Opleiding Communiceren en visualiseren architectuur

Niveau
Tijdsduur
Locatie
Op locatie, Online
Startdatum en plaats
Logo van cibit academy | inspearit B.V.
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 8,4 cibit academy | inspearit B.V. heeft een gemiddelde beoordeling van 8,4 (uit 195 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

8,3
Gemiddeld cijfer voor Opleiding Communiceren en visualiseren architectuur
Gebaseerd op 4 ervaringen Lees alle ervaringenchevron_right
starstarstarstarstar_border
Christophe Verweij
8
Opleiding Communiceren en visualiseren architectuur

"De opleiding Communiceren en visualiseren architectuur is verrassend en heel leuk. Had meer visualiseren verwacht maar de focus op storytelling is minstens zo leuk. De docent heeft praktijkervaring en geeft praktische voorbeelden. Er is ook genoeg ruimte voor discussie. " - 11-02-2020 12:35

"De opleiding Communiceren en visualiseren architectuur is verrassend en heel leuk. Had meer visualiseren verwacht maar de focus op storytell… alles lezen - 11-02-2020 12:35

Startdata en plaatsen

placeUtrecht
5 okt. 2020 tot 14 dec. 2020
Toon rooster
event 5 oktober 2020, 09:30-17:00, Dag 1
event 12 oktober 2020, 09:30-17:00, Dag 2
event 19 oktober 2020, 09:30-17:00, Dag 3
event 16 november 2020, 09:30-17:00, Dag 4
event 14 december 2020, 09:30-17:00, Dag 5
placeUtrecht
4 nov. 2020 tot 13 jan. 2021
Toon rooster
event 4 november 2020, 09:30-17:00, Dag 1
event 11 november 2020, 09:30-17:00, Dag 2
event 18 november 2020, 09:30-17:00, Dag 3
event 16 december 2020, 09:30-17:00, Dag 4
event 13 januari 2021, 09:30-17:00, Dag 5

Beschrijving

Vanwege COVID-19 bieden wij nu al onze trainingen online aan.

*Deze training is te volgen met een UWV Voucher!

Ervaren architecten kennen het cruciale belang van het goed afstemmen van een boodschap op de stakeholders. In deze, op de eigen praktijk gerichte opleiding, leer je hoe je architectuur voor je doelgroep begrijpelijk en attractief visualiseert en slim communiceert.

Een meer ervaren architect kent het cruciale belang van het goed afstemmen van zijn boodschap op zijn stakeholders. Het gaat niet om het product, maar om het effect. Dus, naast een luisterend oor en een creatieve geest, hebben architecten vooral een vaardige hand nodig in het effectief overbrengen van de boodschap. Dit…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Architectuur, Communiceren, Binnenhuisarchitectuur, Tuinarchitectuur en Interieurstylist(e).

Vanwege COVID-19 bieden wij nu al onze trainingen online aan.

*Deze training is te volgen met een UWV Voucher!

Ervaren architecten kennen het cruciale belang van het goed afstemmen van een boodschap op de stakeholders. In deze, op de eigen praktijk gerichte opleiding, leer je hoe je architectuur voor je doelgroep begrijpelijk en attractief visualiseert en slim communiceert.

Een meer ervaren architect kent het cruciale belang van het goed afstemmen van zijn boodschap op zijn stakeholders. Het gaat niet om het product, maar om het effect. Dus, naast een luisterend oor en een creatieve geest, hebben architecten vooral een vaardige hand nodig in het effectief overbrengen van de boodschap. Dit blijkt bepaald geen sinecure. Gebruik van technische documenten en formele architectuurmodellen schieten doorgaans te kort. Ze kosten veel tijd om te maken en worden vaak domweg niet begrepen of zelfs maar gelezen door beslissers.

In deze opleiding leer je hoe je architectuur voor je doelgroep begrijpelijk en attractief visualiseert en slim communiceert. Dit is een op de eigen praktijk gerichte opleiding, waarbij naast theorie veel aandacht is voor het in de praktijk brengen van het geleerde. Jouw inzet wordt beloond met een cibit academy practitioner certificaat.

Architectuur toegankelijk maken

Moderne architectuurmethoden zetten het communiceren met stakeholders meer en meer centraal. Klassieke architectuurproducten als ontwerpmodellen, raamwerken en referentiemodellen blijken in de praktijk vaak niet de manier te zijn om samen in gesprek te zijn. Dat gaat in de praktijk voor veel doeleinden veel beter met speciaal op de doelgroep afgestemde middelen.

In tal van architectuurtrajecten is ons gebleken dat "ICT-landschapsfoto's" en "storytelling" voor grote groepen stakeholders uitermate effectieve communicatiemiddelen zijn. Landschapsfoto's bieden snel overzicht van én inzicht in het landschap van een organisatie, en zijn geschikt om heel verschillende vraagstellingen te bedienen. Storytelling is een modern middel om de boodschap op een begrijpelijke en pakkende manier kracht bij te zetten en te laten beklijven. Essentieel gereedschap voor de architect die meer wil bereiken.

Deze opleiding leert je hoe je deze middelen het beste kunt inzetten. Niet alleen in het klaslokaal, maar vooral ook om de theorie direct toe te passen in jouw organisatie door het uitvoeren van een eindopdracht. Na deze opleiding ben je in staat om jouw architectuur op een begrijpelijke en aantrekkelijke manier te visualiseren, en richting stakeholders te communiceren. Hiermee wordt je een effectievere gesprekspartner en zal je de besluitvorming in organisaties beter ondersteunen en beïnvloeden.

Praktische aanpak

Deze opleiding is gericht op de meer ervaren architect en vergt naast het volgen van de opleidingsdagen ook eigen inzet. We starten met het behandelen van de noodzakelijke theorie en het delen van de praktische ervaringen van de cursisten en onze ervaren docenten. Daarna definieer je een persoonlijke opdracht in de eigen organisatie om het geleerde toe te gaan passen. Hiervoor dien je een plan in en ruim je tijd in voor de uitvoering. Onze docenten begeleiden je tijdens een aantal praktische werksessies bij de uitvoering. Het eindresultaat en de hierbij horende verantwoording worden getoetst. Bij een voldoende eindresultaat ontvang je een cibit academy practitioner certificaat.

Programma

Dag 1: Introductie

Deze dag legt de basis voor de opleiding. Wie zijn de stakeholders van de architect? Welke vormen van communicatie en visualisatie zijn het meest geschikt voor beslissers? Wat zeggen bestaande architectuurmethoden als TOGAF, ArchiMate en Dragon1 hierover? Wat kenmerkt veelvoorkomende visualisaties, diagrammen en modellen? En we behandelen we een aantal algemene basisprincipes van visualiseren. Hoe zit het bijvoorbeeld met kleurgebruik, vlakverdeling en iconen. Wat voor grafische manieren heb je om informatie weer te geven? Essentiële inzichten die je direct kunt toepassen in je presentaties en visualisaties.

Dag 2: Architectuurlandschapsfoto's

Deze dag staat specifiek in het kader van het maken van architectuurlandschapsfoto's. Wat zijn die landschapsfoto's? Waarom zijn ze in de praktijk zo populair en effectief? Welk proces doorloop je eigenlijk als je landschapsfoto's creëert? Welke skills en tooling heb je hiervoor nodig? Hoe kom je aan je informatie en hoe betrek je mensen? Hoe visualiseer je diverse typen informatie op een aantrekkelijke wijze? Uiteraard oefenen we deze dag ook veel met het maken van een aantal typische visualisaties. Inbreng uit je eigen organisatie is daarbij een mogelijkheid.

Dag 3: Storytelling

Een visualisatie komt in jouw organisatie pas echt tot zijn recht samen met een verhaal. Storytelling is een verfrissende, effectieve aanvulling op jouw palet aan vaardigheden. Op deze dag leer je, via onze prijswinnende aanpak, verhalen te maken die werken. Verhalen waarin de dilemma's aan bod komen, de conflicten, de opties en wat nog meer relevant is. Hoe geef je die verhalen vorm? Hoe kun je die verhalen het best inzetten, zodat ze ook óver komen en blijven hangen? Zodat ze je helpen om jouw doel te bereiken, of dat nu is mensen overtuigen, of ze tot discussie aanzetten?

Na dag 3 stuur je een voorstel voor de eindopdracht in de eigen organisatie in. Na goedkeuring ga je hiermee verder aan de slag.

Dag 4: Werksessie (halve dag)

In dit dagdeel, vier weken na de vorige dag, kijken we naar de tussenresultaten die gemaakt zijn voor de eigen organisaties. Hoe ziet het voorlopige resultaat er uit en hoe verliep het proces in de praktijk? Zit je op de goede weg? Hoe breng je je boodschap nog beter in kaart? Indien nodig scherpen we je opdracht aan en je maakt een begin met het opstellen van je verantwoording: waarom ziet je boodschap er zo uit? En hoe ga je er straks mee om in jouw werkpraktijk?

Voor dag 5 stuur je je resultaat en verantwoording van je aanpak in. Insturen hiervan is noodzakelijk voor het opgaan voor een certificaat.

Dag 5: Eindbeoordeling (halve dag)

In dit dagdeel beoordelen we de eindresultaten. Elke cursist presenteert zijn boodschap en de verantwoording. Het is hierbij mogelijk een collega of interne opdrachtgever mee te nemen. Deze halve dag vindt wederom vier weken na de vorige bijeenkomst plaats, zodat er nu ruim werkervaring is opgedaan. Naast deze individuele beoordeling evalueren we ook gezamenlijk. Wat heeft gewerkt? Wat gaat vaak nog moeilijk? Wat is er eventueel nog onduidelijk of aan welke volgende stap is men toe? Nu vertellen we elkaar onze verhalen!

Resultaten van deze architectuuropleiding

Deze opleiding wordt gegeven door onze trainers/consultants die zelf ook praktijkervaring hebben in het visualiseren en communiceren van architecturen in tientalen van organisaties. Zelf oefenen neemt steeds een belangrijke plaats in. Na afloop van deze opleiding ben je in staat om:

  • uit te leggen wat het belang is van visualisatie en verhalen in het besluitvormingsproces
  • dit te relateren aan de meest gangbare methodes en frameworks
  • te kiezen tussen de juiste boodschap voor het juiste doel en stakeholder
  • bedrijfsprocessen zowel als ICT-architecturen op verschillende wijze vorm te geven
  • op een aanstekelijke manier informatie te vergaren én uit te dragen binnen je bedrijf
  • effectiever te opereren als architect

Voor verantwoordelijken voor en betrokkenen bij architectuur

Deze verdiepingsopleiding is met name bedoeld voor de meer ervaren architecten vanuit alle disciplines, die meer vaardigheden willen opdoen in het visualiseren en communiceren van architectuur, maar ook voor andere professionals die te maken hebben of krijgen met communiceren en besluiten met architecturen, zoals Business Analisten, informatiemanagers, portfolio managers en CIO's. De stof wordt behandeld op HBO+-niveau.

8,3
Gemiddeld cijfer voor Opleiding Communiceren en visualiseren architectuur
Gebaseerd op 4 ervaringen
starstarstarstarstar_border
Christophe Verweij
8
Opleiding Communiceren en visualiseren architectuur

"De opleiding Communiceren en visualiseren architectuur is verrassend en heel leuk. Had meer visualiseren verwacht maar de focus op storytelling is minstens zo leuk. De docent heeft praktijkervaring en geeft praktische voorbeelden. Er is ook genoeg ruimte voor discussie. " - 11-02-2020 12:35

"De opleiding Communiceren en visualiseren architectuur is verrassend en heel leuk. Had meer visualiseren verwacht maar de focus op storytell… alles lezen - 11-02-2020 12:35

starstarstarstarstar_border
Erick Staal
8
Opleiding Communiceren en visualiseren architectuur

"De opleiding is heel interactief. Er wordt direct feedback gegeven en er hangt een goede sfeer. De docent is zeer ervaren in zijn vakgebied, zeer mensgericht en kan goed analyseren" - 05-09-2019 14:34

"De opleiding is heel interactief. Er wordt direct feedback gegeven en er hangt een goede sfeer. De docent is zeer ervaren in zijn vakgebied,… alles lezen - 05-09-2019 14:34

starstarstarstarstar_half
Remco den Broeder
9
Opleiding Communiceren en visualiseren architectuur

"In de opleiding worden er goede werkvormen, presentaties, centrale analyses en feedback gegeven. De ervaren docent heeft veel kennis en geeft goede praktijkvoorbeelden. De locatie en faciliteiten zijn helemaal top. " - 05-09-2019 14:29

"In de opleiding worden er goede werkvormen, presentaties, centrale analyses en feedback gegeven. De ervaren docent heeft veel kennis en geef… alles lezen - 05-09-2019 14:29

starstarstarstarstar_border
Rik de Vries
8
Opleiding Communiceren en visualiseren architectuur

"De opleiding is proactief, er worden goede discussies gevoerd, nuttige tips gegeven door een bekwame docent. De docent is kundig, een goede verteller,een goede luisteraar, en heeft een analytisch vermogen." - 31-10-2018 12:09

"De opleiding is proactief, er worden goede discussies gevoerd, nuttige tips gegeven door een bekwame docent. De docent is kundig, een goede … alles lezen - 31-10-2018 12:09

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
infoEr is een telefoonnummer vereist om deze informatieaanvraag in behandeling te nemen. (optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
We slaan je gegevens op, en delen ze met cibit academy | inspearit B.V., om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.