Trainingsacteur voor mediations

Niveau
Tijdsduur

Trainingsacteur voor mediations

De trainingsacteuracademie
Logo van De trainingsacteuracademie
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 9,4 De trainingsacteuracademie heeft een gemiddelde beoordeling van 9,4 (uit 198 ervaringen)
Beste opleider van Nederland

Winnaar Beste opleider van Nederland 2020: #3 in Opleiding & Onderwijs.

Lees meer over Beste Opleider van Nederland 2020.

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

De trainingsacteuracademie biedt haar producten standaard aan in de volgende regio's: 's-Hertogenbosch, Alkmaar, Amsterdam, Antwerpen, Groningen, Leeuwarden, Utrecht, Zwolle

Beschrijving

Het optreden als trainingsacteur in mediation rollenspellen vereist een andere benadering dan u normaal gesproken gewend bent tijdens het acteren

Waar gaat het in mediation om?

Het gaat in mediation om twee of meer partijen die een conflict hebben met elkaar en voornamelijk op elkaars conflictgedrag reageren. De mediator zal door zijn interventies doorbraken in de onderlinge communicatie stimuleren. De acteurs,  in hun rol van ‘partij’, zullen daar op een natuurlijke wijze mee om moeten kunnen gaan. Het is dus geen ‘kat en muis spel’, waarbij de acteurs ingaan op vaardigheden van de mediator en deze bewust uitlokken, maar een zo natuurlijk en levensecht mogelijk proces, hetgeen ook voor ee…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Trainingsacteur, Train de trainer, Facilitator / Faciliteren, Workshops geven en Trainersvaardigheden.

Het optreden als trainingsacteur in mediation rollenspellen vereist een andere benadering dan u normaal gesproken gewend bent tijdens het acteren

Waar gaat het in mediation om?

Het gaat in mediation om twee of meer partijen die een conflict hebben met elkaar en voornamelijk op elkaars conflictgedrag reageren. De mediator zal door zijn interventies doorbraken in de onderlinge communicatie stimuleren. De acteurs,  in hun rol van ‘partij’, zullen daar op een natuurlijke wijze mee om moeten kunnen gaan. Het is dus geen ‘kat en muis spel’, waarbij de acteurs ingaan op vaardigheden van de mediator en deze bewust uitlokken, maar een zo natuurlijk en levensecht mogelijk proces, hetgeen ook voor een buitenstaander geloofwaardig overkomt.

Daarbij is het van belang dat de acteurs zich er van bewust zijn dat de onderlinge communicatie is verstoord en dat tijdens het mediationproces,  al dan niet door interventies van de mediator, vorderingen worden gemaakt die leiden tot verbetering hierin,  zodat de belangen die er werkelijk bij partijen spelen langzaam maar zeker helder worden.  Het mooiste is dan ook dat u als acteur op verschillende niveaus communiceert, zodat niet alleen de concrete aspecten van het conflict maar ook de diepere emotionele, onbewuste onverwerkte gevoelens naar voren worden gebracht. Vaak brengen partijen dit verbaal en non-verbaal op een wijze naar buiten als uiting van gedrag hetgeen niet geheel representatief is voor wat er werkelijk in hun omgaat. Facetten als onbegrip, gebrek aan respect en vertrouwen, niet erkend worden als persoon komen dikwijls als weerspannig gedrag naar buiten.

Waarover beschikt de Mediation Trainingsacteur?

De trainingsacteur zal moeten beschikken over een grote variëteit van interactiepatronen die op

natuurlijke wijze in het gesprek aan de orde komen.

Voor de mediator is het van belang dat hij/zij

met diverse interactiepatronen kan leren omgaan en dat de (student) mediator tijdens de oefening, cq een assessment zover is dat hij/zij op natuurlijke wijze zijn/haar vaardigheden kan demonstreren.

Van belang is dat de trainingsacteur als partij de mediator een platform biedt om te oefenen.

