Systemisch Werken

Niveau
Tijdsduur

Systemisch Werken

De Academie voor Innovatief Trainen
Logo van De Academie voor Innovatief Trainen
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 9,0 De Academie voor Innovatief Trainen heeft een gemiddelde beoordeling van 9,0 (uit 208 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

9,6
Gemiddeld cijfer voor Systemisch Werken
Gebaseerd op 9 ervaringen Lees alle ervaringenchevron_right
Barbara van der Leeuw - Bierman
starstarstarstarstar
Barbara van der Leeuw - Bierman
(Programma) manager
10
Systemisch Werken

"Een training in systemisch werken die door doen, herhalen, bespreken en ervaren heel veel inzicht geeft in de systemen waar we allemaal onderdeel van zijn.
Gegeven door zeer ervaren, leuke, enthousiaste en betrokken trainers." - 12-02-2020 09:14

"Een training in systemisch werken die door doen, herhalen, bespreken en ervaren heel veel inzicht geeft in de systemen waar we allemaal onde… alles lezen - 12-02-2020 09:14

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Beschrijving

Systemisch Werk

We maken allemaal deel uit van verschillende systemen waarin we onze plek innemen. Vaak zijn we ons niet of nauwelijks bewust hoe belangrijk de plek is die we ten opzichte van elkaar in een systeem innemen, hoe we elkaar onbewust gevangen kunnen zetten, hoe onze energie vast kan zitten in de beelden en verwachtingen en projecties, die we onbewust van elkaar hebben gemaakt. Dit gebeurt niet alleen in families, maar dit gebeurt ook binnen organisaties, teams, bedrijven. Systemen zijn magische netten van energie.

Als energie vastzit, kunnen we niet meer stromen, dus niet meer bewegen, dus niet meer ontwikkelen en dus niet meer verder. Belangrijk in deze tijd is dus dat we lere…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Systemisch Werk, Familieopstellingen, HRD (Human Resources Development), Organisatieopstellingen en Printen.

Systemisch Werk

We maken allemaal deel uit van verschillende systemen waarin we onze plek innemen. Vaak zijn we ons niet of nauwelijks bewust hoe belangrijk de plek is die we ten opzichte van elkaar in een systeem innemen, hoe we elkaar onbewust gevangen kunnen zetten, hoe onze energie vast kan zitten in de beelden en verwachtingen en projecties, die we onbewust van elkaar hebben gemaakt. Dit gebeurt niet alleen in families, maar dit gebeurt ook binnen organisaties, teams, bedrijven. Systemen zijn magische netten van energie.

Als energie vastzit, kunnen we niet meer stromen, dus niet meer bewegen, dus niet meer ontwikkelen en dus niet meer verder. Belangrijk in deze tijd is dus dat we leren hoe we vastzittende energie weer vrij kunnen maken. Energie kan vastzitten in verzet, in angst, in boosheid, in gewoontes, in vaste programma’s en patronen. We kunnen dan wel een ander gedrag aanleren, maar wil een ontwikkeling of verandering werkelijk slagen, dan heeft het een vrije, levende energie nodig. Pas als de energie werkelijk vrij kan stromen, is er weer vertrouwen en levenslust. Dan kunnen we ook weer de regie over ons eigen leven in handen nemen.

Dit geldt zowel voor personen, organisaties, teams e.d. Alles wat vastzit moet weer loskomen om energie vrij te maken voor een nieuw tijdperk in iemands leven of voor de toekomst van een team of organisatie. Daarom is Systemisch Werken een vak voor de toekomst. Mensen zullen zich in de toekomst veel meer bewust gaan worden van systemen, veel meer gaan denken in systemen, gaan werken en handelen in systemen en dus ook verstoringen in systemen willen opsporen.

Tijdens deze opleiding leer je op allerlei manieren systemen op te stellen. Je leert familieopstellingen, organisatie-opstellingen, team-opstellingen, gezondheidsopstellingen, lijnopstellingen, flitsopstellingen. Je leert systemisch coachen, bordopstellingen neerzetten, zodat je ook systemisch kunt werken en coachen met individuele personen.

Uiteraard werk je door het leren van dit vak ook aan je eigen proces. De opleiding sluit af met een eindexamen. De opleiding is erkend door beroepsvereniging SPOTCER. Je krijgt dus een officieel erkend diploma, waarmee je direct professioneel aan de slag kunt.

