waarderen de moeite die je hebt genomen om je ervaringen met ons te delen zodat we hier gepaste actie op kunnen ondernemen. Naar aanleiding van de door jou gedeelde feedback, die ook telefonisch met jou is besproken, hebben wij contact opgenomen met de trainers en zijn wij aan de slag gegaan met de ontvangen verbeterpunten. Hartelijke groet, Hoffelijk Financiële Zorg.

- 06-11-2022 12:08

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Beschrijving

Heb jij de ambitie om bewindvoerder te worden? Dan is het goed om een opleiding te volgen die je voorbereidt op de praktijk. Hoffelijk Financiële Zorg biedt de Opleiding Bewindvoerder aan.

De opleiding bewindvoerder zorgt ervoor dat je een vliegende start maakt als bewindvoerder. Je begint de opleiding met een uitgebreide e-learning, waarin je alle theorie leert die je nodig hebt voor je nieuwe beroep. Daarnaast krijg je tips over hoe je deze theorie straks in de praktijk kunt toepassen.

Vervolgens gaan we hier tijdens de opleidingsdagen aan de slag. Zo behandelen we een casus van A tot Z en gaan met alle belangrijke zaken in een dossier aan de slag.

Programma
Het programma van de Opleidin…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

"Wat heb ik na deze opleiding? "

Gevraagd door Shirley - 25-07-2019 11:58
Deze opleiding levert je een erkend CPION PHBO diploma op. Alle juridische kennis en vaardigheden die het vak bewindvoerder met zich meebreng komen in de opleiding aan bod. Tevens gaan zij diep in op het ondernemerschap om zodoende alle cursisten als bewindvoerder maar ook als ondernemer beslagen ten ijs te laten komen en volledig klaar te stomen voor het vak.
Robin Oost
Beantwoord door Robin Oost (Springest adviseur)

"Is het direct mogelijk om als Zelfstandig Bewindvoerder aan de slag te gaan of zijn er nog andere stappen nodig?"

Gevraagd door Shirley - 25-07-2019 11:50
Als de rechtbank de vooropleiding passend vind en dus goedkeurt zal in combinatie met het volgen van de PHBO opleiding benoeming tot bewindvoerder niet in de weg staan en kan iemand zijn of haar eigen kantoor starten. Om volledig te kunnen starten zullen nog wel een aantal overige stappen genomen moeten worden richting de rechtbank. Dit komt tijdens de opleiding aan bod
Robin Oost
Beantwoord door Robin Oost (Springest adviseur)

"Worden er weleens vrijstellingen gegeven voor de opleiding Zelfstandig Bewindvoerder? "

Gevraagd door Shirley - 25-07-2019 11:44
Voor de opleiding Zelfstandig Bewindvoerder worden er weleens vrijstellingen gegeven. Neem contact op of geef het aan tijdens de inschrijving in het commentaar veld. In dit veld kan je de reden aangeven waarom je eventuele vrijstellingen behoort te verkrijgen. Dit wordt meegenoomen en uiteraard beoordelen a.d.v. diploma's, competenties die zijn verworven en eventuele werkervaring.
Robin Oost
Beantwoord door Robin Oost (Springest adviseur)

Heb jij de ambitie om bewindvoerder te worden? Dan is het goed om een opleiding te volgen die je voorbereidt op de praktijk. Hoffelijk Financiële Zorg biedt de Opleiding Bewindvoerder aan.

De opleiding bewindvoerder zorgt ervoor dat je een vliegende start maakt als bewindvoerder. Je begint de opleiding met een uitgebreide e-learning, waarin je alle theorie leert die je nodig hebt voor je nieuwe beroep. Daarnaast krijg je tips over hoe je deze theorie straks in de praktijk kunt toepassen.

Vervolgens gaan we hier tijdens de opleidingsdagen aan de slag. Zo behandelen we een casus van A tot Z en gaan met alle belangrijke zaken in een dossier aan de slag.

Programma
Het programma van de Opleiding Bewindvoerder bestaat een uitgebreide e-learning en in totaal zeven opleidingsdagen. Je bent ongeveer 40 uur aan thuisstudie bezig. Indien je deze opleiding bij ons boekt, zit het digitale studiemateriaal hier uiteraard bij inbegrepen.

