Gedragsverandering (psychologie, gedrag, leidinggeven)

Niveau
Tijdsduur
Logo van HAN Sport en Bewegen
Opleiderscore: starstarstarstar_halfstar_border 7 HAN Sport en Bewegen heeft een gemiddelde beoordeling van 7 (uit 2 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Beschrijving

Vanuit de gedragswetenschappen is veel bekend over menselijk gedrag, menselijke drijfveren en hoe de mens omgaat met veranderingen. Zo laat decennia aan onderzoek zien dat menselijk gedrag helemaal niet zo rationeel is als we denken en dat het sterk wordt gestuurd door onbewuste processen, zoals de behoefte aan autonomie en acceptatie door anderen. Met de juiste kennis van deze onbewuste en bewuste processen, kan je gedrag langdurig veranderen.

In deze inspirerende tweedaagse Gedragsverandering nemen Behavior Change Academy en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen je in vogelvlucht mee langs de belangrijkste wetenschappelijke inzichten en leer je hoe je gedragsverandering in jouw werkpraktij…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Vanuit de gedragswetenschappen is veel bekend over menselijk gedrag, menselijke drijfveren en hoe de mens omgaat met veranderingen. Zo laat decennia aan onderzoek zien dat menselijk gedrag helemaal niet zo rationeel is als we denken en dat het sterk wordt gestuurd door onbewuste processen, zoals de behoefte aan autonomie en acceptatie door anderen. Met de juiste kennis van deze onbewuste en bewuste processen, kan je gedrag langdurig veranderen.

In deze inspirerende tweedaagse Gedragsverandering nemen Behavior Change Academy en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen je in vogelvlucht mee langs de belangrijkste wetenschappelijke inzichten en leer je hoe je gedragsverandering in jouw werkpraktijk kan inzetten.

Ze beantwoorden onder andere de volgende vragen:

 • Wat is gedragsverandering precies en wat kan je er mee in de praktijk?
 • Wat zijn de belangrijkste (on)bewuste drijfveren van mensen om gedrag te vertonen?
 • Hoe kan je gedrag op een effectieve manier veranderen?

Tijdens de tweedaagse koppel je de theorie steeds actief terug naar jouw werkpraktijk en eigen casuïstiek. Zo heb je na de tweedaagse, naast inspiratie en kennis, ook direct de handvatten om met gedragsverandering aan de slag te blijven.

Voor wie?

De tweedaagse cursus Gedragsverandering is geschikt voor alle professionals die zich bezighouden met menselijk gedrag, zoals:

 • beleid & strategie;
 • communicatie & strategie;
 • zelfredzaamheid & eigenaarschap stimuleren op de werkvloer;
 • persoonlijke ontwikkeling;
 • burgerparticipatie;
 • marketing;
 • sustainability.

Programma

De tweedaagse bestaat uit drie onderdelen. Deze worden in chronologische volgorde behandeld. Bij elk onderdeel nemen de docenten je mee in de theorie, en ga je vervolgens zelf aan de slag om het geleerde in de praktijk te brengen. Je ontvangt werkbladen en inspirerende
artikelen bij aanvang van elk onderdeel.

Deel 1: Inspiratie voor toepassing gedragsverandering

In dit onderdeel gaan we in op het belang van gedragsverandering in jouw werkpraktijk. Wat kan je er nu echt mee en wat levert het op als je vanuit een gedragsmatige aanpak werkt? We inspireren je over de mogelijkheden van gedragsverandering in jouw werkveld.

Aan het eind van dit deel weet je wat gedragsverandering is en ben je geïnspireerd over de mogelijkheden om met gedragsverandering aan de slag te gaan in jouw werkveld.

Deel 2: Kennis over drijfveren van de mens

Negentig procent van een effectieve gedragsinterventie rust op het begrijpen van menselijke drijfveren. In dit deel leer je over de belangrijkste beweegredenen van de mens. Waar komt ons gedrag precies vandaan? We behandelen op hoofdlijnen de belangrijkste sociaal psychologische theorieën, biases en menselijke weerstanden. Daarnaast gaan we in op de invloed van de omgeving op ons gedrag. Hoe voorspelt bijvoorbeeld het gedrag van andere mensen wat wij doen?