Opzet van de opleiding

Om als Systemisch Werker aan de slag te kunnen met een erkend diploma heb je 46 lesuren nodig. Al onze opleidingen tot professional zijn inclusief een examen. Als je het diploma behaald hebt, wordt dit erkend door de beroepsvereniging SPOTCER en kun je daarmee direct in de praktijk aan de slag. Ook behoort bij onze beroepsopleidingen een jaar coaching on the job, zodat je altijd weer op de expertise van de Academie terug kunt vallen. Al onze beroepsopleidingen bestaan uit 8 dagen (4 x 2 dagen) incl. 1 keuzemodule (totaal 48 lesuren). 

De Transformatie opleiding bestaat uit:  

 • 2 Basisdagen Transformerend Trainen/Coachen (14 en 15 januari)
 • 2 Verdiepingsdagen Systemisch Werken (23 en 24 januari)
 • 2 Studie- en Examendagen (5 en 6 februari)
 • 1 Keuzemodule (vrij te kiezen)
 • 1 module Werken met het Enneagram (7 februari) 

Eén keuzemodule is verplicht, maar als je een beroepsopleiding volgt, kun je gratis deelnemen aan alle keuzemodules die de Academie aanbiedt.

Optioneel: Ook kun je tijdens de opleiding deelnemen aan een module Grensverleggend Trainen in Marrakech (4 - 8 maart 2021) of de Transformatiereis naar de woestijn in Marokko (19 - 28 maart 2021). 

Waaruit bestaat de opleiding

2 Basisdagen Systemisch Werken (ma 14 en di 15 januari)

Op deze Basisdagen breng je jezelf in kaart en doen we praktische systemische oefeningen om meer zich te krijgen op jezelf, het systeem, je beperkende overtuigingen, je missie en je mogelijkheden. Daarnaast maak je tijdens deze Basisdagen ook kennis met de andere deelnemers en met de docenten. 

2 Verdiepingsmodules (za 23 en zo 24 januari)

 • Systemisch Werken (za 23 januari) 
  Op deze dag leer je om zowel familie- als organisatieopstellingen te begeleiden.

 • Systemisch Coachen (zo 24 januari) 
  Op deze dag leer je systemisch coachen en individueel coachen en leer je welke opstellingen je gebruikt of inzet bij welke situatie (lijnopstelling, flitsopstelling, cirkelopstelling, familieopstelling, abstracte opstelling, tijdlijn opstelling).  

Studie- en Praktijkdag (vr 5 februari)

Op deze dag word je voorbereid op je eindexamen, oefen je coachgesprekken met verschillende methodieken, oefen je met opstellingen of met je eindexamenworkshop.


Eindexamen (za 6 februari)

Je doet eindexamen met een coachgesprek, een opstelling en/of een korte workshop. 

Werken met het Enneagram (zo februari)

Tenslotte geven we een grote Enneagramtraining voor alle opleidingen van de Academie. Aan het einde van deze dag is de uitreiking van de diploma’s.

Keuzemodule (vrij te kiezen)

Je moet minimaal 1 keuzemodule kiezen (zie kader hieronder) om een erkend diploma te kunnen behalen.

Keuzemodules

Deze opleiding bestaat in zijn totaliteit uit 8 lesdagen (incl. 1 verplichte keuzemodule). In totaal zijn dit 48 lesuren. Er zijn 46 lesuren verplicht om een erkend diploma te halen. Hieronder volgen de keuzemodules waarvan je er minimaal één moet kiezen als je een erkend diploma wil behalen. Maar je mag er ook meer kiezen. Daar zijn geen extra kosten aan verbonden. Je kan de keuzemodules waaraan je wil deelnemen bij inschrijving op je inschrijvingsformulier vermelden. De keuzemodules zijn:

 1. Di 12 en wo 13 januari: 2 Basisdagen Creatief Denken en TotalBrainBox-methode
  Tijdens deze 2 dagen worden de algemene principes van Creatief Denken uitgelegd en wordt informatie behandeld over de hersenwerking. Er wordt uitgelegd wat cirkeldenken is en waarom we steeds geneigd zijn om te denken in vaste patronen. Ook leren we wat er nodig is om deze patronen te doorbreken om nieuwe denkrichtingen in te slaan door middel van onze Total BrainBox-methode. Tijdens deze dag komen de eerste basistools van de TotalBrainBox-methode aan de orde.