De opleidingsdagen worden verzorgd door onze topdocenten. Zij beschikken namelijk over ruime ervaring binnen het vakgebied en bezitten uitgebreide kennis. Wanneer je de opleiding bij ons afneemt, krijg je twaalf maanden toegang tot onze leeromgeving.

Inhoud

De Opleiding Bewindvoerder zorgt ervoor dat je een goede start maakt als bewindvoerder. Aan de hand van digitaal studiemateriaal stomen we je klaar voor het lesdagenprogramma. Lees meer over de inhoud van deze e-learning op onze website.

De opleidingsdagen focussen zich vooral op het praktijkgedeelte en bestaan uit relevante casussen. De lessen worden gegeven door professionals uit het vakgebied. Het programma van de opleiding bestaat in totaal uit zeven opleidingsdagen. De volgende onderwerpen komen tijdens de opleiding aan bod:

 • Fasen van bewind: aanmelding & intake (twee dagen): Tijdens deze twee dagen ga je aan de hand van een casus aan de slag met de eerste twee fasen van het beschermingsbewind. Wat je allemaal moet doen om inzicht te krijgen in de financiële positie van jouw aspirant-cliënt. Hoe je het verzoek voor het beschermingsbewind bij de rechtbank indient. En wat je moet doen als je tot beschermingsbewindvoerder bent benoemd.
 • Fasen van bewind: uitvoering & beëindiging (twee dagen): Nu je bent benoemd tot beschermingsbewindvoerder ga je tijdens deze twee dagen aan de slag met alle werkzaamheden die bij een lopend beschermingsbewind horen. En wat je moet doen als het beschermingsbewind – om wat voor reden dan ook – eindigt. We werken de casus van dag één en twee verder uit.
 • Schulden (één dag): Op deze dag ga je aan de slag met de aanpak van schulden in een dossier. Wat moet jij doen en wat kan en mag jij van jouw cliënt verwachten? Ook hier werken we de casus van dag één en twee verder uit.
 • Contact, gedrag & professionele betrokkenheid (twee dagen): Deze twee dagen staan vooral in het teken van praktijksimulaties. Gesprekken met cliënten, hulpverleners en familie. Ook ga je onderhandelen met een schuldeiser. En je krijgt een ethisch dilemma voorgelegd. Ten slotte ga je samen met de andere cursisten op zoek naar jouw definitie van professionele betrokkenheid.

Wat bieden we?

 • Je leert de juridische kaders en procedures van bewindvoering;
 • Je leert omgaan met maatschappelijke vraagstukken op het gebied van sociale zekerheid;
 • Je gaat aan de slag met budgetteren, begroten en het belastingrecht;
 • Je leert een goed beeld te schetsen van de financiële situatie van cliënten;
 • Je komt te weten hoe je beslissingen neemt over de financiële situatie van cliënten;
 • Je leert om op integere wijze om te gaan met privacygevoelige informatie(systemen);
 • Je leert om begrijpelijk, effectief en op gelijkwaardige wijze te communiceren met cliënten;
 • Je leert gedragsproblemen te herkennen en er op adequate wijze naar te handelen; en
 • Je zult leren om integer en onafhankelijk te handelen in het belang van zowel de cliënt als de branche.

Vooropleiding

Om na het volgen van de Opleiding Bewindvoerder door de rechtbank benoemd te kunnen worden tot professioneel beschermingsbewindvoerder, is het belangrijk dat je voldoet aan de vooropleidingseisen uit het besluit 'Kwaliteitseisen Beschermingsbewind 2014'.

In het besluit staan de volgende opleidings- en werkervaringseisen vermeld:

 • Een havo- of vwo-diploma (artikel 7 of 8 van de Wet op het voortgezet onderwijs) of een diploma van een passende mbo-4-opleiding volgens de Wet educatie en beroepsonderwijs (artikel 7.2.2, eerste lid, onderdelen d en e) én
 • Een verklaring van een (oud-)werkgever waarin staat dat u ten minste twee jaar voor de duur van ten minste 24 uur per week in loondienst taken van een beschermingsbewindvoerder heeft verricht onder verantwoordelijkheid van een door de kantonrechter benoemde professionele beschermingsbewindvoerder.

of

 • Ten minste een diploma van een passende hbo-opleiding volgens de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (artikel 1.1, onder d van die wet).

