Financiën van de Participatiewet voor niet-financials

Tijdsduur
Startdatum en plaats
Logo van Berenschot

Tip: meer info over het programma, startdatum, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Utrecht
20 mei. 2019
check_circle Start gegarandeerd
Toon rooster
event 20 mei 2019, 09:00-17:00, Training Financiën van de Participatiewet voor niet-financials
Utrecht
26 jun. 2019
info Nog geen startgarantie
Toon rooster
event 26 juni 2019, 09:00-17:00, Training Financiën van de Participatiewet voor niet-financials

Beschrijving

De Participatiewet kent een complexe financieringssystematiek. De bijstand is gebudgetteerd en gemeenten krijgen een budget voor de re-integratie via de integratie-uitkering Sociaal Domein.

Een goed begrip van de financiering is essentieel voor het maken van beleid en voor besluitvorming op gemeentelijk niveau: ook voor niet-financials. In de training ‘Financiën van de Participatiewet’ krijgt u uitleg over de financiering van de Participatiewet vanuit de Rijksoverheid. Vervolgens leert u welke keuzes uw gemeente kan maken gegeven de (beperkt) beschikbare middelen. Hoeveel mensen kunt u aan de slag krijgen via re-integratie? En bij hoeveel mensen lukt dat met een loonkostensubsidie of door mi…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen.  

De Participatiewet kent een complexe financieringssystematiek. De bijstand is gebudgetteerd en gemeenten krijgen een budget voor de re-integratie via de integratie-uitkering Sociaal Domein.

Een goed begrip van de financiering is essentieel voor het maken van beleid en voor besluitvorming op gemeentelijk niveau: ook voor niet-financials. In de training ‘Financiën van de Participatiewet’ krijgt u uitleg over de financiering van de Participatiewet vanuit de Rijksoverheid. Vervolgens leert u welke keuzes uw gemeente kan maken gegeven de (beperkt) beschikbare middelen. Hoeveel mensen kunt u aan de slag krijgen via re-integratie? En bij hoeveel mensen lukt dat met een loonkostensubsidie of door middel van een beschutte werkomgeving? Hoe financiert u de tekorten op de Wsw? Welke opties heeft u als uw re-integratiebudgetten zijn uitgeput of in het geval van een tekort op het bijstandsbudget (ook wel BUIG-budget of gebundelde uitkering genoemd)? Kortom, aan welke knoppen kunt u draaien voor een zo effectief mogelijk re-integratiebeleid?

Programma
De training ‘Financiën van de Participatiewet’ start met een inleiding over de belangrijkste principes en de werking van de Participatiewet. Vervolgens krijgt u aan de hand van een casus inzicht in de werking van de financiering van de Participatiewet en de gevolgen van verschillende keuzes voor de financiën van uw eigen gemeente. Daarna gaat u onder begeleiding aan de slag met het uitwerken van een eenvoudige businesscase voor uw eigen gemeente om de principes van de financiering goed onder de knie te krijgen. De plenaire bespreking van een aantal businesscases geeft u inzicht in de afwegingen van andere deelnemers bij hun keuzes en het effect ervan op de financiële positie van hun gemeente.

Aanpak
Het ochtendgedeelte van de training is een inleiding op de financiering van de Participatiewet in collegevorm. U heeft uitgebreid de mogelijkheid om vragen te stellen en specifieke onderwerpen onder de aandacht te brengen. Ook maakt u kennis met verschillende tools van Berenschot en van het ministerie van SZW voor het maken van berekeningen en hoe u deze kunt inzetten binnen uw eigen gemeente. ’s Middags past u deze toe bij het opstellen van een eenvoudige businesscase voor re-integratie.

Leerdoelen
Tijdens de training ‘Financiën van de Participatiewet’ krijgt u inzicht in de financiering van het bijstandsbudget (de verdeling en het macrobudget) en in de manier waarop keuzes hierin doorwerken. Ook leert u meer over de financiering van de re-integratie en begeleiding en de keuzemogelijkheden voor uw gemeenten hierbij, de financiële ruimte. Daarbij gaat het niet zozeer om de precieze berekeningen maar meer om het feit dat u de principes achter de financiering leert begrijpen en weet aan welke knoppen u kunt draaien.

Resultaten
Na de training hebt u inzicht in de hoogte van de budgetten voor de Participatiewet in uw gemeente. U weet wat mogelijke keuzes zijn en wat de doorwerking daarvan is op de beschikbare budgetten en de financiële positie van uw gemeente.
Na het afronden van deze training ontvangt u van Berenschot een officieel certificaat van deelname.

Deze training is bedoeld voor beleidsmakers, managers en bestuurders van gemeenten en uitvoeringsorganisaties van (onderdelen van) de Participatiewet.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen.  

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heeft u nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.