 2. Vr 22 januari: Intuïtieve ontwikkeling en Inspirerend trainen en coachen
  Het is in deze tijd steeds belangrijker dat je gebruik leert maken van je intuïtie. In deze module leer je hoe je meer en meer kan luisteren naar je gevoel, hoe je je eigen intuïtie meer kan ontwikkelen en hoe je je intuïtieve vermogens van een ander kan aanwakkeren. We werken met beelden, vormen, kleuren, foto’s, film, muziek e.d. om innerlijke beelden tot uitdrukking te brengen.

  Voor een trainer of coach is het ook belangrijk om ook een stukje inspiratie mee te geven. Inspiratie is voeding voor de geest en vormt vaak de eerste zaadjes om mensen in beweging te krijgen. In deze module leer je hoe je mensen kunt inspireren, kunt motiveren, kunt enthousiasmeren en in beweging kunt zetten. Je maakt hierbij gebruik van verhalen, beelden, metaforen.

 3. Di 26 januari: Patroon doorbrekend denken
  In deze module gaan we "out-of-the-box-denken" en leren we een aantal breed toepasbare OutBox-tools. De nadruk ligt op tools die het normale denken en de gebruikelijke denkpatronen doorbreken en je in verschillende gedachte-experimenten dwingen om nieuwe wegen in het denken te bewandelen. Ook leren we hoe met Doorbraakdenken een nieuw, maar ook daadwerkelijk haalbaar idee kan worden bedacht en uitgewerkt. De deelnemers gaan ook zelf voor de groep staan en er wordt een begin gemaakt met het leren begeleiden van sessies Creatief Denken.

 4. Wo 27 januari: Creativiteit en Creatiekracht
  Op deze dag gaan we onze creatiekracht onderzoeken. We hebben waarschijnlijk al ondervonden, dat we zelf altijd dezelfde oplossing voor dezelfde problemen bedenken. En ook wat betreft onze toekomst niets nieuws en niets anders kunnen bedenken dan we al bedacht en gedaan hebben. In deze module leer je niet alleen denken buiten de gebaande paden, maar leer je ook hoe je een deel van het leven zelf kunt creëren. Het leven is niet totaal maakbaar, maar voor een groot deel hebben we wel zelf de regie in handen. Maar als we ons bewust worden, dat we die regie in handen hebben, wat kunnen we of moeten we daarmee als we niet in staat zijn iets nieuws of iets anders te bedenken?

  In deze module gaan we aan de gang met een combinatie van creatief denken, buiten de gebaande paden denken en creatieregie. Want wat heb je nodig om echt nieuwe wegen, nieuwe producten, nieuwe bestemmingen te ontdekken, te ontwikkelen en te ontvangen?

 5. Vr 29 en za 30 januari: Transformerend Trainen 1
  Op deze dag werken we met je heldere vermogens: hoe kom je aan je informatie? Hoor, zie of voel je dingen helder? Door middel van oefeningen krijg je meer helderheid welke kanalen er van jou openstaan om informatie te ontvangen. Dat is bij iedereen weer anders. Daarnaast doen we ook oefeningen om contact te krijgen met je gidsen, hogere leiding en je persoonlijke missie.
  Deze module begint in de avond op vrijdag 29 januari.

 6. Zo 31 januari: Transformerend Trainen 2 
  Werken met energie. Alles is energie. In deze module gaan we kijken wat jouw eigen energie is, hoe je voor een groep staat, waar je talenten liggen als coach of trainer, hoe je met de energie van een groep omgaat, hoe je een goed lesprogramma opbouwt en hoe je de energie hoog kunt houden. Ook wordt op deze dag aandacht besteed aan het individueel transformerend coachen. 

Transformatiereizen

Als je deze opleiding tot Systemisch Werker volgt, is het ook mogelijk om optioneel deel te nemen aan onze Transformatiereizen. Wij bieden dit najaar 2 Transformatiereizen aan waarvoor je je ook kunt aanmelden:

 • Grensverleggend Trainen en Coachen in Marrakech (4 t/m 8 maart)
 • Transformatiereis Marokko (19 t/m 28 maart)

  

SPOTCER

Wij zijn aangesloten bij de Beroepsorganisatie SPOTCER. Deze organisatie controleert opleidingen en certificeert coaches, trainers en acteurs, maar helpt ook startende bij het zoeken van passende klanten. Daarnaast is onze opleiding ook erkend door de CRKBO. Het instroomniveau van deze opleiding is HBO, maar de opleiding staat ook open voor MBO-ers. Een examenpoging mag 1 keer worden herkanst.

Hoe zet ik mijzelf in de markt?