Let op: Bezoek rechtspraak.nl voor de meest actuele informatie en neem altijd contact op met het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM om jouw situatie voor te leggen.

"Hoffelijk"

7,9
Gemiddeld cijfer voor Opleiding Bewindvoerder
Gebaseerd op 8 ervaringen
starstar_borderstar_borderstar_borderstar_border
RP Boonstra
2
Opleiding Bewindvoerder

"Van te voren de syllabus doorgenomen waar een aantal onjuistheden in stond.
(van een andere cursist exact hetzelfde vernomen).In zijn algemeenheid leuke syllabus die goed geschreven is.
Door de lesdagen heen meerdere malen te horen gekregen dat het ’hard werken is en dat er geen droog brood mee te verdienen valt’, ‘wie wil er nu nog bewindvoerder worden?’. In de brochure van Hoffelijk staat: ‘Bij Hoffelijk Financiële Zorg willen we jou graag een vliegende start als bewindvoerder geven.’
Van enige voorbereiding door de trainers is weinig tot niets gebleken. Ze praten zich door de dag heen. Op concrete vragen over met name het VTLB is geen enkele keer een correct antwoord gegeven. Zelfs foutieve antwoorden, de week erna awederom een ander antwoord. Toch erg vreemd omdat je als bewindvoerder de VTLB-berekeningen moet kunnen controleren!
De opleiding werd door 3 trainers verzorgd (2A-3B-1C-1A) van enige afstemming bleek in het geheel geen sprake. Nog sterker trainer A die ook de laatste dag verzorgde vroeg of er een bepaald ‘iets’ aan de orde geweest was. Na een ontkennende reactie gaf ze aan dat dit toch wel essentieel was voor de opleiding (herop ging ze verder zelf niet op in).
Op dag zeven had trainer A iemand meegebracht die de week erna zelf les moest gaan geven.
Betreffende persoon gaf aan dat, ”ik wil gaan lesgegeven om voor mezelf de balans te gaan vinden…..”
Omdat er nog al wat negatieve reacties waren werd verzekerd dat dit intern opgenomen zou worden…. Wat wel zeker is dat dezelfde ‘top docenten’ zoals Hoffelijk ze benoemt, nog steeds op dezelfde voet verder gaan.
Zelf met de verantwoordelijke binnen Hoffelijk contact gehad. Hij gaf ook al aan dit op te zullen pakken. Uiteraard neem ik aan dat hij dit zal doen echter een dergelijke opleiding is natuurlijk een enorme melkkoe dus doorgaan op dezelfde voet zonder al te veel kritische reacties is wel erg lucratief!
Samenvattend:
- goed -schriftelijk- lesmateriaal
- docenten die zeer negatief zijn over het vak van bewindvoering
(in de brochure van Hoffelijk staat
- docenten die zich niet voorbereiden op de lessen en putten uit hun eigen praktijk
- elke les begon te laat en eindigde veel te vroeg, doorgaans een uur
- kortom verspilling van tijd en geld
Mijn suggestie als je bewindvoerder wilt worden (een vak waar je mensen ècht kunt helpen!) doe een goede opleiding bij een aanbieder met enthousiaste TOP-docenten!

" - 06-11-2022 12:08

"Van te voren de syllabus doorgenomen waar een aantal onjuistheden in stond. (van een andere cursist exact hetzelfde vernomen).In zijn alge… alles lezen - 06-11-2022 12:08

Beste Richard,

Dankjewel voor je uitgebreide feedback. Wij waarderen de moeite die je hebt genomen om je ervaringen met ons te delen zodat we hier gepaste actie op kunnen ondernemen. Naar aanleiding van de door jou gedeelde feedback, die ook telefonisch met jou is besproken, hebben wij contact opgenomen met de trainers en zijn wij aan de slag gegaan met de ontvangen verbeterpunten. Hartelijke groet, Hoffelijk Financiële Zorg.

- 06-11-2022 12:08
Jonathan de Jonge
starstarstarstar_borderstar_border
Jonathan de Jonge
Eigenaar en COO
6
Opleiding Bewindvoerder

"E-learning werkt goed, paar kleine discrepanties doorgegeven en werd ook opgepakt door Babette zodat de volgende cursisten daar direct van konden profiteren.