Het moet zeker geen gezellig onderonsje tussen de acteurs en de mediator worden, waarbij partijen het snel met elkaar eens zijn en de leermomenten en/of het tonen van vaardigheden uitblijven. Daar tegenover staat dat de acteurs ook niet de ‘hakken in het zand’ moeten houden,  want dan komen mogelijke gemeen-schappelijke en verenigbare belangen niet uit de verf.

Tenslotte is het geven van feedback vanuit de rol als partij belangrijk voor de (student)mediator. Immers, wanneer u goed onder woorden kunt brengen wat bepaalde momenten en/of interventies met u als partij deden, dan ontstaan er ook weer leermomenten voor de student. Ook hierbij geldt dat het gevoel dat de acteur tot uitdrukking heeft gebracht in zijn spel meestal een weerspiegeling is van de realiteit.

De opleiding Mediation Trainingsacteur:

Deze cursus is gebaseerd op bovenstaande uitgangspunten. Daarom zullen wij de relevante aspecten van de conflicttheorie, interventie- technieken van de mediator en enkele aspecten uit het Trainingsboek Conflicthantering van Hugo Prein behandelen teneinde u (meer) inzicht te verschaffen in de dynamiek van het conflict.

Voor studenten die de basisopleiding Mediation al hebben gevolgd zullen er onderdelen worden herhaald,  maar dit is zeker zinvol omdat deze aspecten meer worden geprojecteerd naar de interactie tussen partijen dus meer gerelateerd naar acteer-vaardigheden en minder naar mediation-vaardigheden. Deze aspecten zullen vanuit een theoretische basis worden toegepast tijdens praktijkoefeningen.

Naast de theorie wordt er ook geoefend, waarvoor (aankomend) mediators aanwezig zijn.

Er wordt gelet op de conflictdynamiek die moet worden omgezet in interactieptatronen. Hoe kunnen deze natuurlijk en vloeiend in elkaar overgaan. Hoe bereid je je voor, interpreteer je een casus, leef je jezelf in en vooral hoe blijf je in je rol van je personage zonder jezelf te verliezen.

Wat kunt u met deze opleiding:

Na de cursus Mediation Trainingsacteur wordt u in staat geacht om voldoende effectief in een conflictcasus als partij te  acteren op een wijze waarbij de (student) mediator zijn of haar vaardigheden in voldoende mate kan oefenen of tonen in een oefening of proefassessment. Na voldoende “vlieguren”en mogelijke verdieping zal ook bij assessments (het examen voor de mediator) geacteerd kunnen worden.

Voor wie is deze cursus
Trainingsacteurs die zich willen specialiseren in deze vorm van trainingsacteren. De techniek is naast mediation ook voor andere conflictgesprekken in te zetten.

Acteurs die nog geen trainingsacteur zijn wordt aangeraden eerst een basisopleiding daarvoor te volgen.

Mediators (in opleiding) die interesse hebben kunnen zich ook aanmelden. Echter is daarnaast acteerervaring wel een pré.

Na het volgen van de cursus kunt u zich bij trainingsbureau’s aanmelden of rechtstreeks bij opleidingsinstituten.

 

Voorwaarden deelname.

Om aan deze cursus te kunnen deelnemen zijn enkele specifieke voorwaarden gesteld. Het is van belang dat u zich kunt inleven in conflict-situaties en de natuurlijke interactiepatronen. U heeft een basisopleiding trainingsacteren gevolgd.

Opleidingslocatie en investering:

De cursus zal worden gegeven in Alkmaar en mogelijk ook nog op andere locatie.

De cursus wordt verzorgd door MATCH-IT en Act4you.

 

Inbegrepen zijn
2 dagen training (incl. koffie/thee/lunch)

  • Waaier ‘Kleurpalet van de Mediator’
  • Handout met resumé cursus
  • Certificaat van Deelname

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Vraag nu gratis en vrijblijvend informatie aan:

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
We slaan je gegevens op, en delen ze met De trainingsacteuracademie, om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.