Erasmus Governance Institute - Masterclass Financiele Vraagstukken voor Commissarissen en Toezichthouders

Niveau
Tijdsduur

Erasmus Governance Institute - Masterclass Financiele Vraagstukken voor Commissarissen en Toezichthouders

ESAA Executive Programs
Logo van ESAA Executive Programs

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Beschrijving

ESAA Erasmus Executive Program Corporate Social Responsibility / Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Wat mag u van het programma verwachten?

De driedaagse Masterclass Financiële vraagstukken voor Commissarissen en Toezichthouders van de Erasmus Universiteit Rotterdam is speciaal ontwikkeld voor de moderne commissaris en toezichthouder zonder financiële achtergrond.
Commissarissen en Toezichthouders horen volgens diverse codes zich zelfstandig een oordeel te kunnen vormen over de diversiteit aan financiële vraagstukken waar een organisatie mee wordt geconfron­teerd. Voor commissarissen en toezichthouders met een niet-financiële achtergrond, zoals juristen, HR, IT en medici, is het echter niet eenvoudig goed grip te krijgen op de wereld achter de cijfers - met alle consequenties van dien. In …

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Governance, Management Algemeen, Accountmanagement, Management accounting en Beleidskunde.

ESAA Erasmus Executive Program Corporate Social Responsibility / Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Wat mag u van het programma verwachten?

De driedaagse Masterclass Financiële vraagstukken voor Commissarissen en Toezichthouders van de Erasmus Universiteit Rotterdam is speciaal ontwikkeld voor de moderne commissaris en toezichthouder zonder financiële achtergrond.
Commissarissen en Toezichthouders horen volgens diverse codes zich zelfstandig een oordeel te kunnen vormen over de diversiteit aan financiële vraagstukken waar een organisatie mee wordt geconfron­teerd. Voor commissarissen en toezichthouders met een niet-financiële achtergrond, zoals juristen, HR, IT en medici, is het echter niet eenvoudig goed grip te krijgen op de wereld achter de cijfers - met alle consequenties van dien. In deze driedaagse Masterclass gaat u in een kleine groep actief aan de slag om uw inzicht in de financiële situatie van een onderneming te verbeteren. U leert de samenhang tussen financiën, strategie en bedrijfsprocessen beter te doorgronden. Na deze drie dagen bent u, ook als niet-financieel specialist, beter in staat effectief toezicht te houden op de financiële positie van de onderneming.

Modules

Dag 1 – Het jaarverslag, de jaarrekening en de accountant

De eerste dag analyseert en interpreteert u de jaarrekening  aan de hand van een praktijkvoorbeeld, en wordt uitgelegd hoe u het vermogen, het resultaat, het cash flow overzicht en de financiële positie van de onderneming kunt beoordelen.  U krijgt oog voor de dilemma’s rondom de “zachte posten” en de bijzondere posten in de jaarrekening, zoals pensioenen, financiële instrumenten, goodwill en niet uit de balans blijkende verplichtingen. In de middag krijgt u inzicht in de rol van de accountant, en de wijze waarop de accountant en toezichthouder op effectieve wijze kunnen samenwerken, en hoe verantwoordelijkheden zich tot elkaar verhouden. Daarnaast komen andere aspecten van financiële rapportage aan de orde, zoals risico analyse en rapportage over niet-financiële doelstellingen (‘integrated reporting’).
Reacties van deelnemers:

Cijfers “lezen” is leuk en interessant’
‘Cijfers gaan leven: door cijfers bedrijfsprocessen beter gaan begrijpen’ 
‘Zeer praktisch gericht. Meteen goede gereedschappen waar we wat mee kunnen` 
Waardering dag 1 deelnemers 2016: 8,2
Dag 2 - Financiële analyse

Tijdens het eerste deel van de tweede dag wordt aandacht besteed aan de interne informatie, en de verantwoordelijkheid voor berouwbare rapportage. Centraal staat de beheersing of ‘internal control’ waarmee de risico’s op fouten en ongewenste uitkomsten worden beperkt.  Besproken worden de attentiepunten bij de planning en control-cyclus en de interne beheersing volgens het zgn. COSO model. In de middagsessie wordt aandacht besteed aan de rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit aan de hand van een jaarrekening van een beursgenoteerde onderneming.  U krijgt een heldere uitleg over het belang van zgn. key performance indicators, en hoe u deze kunt gebruiken om de onderneming of organisatie te beoordelen.