Praktische dagen zouden veel meer inspirerend moeten, nu leken veel dagen eerder op actieve ontmoediging. Heel veel werk en verantwoordelijkheid zonder erkenning, respect en beloning en vooral niet iets dat je zelfstandig moet starten. Terwijl ook als ondernemer er mogelijkheden liggen, doe je het goed is er ook een goede boterham te verdienen bij klanten waar juist risico voor ondernemer enorm gemitigeerd is - risico-arm ondernemen. Inspiratie lag voor mij enkel in dag 5 Marko en dag 7 afronding door Babette. Ook de docenten zijn allemaal mooie bevlogen mensen - met het hart op de juiste plek. Dit werd vanuit de mineur ondergesneeuwd en werkte demotiverend voor hele groep, dat is in elk vak jammer maar hier in het bijzonder. Dit vak draait om passie en bevlogenheid voor mensen. Begin met Marko en zet die inspirerende lijn door met de andere dagen.

Werk vanuit kracht en niet vanuit ellende. Zet een echte ondernemer in om in een halve dag even alle vragen te tacklen en vertrouwen mee te geven dat er een goede boterham mee te verdienen is en dat ondernemen vooral ook leuk is en extra mogelijkheden biedt qua creativiteit, vrijheid en zorg voor deze kwetsbare cliënten. Leek nu plat gezegd: in 5 van de 7 dagen meer op (actief!) ontmoedigingsbeleid door docenten met ruime ervaring dan op stimuleren en opbouwen om juist geïnspireerd en bevlogen bewindvoerder te worden.

Begin met succes, geef aan wat haken en ogen kunnen zijn, benadruk eigen keuzes ook in soort client. Sta mensen praktisch bij, benadruk netwerk bouwen eerder in het programma.

De groep medestudenten was mooi, warm en eerlijk ook richting docenten." - 20-10-2022 08:53

"E-learning werkt goed, paar kleine discrepanties doorgegeven en werd ook opgepakt door Babette zodat de volgende cursisten daar direct van k… alles lezen - 20-10-2022 08:53

Geke Holtland
starstarstarstarstar
Geke Holtland
Bewindvoerder
10
Opleiding Bewindvoerder

"Als beginnend bewindvoerder heb ik heel veel geleerd van deze opleiding. De opleiding is gericht op de praktijk, er is veel ruimte voor bespreken van casussen wat gelijk getoetst wordt aan de theorie. Zeer aan te bevelen! " - 31-07-2022 14:49

"Als beginnend bewindvoerder heb ik heel veel geleerd van deze opleiding. De opleiding is gericht op de praktijk, er is veel ruimte voor besp… alles lezen - 31-07-2022 14:49

starstarstarstarstar_border
R. van den Heuvel
8
Opleiding Bewindvoerder

"De opleiding is goed verdeeld in theorie (wet- en regelgeving, procedures, advies uit de praktijk) en praktijk (met oefening en uitwisseling van beroepsbeoefenaars). Een klein onderdeel dat nog meer toe zou voegen miste ik wel, namelijk het werken met systemen voor verwerking van alle registratie en gelden." - 29-07-2022 17:14

"De opleiding is goed verdeeld in theorie (wet- en regelgeving, procedures, advies uit de praktijk) en praktijk (met oefening en uitwisseling… alles lezen - 29-07-2022 17:14

Nynke Rusticus
starstarstarstarstar_half
Nynke Rusticus
9
Opleiding Bewindvoerder

"Met veel plezier de post-HBO opleiding Bewindvoerder gevolgd.
Professioneel geregeld met goede docenten en je leert echt veel in korte tijd.
Verbeterpuntje is de feedback op de tussentijdse opdrachten.
Wel bijzonder veel aandacht voor de opvolging en hulp bij het vinden van een opleidingsplek/baan!
Absoluut een aanrader, deze opleiding." - 19-03-2021 14:37

