Financiën, Planning en Control bij de lokale Overheid (FILOK) - Dag
Startdata en plaatsen
placeAmsterdam 9 feb. 2021 tot 7 sep. 2021 |
placeArnhem 9 feb. 2021 tot 7 sep. 2021 |
placeDen Haag 9 feb. 2021 tot 7 sep. 2021 |
placeEindhoven 9 feb. 2021 tot 7 sep. 2021 |
placeGroningen 9 feb. 2021 tot 7 sep. 2021 |
placeRotterdam 9 feb. 2021 tot 7 sep. 2021 |
placeUtrecht 9 feb. 2021 tot 7 sep. 2021 |
placeZwolle 9 feb. 2021 tot 7 sep. 2021 |
Beschrijving
Je bent net gestart of je gaat binnenkort starten als financieel beleidsmedewerker of planning-en-controlmedewerker bij de lokale overheid. Je zoekt een opleiding waarin je je de voor de lokale overheid benodigde financiële kennis en vaardigheden snel eigen kunt maken.
Om maatschappelijke effecten te bereiken moet elke gemeente en provincie zijn financiën op orde hebben. De afdeling Financiën speelt daarin een cruciale rol. Zij verstrekt onder meer financiële informatie aan het college en de organisatie. Daarnaast draagt zij zorg voor de financiële administratie en registratie. Dat vraagt van de medewerkers naast algemene kennis van financiën, planning en control ook specifieke kennis van de…
Veelgestelde vragen
Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.
Je bent net gestart of je gaat binnenkort starten als financieel beleidsmedewerker of planning-en-controlmedewerker bij de lokale overheid. Je zoekt een opleiding waarin je je de voor de lokale overheid benodigde financiële kennis en vaardigheden snel eigen kunt maken.
Om maatschappelijke effecten te bereiken moet elke gemeente en provincie zijn financiën op orde hebben. De afdeling Financiën speelt daarin een cruciale rol. Zij verstrekt onder meer financiële informatie aan het college en de organisatie. Daarnaast draagt zij zorg voor de financiële administratie en registratie. Dat vraagt van de medewerkers naast algemene kennis van financiën, planning en control ook specifieke kennis van de regelgeving die voor gemeenten en provincies geldt. In deze opleiding verdiep je je in de financiële functies bij de overheid en krijg je specifieke kennis van het BBV, financiële onderwerpen en interne controle binnen gemeenten en provincies.
Admission
Je hebt een bedrijfseconomische of administratieve opleiding afgerond (HBO-niveau). Om je werk binnen de lokale overheid goed te kunnen uitvoeren is theoretische kennis van de financiële praktijk van lokale overheden gewenst. Deze opleiding verzorgen wij op HBO-niveau.
Graduation
Je sluit de modules Oriëntatie financiën en Besluit, begroting en verantwoording basis af met een digitaal examen. De module Interne Controle rond je af met een praktijkgerichte opdracht. Wanneer je voor alle onderdelen een voldoende hebt behaald, ontvang je het diploma ‘Financiën, Planning en Control bij de Lokale Overheid (FILOK)’ van Bestuursacademie Nederland.
Objectives
Theorie en praktijk zijn in deze opleiding nauw met elkaar verweven. Je kunt zelf praktijkvoorbeelden en cases aandragen. Op deze manier kun je je kennis en vaardigheden direct toepassen binnen je eigen werksituatie.
In de opleiding raak je vertrouwd met de achtergronden van de huidige financiële praktijk. Ook heb je (meer) inzicht in de beleids- en beheerdocumenten voor de raad, het college en de organisatie. Zo verdiep je je in het Besluit begroting en verantwoording, de hoofdlijnen van de planning-en-controlcyclus, het begrotingsrapportage- en verantwoordingsproces, de programmabegroting, btw, vennootschapsbelastingen en risicomanagement. Daarnaast is er aandacht voor treasury en risicomanagement.
Program guide
In dit programma komen de volgende onderwerpen aan bod:
Oriëntatie financiën(4 dagen)
- Hoe werkt de gemeente?
- Inleiding financiën algemeen onder andere P&C-cyclus, balans en financiële begrippen
- Gemeentefonds uitkeringen
- Basis gemeentelijke belastingen
- Sociaal domein
- Btw, BCF en Vpb
(6 dagen)
- Inleiding gemeentefinanciën, de financiële functie gemeente en het toezicht
- Gemeentefinanciën en de planning-en-controlcyclus
- De begroting, begrotingswijzigingen en rapportages
- Investeren, activeren, waarden en afschrijven
- Reserves en voorzieningen
- Treasury, financiering en rente
- De exploitatie en de verantwoording en SiSa
- Uitvoeringsinformatie, taakvelden en informatievoorziening
- Kostenverdeling, overhead en kostentoerekening
- Btw en BTW-compensatiefonds
(2 dagen)
- Doel en definitie van interne controle
- Proces interne controle
- Interne controleplan
- Uitvoeren interne controle
- Schrijven van verslag en advies
- Voortgang (afloop) van de aanbevelingen
- Checklist controleplan en rapportageformat
Course schedule
- Duur van de opleiding: 7 maanden
- Varianten: Dag
- Dag: 12 dagen van 09.30 uur tot 16.30 uur
Samen bouwen aan het openbaar bestuur!
Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen
Deel je ervaring
Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.