Doorgroeien in IT: de sprong van MBO naar masterniveau

Doorgroeien in IT - Nick van der Vlist

Zo doet Nick van der Vlist het

“Anderhalf jaar geleden solliciteerde ik intern op een service & accountmanager rol; een stap hoger en bij een ander tak van mijn organisatie. De gesprekken gingen goed. Het vooruitzicht op groei gaf energie. Uiteindelijk werd ik afgewezen. De reden? Mijn opleidingsniveau. Bij mijn werkgever groei je iedere twee tot vier jaar naar een andere functie. In de nieuwe functie zou ik vastroesten met alleen mijn MBO-diploma. Hoe hoger je gaat, hoe strenger de eisen – ook wat betreft opleidingsniveau. Ja, dat was even slikken. Maar mijn doel werd meteen duidelijk: een nieuw diploma.”

“Je kan niet altijd leren wanneer je dat blieft – kinderen hebben aandacht nodig, worden ‘s nachts wakker of er is iets anders. Dan moet je de boeken neerleggen, hoe lekker je ook bezig was. Dat is een uitdaging, maar ik verlies nooit het zicht op waarom ik dit doe: een betere toekomst voor mijn kinderen.”

Tip: Vergelijk hier de beste IT opleidingen.

Het vak leren: IT in hart en nieren

“Tien jaar geleden was ik klaar met mijn MBO-opleiding. Het laatste jaar van MBO deed ik in combinatie met HBO Bedrijfskundige Informatica, maar ik kon gelijk aan het werk na mijn stage. Dat beviel. Een auto van de zaak, een vast inkomen en doorgroeimogelijkheden – dingen die belangrijk zijn als je jong bent. Ik stopte met HBO. In dit bedrijf groeide ik door, maar uiteindelijk maakte ik een overstap naar een IT-bedrijf in Amsterdam. Daar begon ik als systeembeheerder en na een tijd werd ik service manager. We namen de IT-omgeving uit handen voor andere bedrijven. Na een paar jaar kwam een aanbieding voorbij om bij een van Nederlands grootste banken aan de slag te gaan als IT-Manager. Hier zit ik nog steeds, naar volle tevredenheid. Vier jaar terug kreeg ik een vast contract, maar dat is geen eindstation. Trots als ik ben, zie ik het als een bevestiging van wat ik kan. Maar hier houdt het niet op. Ik wil verder. Mijn opleidingsniveau mag geen belemmering vormen voor mijn carrière.”

Ontwikkelen in IT betekent falen en doorleren

“School was een verplichting. Ik was het liever kwijt dan rijk. Alle kennis die ik nu heb, heb ik verkregen door gewoon te doen en te leren van mijn fouten. Soms sloeg ik daardoor flink de plank mis, maar dat creëerde belangrijke leermomenten. Als je kan uitleggen waarom iets fout ging, en wat je ervan hebt geleerd, zien goede werkgevers het als een waardevolle les in plaats van een structureel probleem. Zolang je het ego opzij zet en kritisch op jezelf blijft, groei je organisch door.”

“Ik geloof nog steeds dat je opleidingsniveau niets zegt over je kunde. MBO-diploma of een master – een goede werkhouding en motivatie kan je niet leren. Maar ik merk wel, met slechts twee modules achter de rug bij mijn nieuwe opleiding, dat mijn ogen opengaan. Ik denk en werk nu anders. Leren heeft dus toch meer waarde dan alleen een papiertje. Ik zie dat het verder gaat dan het verplichte. Persoonlijke groei, maar ook een carrière-boost, kan soms alleen met behulp van een klaslokaal en goede leerkrachten.”

Gezin, carrière en doorleren in IT: Waar haal je de energie vandaan?

“Ik ben opgevoed door mijn alleenstaande moeder; ze was altijd hard aan het werk. Ik leerde dat een goede werkhouding en openstaan om te leren van je omgeving de sleutel tot success is, ongeacht je situatie. Kijk goed naar je collega’s en wat mensen boven je doen. Wat doen ze anders dan jij en waarom? Wat kan jij daarvan leren?. Blijf nieuwsgierig en je komt er snel genoeg achter. Door die instelling heb ik de energie om hard aan mijn carrière te werken en door te leren. Maar hoeveel tijd ik ook stop in mijn ontwikkeling, mijn gezinsleven gaat voor. Ik ben geen wereldverbeteraar, en heb geen mooi doel om de planeet beter te maken. Wat ik wil is het beste leven voor mijn gezin. Daar doe je het uiteindelijk toch voor?”

IT betekent constante ontwikkeling

“IT & Automatisering is één van de snelst-ontwikkelende beroepsvelden ter wereld. Of je nu, net als ik, een opleidingsniveau omhoog wil of simpelweg relevant wil blijven – in dit veld moet je doorleren. Wanneer je twijfelt of je verder moet leren, betekent het dat je kennis tekort komt. Dat gevoel komt immers ergens vandaan. Met andere woorden: bij twijfel, doen.”


keyboard_arrow_upTerug naar boven

Populaire verhalen

Bij Springest draait het om onze gebruikers. Zij delen hun verhalen over hoe een training of opleiding hun leven heeft veranderd.


Nick van der Vlist

Nick (28) werkt bij één van Nederlands grootste banken als Service Manager. Naast zijn werk en taken als vader van twee jonge kinderen is hij bezig met het behalen van zijn master in Management & ICT.

102.304 ervaringen

Voor elke ingevulde ervaring doneert Springest €1 aan Stichting Edukans.

Extra kenmerken: