Seismiek en Aardbevingsbestendig Versterken

Niveau
Tijdsduur
Logo van HanzePro, Hanzehogeschool Groningen
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,8 HanzePro, Hanzehogeschool Groningen heeft een gemiddelde beoordeling van 8,8 (uit 6 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, startdatum, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

HanzePro, Hanzehogeschool Groningen biedt haar producten standaard aan in de volgende regio's: Assen, Groningen, Zwolle

Beschrijving

Competenties zijn een samenspel tussen vaardigheden en kennis. Voor het vergroten van uw competenties kunt u terecht bij HanzePro, Hanzehogeschool Groningen.

Uitgebreid

Door gaswinning komen vooral in de provincie Groningen aardbevingen voor. De geïnduceerde aardbevingen zijn wereldwijd uniek. Ze vinden namelijk niet zo heel diep in de grond plaats en de grondsoort (voornamelijk klei) zorgt voor extra verplaatsing van de beving. Verder is er in Groningen nooit aardbevingsbestendig gebouwd. De stevige Groningse huizen blijken niet goed bestand te zijn tegen de bevingen.

Het feit dat de gebouwen in Groningen nooit op een aardbevingsbelasting ontworpen zijn, heeft als gevolg dat er een grootschalig versterkingsprogramma moet worden opgezet. Aan de basis hiervan staan onder andere een uitgebreid programma van preventieve inspecties, een analyse van…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Aardbevingen, Meettechniek, Civiele techniek, Algemene techniek en Management en techniek.

Competenties zijn een samenspel tussen vaardigheden en kennis. Voor het vergroten van uw competenties kunt u terecht bij HanzePro, Hanzehogeschool Groningen.

Uitgebreid

Door gaswinning komen vooral in de provincie Groningen aardbevingen voor. De geïnduceerde aardbevingen zijn wereldwijd uniek. Ze vinden namelijk niet zo heel diep in de grond plaats en de grondsoort (voornamelijk klei) zorgt voor extra verplaatsing van de beving. Verder is er in Groningen nooit aardbevingsbestendig gebouwd. De stevige Groningse huizen blijken niet goed bestand te zijn tegen de bevingen.

Het feit dat de gebouwen in Groningen nooit op een aardbevingsbelasting ontworpen zijn, heeft als gevolg dat er een grootschalig versterkingsprogramma moet worden opgezet. Aan de basis hiervan staan onder andere een uitgebreid programma van preventieve inspecties, een analyse van de risico’s van de verschillende gebouwtypologieën en een analyse van de sterkte van de bestaande gebouwen. De cursus ‘Seismiek en Aardbevingsbestendig Versterken’ geeft u veel kennis over het gedrag van constructies bij aardbevingen.

Doel

Na het volgen van de cursus ‘Seismiek en Aardbevingsbestendig Versterken’ bent u specialist op het gebied van regelgeving en ontwikkelingen in aardbevingsbestendig bouwen. Ook kunt u constructies globaal ontwerpen en beoordelen.

Inhoud en opbouw

De cursus ‘Seismiek en Aardbevingsbestendig versterken’ is onderdeel van de opleiding : Post-hbo Aardbevingen en diepe ondergrond. Gedurende 5 lesdagen komen de volgende onderwerpen aan bod.

Seismiek, geotechniek, funderingen en infra
In het onderdeel ‘Seismiek, geotechniek, funderingen en infra’ is ruim aandacht voor de geotechnische gevolgen van de seismische belasting. Na een inleiding over grondmechanica en grond-mechanische faalmechanismen als gevolg van aardbevingen (trillingen), worden onderzoekstechnieken voor grondgevoeligheid op aardbevingen behandeld. Verwekingsgevoeligheid van grondlagen, wateroverspanningen, opslingereffecten van grondlagen en natuurlijk zakking en instabiliteit komen uitgebreid aan bod. De invloeden van het grondgedrag (water) op (waterbouwkundige-) constructies worden geanalyseerd.