De Academie organiseert in samenwerking met beroepsorganisatie SPOTCER voor iedereen die een erkend diploma heeft een workshop "hoe zet ik mijzelf in de markt". Op deze dag krijg je allerlei handige tips hoe je als ZZP-er voor jezelf kan beginnen of hoe je samen een groepspraktijk op kan zetten, hoe je aan klanten kan komen, etc. Daarnaast verzorgt SPOTCER is samenwerking met de Academie ook intervisiedagen voor startende coaches en trainers. Ook deze "coaching on the job" is de eerste maanden na je eindexamen gratis.

Locatie en overnachten

De opleiding wordt gegeven in onze InspiratieKamers te Arnhem. Je kunt na elke lesdag thuis slapen, maar het is ook mogelijk om in Arnhem te overnachten. Er is een mogelijkheid van Basis-overnachten van "bed op slaapzaal" op de trainingslocatie. Voor wie wat meer luxe wil, kan ook Hotel Karel boeken. Dit is bij de InspiratieKamers om de hoek. 

9,6
Gemiddeld cijfer voor Systemisch Werken
Gebaseerd op 9 ervaringen
Barbara van der Leeuw - Bierman
starstarstarstarstar
Barbara van der Leeuw - Bierman
(Programma) manager
10
Systemisch Werken

"Een training in systemisch werken die door doen, herhalen, bespreken en ervaren heel veel inzicht geeft in de systemen waar we allemaal onderdeel van zijn.
Gegeven door zeer ervaren, leuke, enthousiaste en betrokken trainers." - 12-02-2020 09:14

"Een training in systemisch werken die door doen, herhalen, bespreken en ervaren heel veel inzicht geeft in de systemen waar we allemaal onde… alles lezen - 12-02-2020 09:14

starstarstarstarstar_half
Judith Ides
Teamleider, trainer
9
Systemisch Werken

"Alle systemen waarvan je als persoon deel uitmaakt komen aan bod. Al lerend over het werken met deze systemen, kreeg ik ook enorm waardevolle lessen aangereikt over mijn eigen rol in de systemen waarin ik me bevind. De heldere blik en scherpte van Jacqueline en Eva maken dat alle lessen zelfs nu nog steeds doorwerken." - 13-05-2018 12:47

"Alle systemen waarvan je als persoon deel uitmaakt komen aan bod. Al lerend over het werken met deze systemen, kreeg ik ook enorm waardevoll… alles lezen - 13-05-2018 12:47

starstarstarstarstar_half
Anja Meelkop
Coach/trainer
9
Systemisch Werken

"Systemisch Werken, een opleiding waarin je wisselt van rollen. De ene keer begeleid je een opstelling, je bent representant, observeert of brengt een casus in. Ervaringsgericht, intens en diepgaand. Een prachtige transformerende opleiding die je de kracht van het systeem en het begeleiden van diverse opstellingen leert.
Dank je Jac en Eva voor deze ervaring, het weer echt leren voelen en de verbondenheid.
" - 13-05-2018 11:45

"Systemisch Werken, een opleiding waarin je wisselt van rollen. De ene keer begeleid je een opstelling, je bent representant, observeert of b… alles lezen - 13-05-2018 11:45

starstarstarstarstar_half
Claudia de Jong
Eigenaar Boostfabriek
9
Systemisch Werken

"Wat een geweldige mooie training en reis. Een reis naar het fijne Barcelona maar met name weer een reis in jezelf...
Veel verschillende opstellingen geleerd en ervaren door twee wijze dames. Dank dat jullie dit met mij hebben willen delen en dit ook voor anderen mogelijk maken...Aanrader dus :)" - 11-05-2018 12:33

"Wat een geweldige mooie training en reis. Een reis naar het fijne Barcelona maar met name weer een reis in jezelf... Veel verschillende ops… alles lezen - 11-05-2018 12:33

starstarstarstarstar
Lieke Aben
10
Systemisch Werken

"Deze opleiding, Systemisch Werken, was echt goud. Waarom? Heb je even...

Goud omdat je na het afronden van de opleiding het vermogen hebt om zelf een opstelling te begeleiden en dus een vraagsteller een helder eerlijk inzicht kan laten verkrijgen.

Goud omdat je leert dat het systeem altijd de waarheid spreekt en dat je door de juiste vragen te stellen aan het systeem, je alle informatie die je wenst boven tafel kan krijgen.

Goud omdat je les krijgt van 2 zeer ervaren kundige eerlijke en fantastische dames, Jacqueline de Haan en Eva Krijger. Zij leren je zo ontzettend veel over systemisch werken en begeleiden je binnen jouw leerproces op professionele en zeer betrokken wijze.