‘Concrete set tools voor toezichthouder’ 
‘inzicht in de financiële jungle!’
‘Met simpele voorbeelden wordt uitgelegd hoe met complexe vraagstukken moet worden omgegaan’ 
Waardering dag 2 deelnemers 2016: 8,2
Dag 3 - Bijzondere financiële vraagstukken, zoals investeringen, financiering en overnames.

Het eerste deel van de dag staan de financiële analyse van investeringsplannen en de waardebepaling bij overnames centraal. U leert de haalbaarheid van deze plannen te beoordelen en krijgt inzicht in de vra­gen die u het management kunt stellen op basis van de aangeleverde financiële informatie. In het twee­de deel van de dag wordt de in het programma behandelde materie samengevat en nader uitgelegd aan de hand van een praktijkcasus.

‘Prima. In eenvoudig, helder Nederlands complexe materie behandeld`
‘Mooie mix van inhoud en praktijk; zeer toepasbaar. Prettige docenten.’
‘Sluit goed aan bij behoefte van een RvC lid die niet in Finance is gespecialiseerd’

Waardering dag 3 deelnemers 2016: 8,4

Naar boven

4. Toelatingseisen

De Masterclass is speciaal bedoeld voor de (aspirant) commissaris en toezichthouder zonder specifiek financiële achtergrond. U heeft bijvoorbeeld een juridische, technische, medische of HR-achtergrond. De Masterclass is geschikt voor deelnemers uit zowel profit als non-profit sector.

Het programma heeft een academisch niveau.

Wie zijn uw docenten?

Drs. H. Ettema RA is uw dagvoorzitter
Harmen Ettema is Chief Financial and Risk Officer van verzekeringsmaatschappij Nationale Borg. Nationale Borg verstrekt bankgaranties, met name voor (aanbestedingen van) projecten in de bouwsector en in de logistieke sector (bijvoorbeeld voor accijnsverplichtingen). Tevens treedt Nationale Borg wereldwijd op als herverzekeraar voor garanties en borgtochten en kredietverzekering. Harmen is registeraccountant, bedrijfseconoom en econometrist, en heeft een zeer brede en gevarieerde werkervaring. Zijn financiële fundament heeft hij gelegd in zijn accountancycarrière bij KPMG (1990-1995) en bij PwC (1995-2001) waar hij partner was met als specialisatie 'Analytical Intelligence Service'. Nadien was hij directeur van reclamebureau Publicis DialogKHY en heeft hij vele organisaties en directies begeleid bij de (financiële) business case en het verbeteren van de management control. Vanaf 2003 heeft hij veel ervaring opgedaan als toezichthouder en (interim) directeur bij (o.a.) Gardena Nederland, Deen Supermarkten, Amarant Bakkersholding, Coöperatie Intres UA, Euretco BV, Livera, Biketotaal, APX Power Exchange, Victoria Trading UA en het Westfries Gasthuis.

Harmen is al vele jaren betrokken bij het geven van opleidingen aan (o.a.) Erasmusuniversiteit, Universiteit van Groningen, Nationaal Register en Nijenrode. Speerpunten in zijn visie op goed financieel management en toezicht zijn: verbeteren van de kwaliteit van de management accounting naast financial accounting, de ontwikkeling van de financiële functie naar een meer prospectieve houding, focus van toezicht op de competenties van management en een pragmatische no-nonsense benadering van risicomanagement.

Prof. J.C.A. Gortemaker RA
Hoogleraar Financial Auditing, bestuurslid van het Bureau Financieel Toezicht, alsmede toezichthoudende functies.

Prof. dr. M.N. Hoogendoorn RA
Hoogleraar externe verslaggeving, voormalig partner bij EY, raad-plaatsvervanger bij de Ondernemingskamer. Bijzonder raadsadviseur jaarrekeningenrecht bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie

Dr. A.M. van der Poel
Manager Valuations bij PwC, betrokken bij waarderingen van ondernemingen ten behoeve van transacties en jaarrekeningen. Voormalig universitair docent op de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Drs. R.J. Schapink RC
Universitair docent bij de postdoctorale controllers opleiding van de EUR.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.