Begeleidingskunde: Supervisie en Coaching

Niveau
Totale lesduur

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product. Hanzehogeschool Groningen Professionals en Bedrijven biedt haar producten standaard aan in de volgende regio's:

Assen, Groningen, Zwolle

Competenties zijn een samenspel tussen vaardigheden en kennis. Voor het vergroten van uw competenties kunt u terecht bij Hanzehogeschool Groningen Professionals en Bedrijven.

Beschrijving

Algemeen


De vraag naar professionele begeleidingsdeskundigen neemt steeds toe. De opleiding Begeleidingskunde: Supervisie en Coaching van de Academie voor Sociale Studies is een opleiding op post-hbo-niveau voor de ervaren professional zoals opleiders, trainers, coaches, hulpverleners, personeelsfunctionarissen, adviseurs en predikanten. Zij oefenen een beroep uit waarin doelgerichte en systematische hantering van de relatie met de ander essentieel is voor het bereiken van het beoogde resultaat. Daarnaast is de opleiding bedoeld voor diegene die het een uitdaging vindt om als professioneel begeleider leerprocessen te kunnen begeleiden van professionals (in opleiding) en liefst daar enige e…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen.  

Competenties zijn een samenspel tussen vaardigheden en kennis. Voor het vergroten van uw competenties kunt u terecht bij Hanzehogeschool Groningen Professionals en Bedrijven.

Algemeen


De vraag naar professionele begeleidingsdeskundigen neemt steeds toe. De opleiding Begeleidingskunde: Supervisie en Coaching van de Academie voor Sociale Studies is een opleiding op post-hbo-niveau voor de ervaren professional zoals opleiders, trainers, coaches, hulpverleners, personeelsfunctionarissen, adviseurs en predikanten. Zij oefenen een beroep uit waarin doelgerichte en systematische hantering van de relatie met de ander essentieel is voor het bereiken van het beoogde resultaat. Daarnaast is de opleiding bedoeld voor diegene die het een uitdaging vindt om als professioneel begeleider leerprocessen te kunnen begeleiden van professionals (in opleiding) en liefst daar enige ervaring in heeft. De opleiding is erkend door de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching (LVSC).
Na succesvolle afronding van het volledige traject kunt u zich laten registreren als supervisor en vervolgens met een driedaagse scholing als Registercoach bij de LVSC.Uitgebreid

Doel

Van professionals (in opleiding) wordt verwacht dat zij zelfstandig en zelfsturend leren van hun werkervaringen. Om tot deze intrinsieke en intentionele betrokkenheid tot leren te komen is inzicht in eigen leerprocessen nodig. Dat lukt niet ‘zomaar’. Hiervoor is goede leerbegeleiding nodig.
Kern van de opleiding Begeleidingskunde is verwerving, verbreding én verdieping van de benodigde
competenties, zodat u deze als supervisor, coach, werkbegeleider, intervisor kunt inzetten bij het geven van leerbegeleiding bij professionele zelfsturing. Ook bent u op de hoogte van andere begeleidingsmethoden en kunt u de supervisiemethodiek van de andere begeleidingsmethodieken onderscheiden. U kunt zich meten aan het profiel en aan de competenties van de supervisor zoals deze door de LVSC zijn ontwikkeld.

Inhoud

De opleiding is een leer-werkplaats waar zelfstudie en samen leren uitgangspunt zijn onder begeleiding van ervaren en geregistreerde docenten Supervisiekunde. Theorieën over begeleidingskunde en de steeds veranderende dynamiek van de praktijk vragen een onderzoekende, analyserende, keuzes makende en uitproberende attitude van de supervisor in opleiding (sio). De opleidingsdagen hebben
een theoretisch verdiepend en praktisch uitproberend karakter.
Er wordt een keuze gemaakt uit verschillende didactische werkvormen; interactieve vormen, groepsgesprekken, rollenspel met audiovisuele middelen, methodiektrainingen, hoorcolleges, casebesprekingen. De groepsgrootte varieert tussen de twaalf en zestien deelnemers.

De volledige opleiding bestaat uit de volgende onderdelen:
  • Methodisch didactische scholing (Supervisiekunde en Begeleidingskunde);
  • Twee Leersupervisietrajecten en parallel hieraan een Supervisiepraktijk en een Ervaringsonderzoek;
  • Ervaringsonderzoek.

Programma

De onderdelen worden deels parallel gevolgd. De Academie voor Sociale Studies biedt u de mogelijkheid om de volledige opleiding te volgen, maar u kunt ook kiezen voor één of meerdere onderdelen.

Supervisiekunde
In Supervisiekunde maakt u zich gedurende 8 lesdagen en 2 avonden de basiskennis en vaardigheden van deze begeleidingsmethodiek eigen. In een goede wisselwerking tussen theorie en praktijk, waarvoor een actieve bijdrage van de cursisten wordt verwacht, krijgt u inzicht in wat supervisie inhoudt en van andere begeleidingsvormen onderscheidt, de doelstellingen van supervisie en de voorwaarden waaronder de methode kan worden toegepast. U leert leercontracten afsluiten, leerprocessen begeleiden en faseren, leerresultaten evalueren en beoordelen. Indien u gestart bent met Supervisiekunde én met de eerste leersupervisie kunt
u zich laten registreren als aspirant supervisor. U ontwerpt uw eigen competentieprofiel als begeleidingsdeskundige en legt een portfolio aan waarin leeractiviteiten, leerbronnen en resultaten en feedback zijn opgenomen.

Begeleidingskunde
In twaalf lesdagen verdiept en verbreedt u de kennis en vaardigheden die u heeft opgedaan tijdens Supervisiekunde. Uw praktijkervaring is uw voornaamste leerbron. De supervisiemethodiek wordt verdiept en coaching wordt bestudeerd en geoefend. U ontwikkelt een eigen opvatting over de mogelijkheden van de verschillende begeleidingsvormen. U doet onderzoek naar begeleidingsvragen binnen een organisatie en stemt de juiste begeleiding af .
U schrijft een ervaringsonderzoek aan de hand van eigen praktijksituatie als afsluiting van de opleiding Begeleidingskunde.
Tijdens begeleidingskunde volgt u gelijktijdig een leersupervisietraject.
  • Leersupervisie 1 en Supervisiepraktijk: In dit eerste leersupervisietraject krijgt u samen met collega’s supervisie van een leersupervisor;
  • Leersupervisie 2 en Supervisiepraktijk: In het tweede traject krijgt u individueel supervisie van een leersupervisor.

Per leersupervisietraject geeft u minimaal twee supervisies met twee vormen (individueel, triade of groep van 3) van minimaal 10 zittingen. Tijdens leersupervisie moet altijd minimaal aan twee supervisiereeksen supervisie wordt gegeven.

De Academie voor Sociale Studies kan voor u bemiddelen bij het contracteren van supervisanten, maar u kunt ook zelf via uw netwerk en bij organisaties kenbaar maken dat u in het kader van uw opleiding supervisie wilt verzorgen aan professionals. De leersupervisor kijkt met u mee of uw supervisiepraktijk aan de LVSC-richtlijnen voldoet.

Er zijn nog geen ervaringen. Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen.  

Vraag nu gratis en vrijblijvend informatie aan:

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)