UAV en RAW in de praktijk
Startdata en plaatsen
placeVan der Valk Hotel Leusden 11 nov. 2024 |
Beschrijving
De RAW-systematiek bestaat al weer 50 jaar. Het grootste deel van alle civieltechnische en infra werken wordt uitgevoerd door middel van een RAW bestek en er is geen aannemer, gemeente, provincie of waterschap die niet of nog nooit met RAW heeft gewerkt. Het wordt door veel opdrachtgevers en aannemers dagelijks toegepast en is continu in ontwikkeling.
Desondanks is er nog veel onbekendheid met de juiste toepassing van de systematiek waardoor in tal van werken discussies ontstaan die vaak voorkomen hadden kunnen worden als duidelijk was hoe het in elkaar zit. Die onbekendheid zit zowel bij de opdrachtgevers die RAW toepassen in de op te stellen contracten als bij de aannemers die het werk mo…
Veelgestelde vragen
Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.
De RAW-systematiek bestaat al weer 50 jaar. Het grootste deel van alle civieltechnische en infra werken wordt uitgevoerd door middel van een RAW bestek en er is geen aannemer, gemeente, provincie of waterschap die niet of nog nooit met RAW heeft gewerkt. Het wordt door veel opdrachtgevers en aannemers dagelijks toegepast en is continu in ontwikkeling.
Desondanks is er nog veel onbekendheid met de juiste toepassing van de systematiek waardoor in tal van werken discussies ontstaan die vaak voorkomen hadden kunnen worden als duidelijk was hoe het in elkaar zit. Die onbekendheid zit zowel bij de opdrachtgevers die RAW toepassen in de op te stellen contracten als bij de aannemers die het werk moeten calculeren en uitvoeren.
Deze training heeft als vertrekpunt de systematiek zelf; wat is er geregeld en wie is waarvoor verantwoordelijk? Daarna maakt het de stap naar de praktijk: en hoe pas je dat nu toe in het bestek zelf maar ook tijdens de uitvoering van het werk. De nadruk van deze training ligt op de woorden “in de praktijk”.
We geloven er in dat je het snelste leert van voorbeelden uit de praktijk. Per module gaan we eerst kijken wat er geregeld is (de theorie) en leren we je daarna aan de hand van voorbeelden of een praktijk casus wat RAW inhoudt en hoe je er in de praktijk mee om moet gaan (toepassing in de praktijk). Dit doe je soms individueel en soms in duo’s of groepsverband. Zo kun je de stof goed laten bezinken en leer je de theorie ook toe te passen.
Het programma omvat de volgende onderdelen:
- Lezen RAW-bestek: samenhang en indeling Standaard RAW-bepalingen, deel 3 en deel 2.2
- Rollen: directie, bijstaanders, OG, aannemer: wie is wat en wie is waarvoor verantwoordelijk. Wat moet je afspreken en wanneer?
- Start werk: wanneer, wat is geregeld, wat moet je regelen, wat betekend het?
- Voorschrijven bouwstoffen (“of gelijkwaardig”). Wat mag, kan en hoe regel je het goed, jurisprudentie
- Betalen: opnemen werk, wat doe je met meer en minder werk? Termijnstaat door aannemer of OG?
- Meer en minder werk; praktische uitleg obv UAV en RAW, aandachtspunten, do’s en don’ts
- Kwaliteitsborging: wie is vanuit UAV verantwoordelijk? Wat als de OG de aannemer kwaliteit wil laten aantonen? Kan dat in UAV en zo ja hoe?
- Omgevingsmanagement: wat is het i.r.t. UAV, wanneer ga je er mee aan de slag? Wie is verantwoordelijk? Hoe zit het met de coördinatie? Verstandig dit door aannemer te laten doen? Kan dat en zo ja, welke risico’s?
- Wie is waar voor verantwoordelijk? Praktische toelichting aan de hand van par. 5 en 6 en andere praktijkvoorbeelden (bv fout in ontwerp….wat nu?)
- Bouwvergadering, verslag, planning, alg. tijdschema, gedetailleerd werkplan
- Kabels en leidingen: publ500; handvat of wetgeving of…? Wat is het wel en wat is het niet!
- Verkeersmaatregelen: hoe opnemen in het bestek, wat is de rol en verantwoordelijkheid van de OG en aannemer
- Onvoldoende werk, ingebrekestelling: do’s and dont’s
- In gebruik nemen van het werk: risico’s en verantwoordelijkheden, hoe te regelen? Wat moet je afspreken en vastleggen?
- Opleveringsproces: alle stappen tot en met onderhoudstermijn en eindafrekening, garantie
Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen
Deel je ervaring
Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.