Aan het eind van dit deel heb je dieper inzicht in menselijk functioneren en de belangrijkste menselijke drijfveren en weerstanden.

Deel 3: Handvatten voor het veranderen van gedrag

In het laatste deel leer je hoe je sociaalpsychologische technieken kan inzetten om gedrag te veranderen. Je leert klassieke en nieuwe wapens van beïnvloeding kennen en leert over hun mogelijkheden en valkuilen. Je ontdekt wanneer je je het beste kunt richten op het verminderen van weerstand of juist op het aanzetten van motivaties.

Aan het eind van dit deel weet je welke gedragsveranderingstechnieken je op een goede manier kan inzetten in jouw werkpraktijk en hoe je dit concreet vormgeeft.

Wat levert het je op?

Nadat je deze tweedaagse hebt gevolgd, zul je ervaren dat je:

 • dieper inzicht hebt in menselijk functioneren, gedrag en drijfveren;
 • op basis van deze fundamentele kennis handvatten hebt om gedrag in jouw werkpraktijk te veranderen;
 • een begin gemaakt hebt met jouw eigen concrete plan om gedrag te veranderen;
 • geïnspireerd bent om na de tweedaagse met gedragsverandering aan de slag te blijven!

Docenten

 • Dr. Matthijs van Leeuwen: Universitair docent gedragsbeïnvloeding, coördinator Master Gedragsverandering en Postacademische opleiding tot Gedragsveranderaar en auteur van Hidden Persuasion
 • Prof. dr. Rick van Baaren: Hoogleraar Gedrag & Maatschappij, ondernemer in gedragsverandering en internationaal erkend expert in (onbewuste) beïnvloeding
 • Drs. Anouk Visser: Gedragswetenschapper bij Behavior Change Group en docent & mentor bij de Postacademische opleiding tot Gedragsveranderaar. Anouk is gespecialiseerd in het opleiden van professionals op het gebied van gedragsverandering en gedragspsychologie.
 • Drs. Jose Cuperus: Hoofddocent bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Opleidingscoördinator van de Masteropleiding Sport- en Beweeginnovatie. Expertisegebieden; gedragsverandering, leiderschap en sociale innovatie. Daarnaast als zelfstandig ondernemer betrokken bij gedragsveranderingstrajecten in diverse organisaties.

Over Behavior Change Academy

Behavior Change Academy is onderdeel van Behavior Change Group. Behavior Change Group helpt organisaties en professionals om zelfredzaam te worden op het gebied van gedragsverandering, door de toepassing van gedragsverandering een blijvende plek te geven in de organisatie. Binnen de Academy verzorgen ze opleidingen op het gebied van gedragsverandering, om deze zelfredzaamheid mogelijk te maken. Variërend van de postacademische opleiding tot Gedragsveranderaar tot praktische incompany-opleidingen en tweedaagse bootcamps.

Over HAN SENECA

Binnen het brede gebied van sport en bewegen biedt HAN SENECA diverse cursussen en opleidingen, zodat jij je als professional verder kan ontwikkelen. Of je jezelf in je werk nu bezighoudt met gezondheidsbevordering, sportvoeding, talentontwikkeling of het managen van een sportevenement. Experts op diverse gebieden laten je de laatste ontwikkelingen zien en ook de kennis en ervaring van de deelnemers vormt een belangrijke inspiratiebron. Zo moet een professionele leergemeenschap ontstaan, waar jij in jouw dagelijkse werk de vruchten van plukt.

Afmelden

Wil je de inschrijving voor deze cursus annuleren? Dat kan tot 2 weken van tevoren kosteloos. Hierna worden er kosten in rekening gebracht. De hoogte daarvan is afhankelijk van hoe ver je jezelf van tevoren hebt afgemeld.

Cursussen, trainingen en post-hbo-opleidingen van HAN Sport en Bewegen: Grijp de kans om van uw loopbaan een succes te maken! Hiervoor heeft HAN SENECA namens HAN Sport en Bewegen op het gebied van sport, arbeid en gezondheid vele post-hbo opleidingen, trainingen en cursussen voor professionals in sport, gezondheid, management en lichamelijke opvoeding. Aanmelden is mogelijk tot 2 weken voor aanvang van de cursussen.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
We slaan je gegevens op, en delen ze met HAN Sport en Bewegen, om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.