Scheiden, de eigen woning, levensverzekeringen en lijfrentevoorzieningen

Niveau
Tijdsduur
Trainer
Berry van Zuidam
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats
Logo van de Scheidingsdeskundige
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 9,5 de Scheidingsdeskundige heeft een gemiddelde beoordeling van 9,5 (uit 164 ervaringen)
Beste opleider van Nederland

Winnaar Beste opleider van Nederland 2018: #1 in Financieel.

Winnaar Beste opleider van Nederland 2017: #1 in Financieel.

Lees meer over Beste Opleider van Nederland 2020.

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeRidderkerk
9 sep. 2021
Toon rooster
event 9 september 2021, 09:30-16:30, Ridderkerk, Scheiden, de eigen woning, levensverzekeringen en lijfrentevoorzieningen

Beschrijving

Als stellen scheiden worden zij geconfronteerd met de complexe samenloop van de eigenwoningregeling en de fiscaliteit omtrent partneralimentatie die hiermee samenhangt. Als deze ingewikkelde materie niet in juiste banen worden geleid kunnen cliënten worden geconfronteerd met fiscale naheffingen. Deze fiscale schade had veelal voorkomen kunnen worden. Als professional van het scheidingsproces dient u cliënten goed voor te lichten over deze complexe materie.

Afgelopen jaren is de Scheidingsdeskundige op uitnodiging van de Belastingdienst in overleg getreden met het expertteam eigen woning en scheiden. In deze bijeenkomsten is vastgesteld dat er door scheidingsconsumenten en betrokken professi…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Als stellen scheiden worden zij geconfronteerd met de complexe samenloop van de eigenwoningregeling en de fiscaliteit omtrent partneralimentatie die hiermee samenhangt. Als deze ingewikkelde materie niet in juiste banen worden geleid kunnen cliënten worden geconfronteerd met fiscale naheffingen. Deze fiscale schade had veelal voorkomen kunnen worden. Als professional van het scheidingsproces dient u cliënten goed voor te lichten over deze complexe materie.

Afgelopen jaren is de Scheidingsdeskundige op uitnodiging van de Belastingdienst in overleg getreden met het expertteam eigen woning en scheiden. In deze bijeenkomsten is vastgesteld dat er door scheidingsconsumenten en betrokken professionals onvoldoende aandacht wordt besteed aan de fiscaliteit rondom scheiden en de eigenwoning. De Belastingdienst zet zwaar in op voorlichting over fiscale aspecten van scheidingen en controle op IB aangiftes bij scheidingen. Naast discussie tussen belastingplichtigen en de Belastingdienst en tussen ex-partners onderling, manifesteren bovengenoemde problemen zich ook regelmatig in procedures tussen de belastingdienst en scheidingsconsument.

Voor de scheidingsadviseur is het van belang om op zorgvuldige wijze te kunnen adviseren omtrent de eigen woning in de context van het scheidingsproces. In deze bijeenkomst wordt uw kennis omtrent dit onderwerp verder verbreed en verdiept. Naast de eigenwoning wordt ook ingegaan op de afwikkeling van al dan niet gekoppelde levensverzekeringen of andere spaarproducten. Naast diverse praktijkvoorbeelden zal relevante jurisprudentie worden behandeld. Deze bijeenkomst stelt de adviseur in staat zelfstandig te adviseren omtrent dit complexe onderwerp.

Tijdens alle bijeenkomsten van de Scheidingsdeskundige wordt stilgestaan bij relevante actualiteiten. Naast de verdieping van jouw kennis ben je dus ook weer helemaal up to date.

PROGRAMMA

Tijdens de bijeenkomst worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • Relevantie en urgentie van de eigenwoning bij scheiden
 • Belastbaar inkomen uit eigen woning (korte bespreking van basisregeling in samenhang met fiscaal partnerschap).
 • Fiscale scheidingsregeling.
  • Fiscale eigenwoningregeling.
  • Fiscale regeling omtrent onderhoudsverplichtingen (partneralimentatie).
 • Maken van een praktijkcasus.
  • Deze casus is gebaseerd op een echte situatie waarbij scheidende stellen afspraken ten aanzien van hun woningen hadden vastgelegd in een convenant en op basis hiervan een IB aangifte hadden ingediend. De deelnemers gaan in groepen de  fiscale gevolgen duiden. Vervolgens wordt aan de hand van een beschikking van een inspecteur gekeken waar de knelpunten zich manifesteren.
 • (Fiscale) Vervreemding van de woning (fiscale eigen woningreserve).
 • Vaststellen van de nieuwe fiscale eigenwoningschuld na scheiding (relevant voor vaststelling partneralimentatie)
  • Vaststelling van de bestaande eigen woningschuld in combinatie met vergoedingsrechten en toenemende relevantie bij nieuw huwelijks vermogensrecht.
  • Vaststellen van de eigenwoningschuld bij eenvoudige gemeenschappen (draagplicht beginsel of regeling van vergoedingsrechten?).
 • Samenloop verhuisregeling en scheidingsregeling.
 • Afwikkeling spaarvoorziening eigenwoning (KEW, SEW en BEW)
 • Afwikkeling levensverzekeringen
 • Afwikkeling lijfrentevoorzieningen
 • Praktijkvragen
 • Afronding

LESMATERIAAL

Tijdens de cursusdag zal gewerkt worden met diverse MC vragen, casuïstiek en een interactieve Socrative Quiz. Tevens krijgt u de beschikking over onze syllabus "Scheiden en de eigenwoning". Hiermee heeft u een hoogwaardig naslagwerk voor gebruik in uw adviespraktijk in handen.

DOCENTEN

Berry van Zuidam FFP RFEA

Berry is sinds 2015 als docent verbonden aan het opleidingsinstituut van de ScheidingsDeskundige. Hij is gespecialiseerd op het gebied van financiële aspecten van het scheidingsproces. In 2017 is hij verkozen tot financieel planner van het jaar.

PE PUNTEN

De cursus is door de volgende beroepsgroepen geaccrediteerd:

 • MFN  : 6 PE-punten in categorie 2
 • FFP   : 6 punten in categorie K&A "Externe programma's"
 • SEH  : 6 punten in categorie B
 • RB    : 6 punten

Na deelname aan de cursus stellen wij u als bewijs van deelname een certificaat ter beschikking. Het certificaat kunt u gebruiken om op eigen verzoek PE punten voor de NOVA, NOAB, KNB of VMN aan te vragen.

KOSTEN

De kosten voor deelname aan de cursus "Scheiden en de eigenwoning" bedragen € 375,- vrijgesteld van BTW.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.