Versterken
Het type gebouw, de materiaalsoort en de ondergrond spelen bij versterken een belangrijke rol. Binnen dit onderdeel wordt een eerste aanzet gegeven tot het berekenen en beoordelen van aardbevingsbestendige constructies. Er wordt ruim aandacht besteed aan de beschikbare rekenmethodieken die voorhanden zijn om gebouwconstructies te analyseren, en de relatie van het mogen toepassen van deze rekenmethodes tot het constructieve ontwerp. Uitgangspunt is de Nationale Praktijkrichtlijn NPR 9998, aangevuld met Eurocode 8.

Onderwerpen:

  • Kenmerken van een aardbevingsbelasting, verschil tussen een opgelegde belasting en een opgelegde vervorming;
  • Wat houdt een aardbevingsbelasting in;
  • Hoe is de balans tussen ondergrond en bovengrond;
  • Principes van aardbevingsbestendig ontwerpen;
  • Waarin verschilt aardbevingsbestendig ontwerpen van reguliere ontwerpen en op welke punten moet specifiek gelet worden om tot een efficiënt en economisch constructief ontwerp te komen;
  • Beschikbare rekenmethodieken om gebouwconstructies te analyseren

Gespecialiseerde docenten

Diverse deskundigen uit overheid, bedrijfsleven en onderwijs zijn betrokken bij de cursus Seismiek en Aardbevingsbestendig Versterken. Enkele van hen zijn:

  • Ir. Rudi Roijakkers, senior seismisch adviseur en technisch directeur bij ABT Wassenaar Seismisch Advies en vanuit deze functie betrokken bij vele utilitaire projecten op het gebied van aardbevingsbestendige constructies in Groningen. ABT Wassenaar Seismisch Advies werkt samen met Aurecon, een groot adviesbureau op het gebied van aardbevingen uit Nieuw-Zeeland;
  • Drs. Remmelt Mastebroek, groepshoofd Geo-Consultancy en Vestigingsleider bij Fugro. Voorheen als adviseur en projectleider werkzaam bij diverse adviesbureaus op het gebied van geotechniek. Remmelt geeft als gastdocent les en is tevens coach voor niet-ervaren adviseurs en leidinggevenden;
  • Ir. Ronald Jeltes, projectmanager Infrastructuur bij RoyalHaskoningDHV en ervaren project- en technisch manager van vele infrastructurele projecten. Naast contracten, ontwerp en techniek gaat het in deze projecten om aspecten als inpassing, vormgeving, duurzaamheid, stakeholders en omgeving. Tevens is Ronald betrokken bij VIIA Groningen. Ronald heeft voor zowel overheden als private partijen opdrachten gedaan. Zijn kennis is hierdoor multidisciplinair en breed.

Doelgroep

Medewerkers en beleidsmakers van adviesbureaus, bouwbedrijven, provincies, gemeenten en waterschappenInstroomeisen: bouwkundige/civieltechnische opleiding Hbo en relevante werkervaring

Instroomniveau

Hbo werk- en denkniveau

Overigedata

Belangstellenden kunnen zich via onderstaand mailadres aanmelden. Zodra de definitieve datum bekend is, krijgt u bericht en kunt u zich inschrijven.iMailWrite('g.w.w.kuiper-winkel','pl','hanze.nl');

Duur

5 lesdagen

Tijdsinvestering

Vrijdag van 9.00 uur tot 16.30 uur

Prijs

€ 1.800,-Bijkomende literatuurkosten: geenIncl. cursusarrangement: broodmaaltijd, onbeperkt koffie, thee en ijswater, gebruik van de klantenlounge en kosteloos toegang tot draadloze internetverbinding.

Locatie

Meerwold, Laan Corpus den Hoorn 300, Groningen

Aantaldeelnemers

De cursus start bij minimaal 7 deelnemers. Groepsgrootte is maximaal 25 deelnemers.

Afronding

Groepsopdracht met individuele beoordeling. Indien u alle drie de cursussen van de opleiding Aardbevingsbestendig Bouwen succesvol heeft afgerond, heeft u recht op het diploma Aardbevingsbestendig Bouwen.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Vraag nu gratis en vrijblijvend informatie aan:

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
We slaan je gegevens op, en delen ze met HanzePro, Hanzehogeschool Groningen, om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.