"Met veel plezier de post-HBO opleiding Bewindvoerder gevolgd. Professioneel geregeld met goede docenten en je leert echt veel in korte tijd… alles lezen - 19-03-2021 14:37

starstarstarstarstar_border
Kiraz Gokgul- Parmak
8
Opleiding Bewindvoerder

"De opleiding is zeer divers met voldoende afwisseling in stof en praktijkvoorbeelden. De lessen worden gegeven door professionals. Communicatie met de trainers en directeur was super! De juiste opleiding voor diegenen die als bewindvoerder aan de slag willen gaan. " - 16-11-2018 22:17

"De opleiding is zeer divers met voldoende afwisseling in stof en praktijkvoorbeelden. De lessen worden gegeven door professionals. Communica… alles lezen - 16-11-2018 22:17

Dankjewel voor je mooie beoordeling Kiraz. Zijn we heel erg blij mee!! Het team van Financial Academy

- 16-11-2018 22:17
starstarstarstarstar
Adil el Boudouhi
10
Opleiding Bewindvoerder

"Het betreft een uitgebreide opleiding met veel voorbeelden uit de praktijk door vakmensen. Het is een intensieve opleiding die goed te doen is in 3 maanden. Daarnaast de persoonlijke contact met Randolf (directeur) maakt het allemaal persoonlijker!" - 12-11-2018 14:52

"Het betreft een uitgebreide opleiding met veel voorbeelden uit de praktijk door vakmensen. Het is een intensieve opleiding die goed te doen … alles lezen - 12-11-2018 14:52

Hoi Adil,
Dankjewel voor je mooie beoordeling voor onze opleiding. Zijn we heel erg blij mee!
Super om te lezen en dank namens het volledige Financial Academy team!

- 12-11-2018 14:52
starstarstarstarstar
Rothni Wiedjanath
DGA
10
Opleiding Bewindvoerder

"Ik vond het een erg intensieve opleiding. Het was duidelijk en goed geregeld met inhoud.Communicatie was super!locatie helemaal top en de trainers hebben het heel goed gedaan. alles was tot aan de lunch goed geregeld." - 21-07-2018 15:20

"Ik vond het een erg intensieve opleiding. Het was duidelijk en goed geregeld met inhoud.Communicatie was super!locatie helemaal top en de tr… alles lezen - 21-07-2018 15:20

Top om te lezen en heel gaaf om deze mooie recensie van je terug te krijgen! Super bedankt namens ons hele team!

- 21-07-2018 15:20

Hieronder vind je de veelgestelde vragen van andere bezoekers. Als je ook een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

"Wat heb ik na deze opleiding? "

Gevraagd door Shirley - 25-07-2019 11:58
Deze opleiding levert je een erkend CPION PHBO diploma op. Alle juridische kennis en vaardigheden die het vak bewindvoerder met zich meebreng komen in de opleiding aan bod. Tevens gaan zij diep in op het ondernemerschap om zodoende alle cursisten als bewindvoerder maar ook als ondernemer beslagen ten ijs te laten komen en volledig klaar te stomen voor het vak.
Robin Oost
Beantwoord door Robin Oost (Springest adviseur)

"Is het direct mogelijk om als Zelfstandig Bewindvoerder aan de slag te gaan of zijn er nog andere stappen nodig?"

Gevraagd door Shirley - 25-07-2019 11:50
Als de rechtbank de vooropleiding passend vind en dus goedkeurt zal in combinatie met het volgen van de PHBO opleiding benoeming tot bewindvoerder niet in de weg staan en kan iemand zijn of haar eigen kantoor starten. Om volledig te kunnen starten zullen nog wel een aantal overige stappen genomen moeten worden richting de rechtbank. Dit komt tijdens de opleiding aan bod
Robin Oost
Beantwoord door Robin Oost (Springest adviseur)

"Worden er weleens vrijstellingen gegeven voor de opleiding Zelfstandig Bewindvoerder? "

Gevraagd door Shirley - 25-07-2019 11:44
Voor de opleiding Zelfstandig Bewindvoerder worden er weleens vrijstellingen gegeven. Neem contact op of geef het aan tijdens de inschrijving in het commentaar veld. In dit veld kan je de reden aangeven waarom je eventuele vrijstellingen behoort te verkrijgen. Dit wordt meegenoomen en uiteraard beoordelen a.d.v. diploma's, competenties die zijn verworven en eventuele werkervaring.
Robin Oost
Beantwoord door Robin Oost (Springest adviseur)