Goud omdat je leert door te ervaren. Ervaren in het begeleiden van een opstelling. Ervaren wat het is om representant te zijn. Ervaren omdat je eigen vraagstukken laat opstellen door andere deelnemers.
En dat heeft mij persoonlijk inzichten opgeleverd die zo ontzettend waardevol en transformerend zijn.

Goud omdat deze opleiding mij heeft getriggerd om systemisch werken binnen mijn eigen fysiotherapie praktijk in te gaan zetten. Lijf en leven. Hand in hand. Ook een systeem. Echt goud als ik dit dus nu kan gaan doen en mijn kennis, kunde en ervaring die ik heb opgedaan tijdens de opleiding in (mijn) praktijk kan gaan brengen. " - 10-05-2018 20:14

"Deze opleiding, Systemisch Werken, was echt goud. Waarom? Heb je even... Goud omdat je na het afronden van de opleiding het vermogen hebt… alles lezen - 10-05-2018 20:14

starstarstarstarstar_half
Maud Verdel
9
Systemisch Werken

"De opleiding Systemisch Werken was niet alleen een ongelofelijke ervaring in vertrouwen op het nu en leren begeleiden van wat zich aandient in opstellingen. Het was ook een dierbare persoonlijke reis, die me nu nog inzichten geeft in de manier waarop ik in het leven sta en beweging heeft voortgebracht in relaties in mijn omgeving. Les krijgen van een fantastisch duo, Jacqueline en Eva, twee zeer ervaren trainers die je steeds opnieuw verrassen met hun eigen kijk en aanpak. Daar kun je veel van leren!
Leren inzien dat alles een systeem is, dat we altijd in alles en met alles verbonden zijn en wat dat op kan leveren aan inzichten op elk gebied in je leven.
Kortom: een aanrader, leren door veel te doen en zelf te ervaren, plus genieten... want les krijgen en opstellingen doen op het strand van Barcelona is natuurlijk een kers op deze taart. " - 04-05-2018 09:26

"De opleiding Systemisch Werken was niet alleen een ongelofelijke ervaring in vertrouwen op het nu en leren begeleiden van wat zich aandient … alles lezen - 04-05-2018 09:26

starstarstarstarstar
Marijke Tolboom
Trainer, coach en communicatiespecialist
10
Systemisch Werken

"Zeer intensieve opleiding, zeer ervaren en kundige docenten. Vooral veel praktijkervaring opgedaan. We hebben denk ik wel 40 opstellingen gedaan. Hierdoor leer je de werking van het systeem goed kennen.
Eindeloos fascinerend.
Het systeem geeft veel inzicht op een diepere laag. Het laat je doorvoelen waar een leven, een bepaald systeem vastloopt. Echt vastloopt. En als je dat ziet en het aandurft, kan het ook helend werken. Het is naast een opleiding systemisch werken, een transformatieteis. " - 04-05-2018 04:53

"Zeer intensieve opleiding, zeer ervaren en kundige docenten. Vooral veel praktijkervaring opgedaan. We hebben denk ik wel 40 opstellingen ge… alles lezen - 04-05-2018 04:53

starstarstarstarstar
Simone Scheen
Trainer
10
Systemisch Werken

"De opleiding systemisch werken aan de academie voor innovatief trainen is een verdieping voor iedere trainer of coach, en vooral een enorme verrijking als mens. Je komt op een dieper level in contact met jezelf en anderen. Het is niet te beschrijven ervaring en verrijking om daadwerkelijke transformatie te zien en te ervaren. Ontzettend leerzaam en bijzonder. " - 30-04-2018 09:04

"De opleiding systemisch werken aan de academie voor innovatief trainen is een verdieping voor iedere trainer of coach, en vooral een enorme … alles lezen - 30-04-2018 09:04

starstarstarstarstar
Margriet Biewenga
Basisschooldirecteur
10
Systemisch Werken

"Van deze training heb ik niet alleen geleerd hoe ik een hele goeie systemisch werker kan zijn, maar heb ik daarbij ook een hele mooie persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt. Daarom was dit voor mij de meest waardevolle training ooit!" - 26-04-2018 12:31

"Van deze training heb ik niet alleen geleerd hoe ik een hele goeie systemisch werker kan zijn, maar heb ik daarbij ook een hele mooie persoo… alles lezen - 26-04-2018 12:31

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.