Rekenen aan Duurzaam Vastgoed
Startdata en plaatsen
placeBreda 7 feb. 2024 |
placeBreda 15 mei. 2024 |
Beschrijving
Financiële grip op uw duurzaamheidsambities in vastgoedprojecten!
De klimaatdoelstellingen van Parijs en de steeds strenger wordende eisen van (lokale) Vlaamse overheden hebben invloed op de businesscase, haalbaarheid en financierbaarheid van uw vastgoedprojecten. Het integreren van duurzaamheid in uw vastgoedprojecten verdient zich echter op termijn terug, mede door de huidige oplopende energie- en bouwkost.
Hoe maakt u uw vastgoedproject duurzaam en ook haalbaar en betaalbaar? Hoe integreert u duurzaamheid, zoals energietransitie van uw gebouwen en zelfs circulariteit in uw haalbaarheidsanalyses? In 1 dag krijgt u grip op de financiële haalbaarheid van uw duurzaamheidsplannen en -ambitie…

Veelgestelde vragen
Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.
Financiële grip op uw duurzaamheidsambities in vastgoedprojecten!
De klimaatdoelstellingen van Parijs en de steeds strenger wordende eisen van (lokale) Vlaamse overheden hebben invloed op de businesscase, haalbaarheid en financierbaarheid van uw vastgoedprojecten. Het integreren van duurzaamheid in uw vastgoedprojecten verdient zich echter op termijn terug, mede door de huidige oplopende energie- en bouwkost.
Hoe maakt u uw vastgoedproject duurzaam en ook haalbaar en betaalbaar? Hoe integreert u duurzaamheid, zoals energietransitie van uw gebouwen en zelfs circulariteit in uw haalbaarheidsanalyses? In 1 dag krijgt u grip op de financiële haalbaarheid van uw duurzaamheidsplannen en -ambities. Schrijft u zich in? Graag tot ziens!
Programma
08:30
Onthaal
09:00
Inleiding duurzaamheid & vastgoedprojecten: Rekenen aan Energietransitie
Uw docent: Jeroen de Jong, senior gebiedseconoom bij BPD Gebiedsontwikkeling én auteur Basisboek Vastgoedrekenen
We zien toenemende eisen die aan duurzaamheid van vastgoedprojecten worden gesteld. Denk aan BEN en de nieuwe renovatieverplichting voor niet-residentieel vastgoed. Dat heeft veel impact op de financiële haalbaarheid van uw projecten. Naar verwachting ontwikkelt de waarde van duurzaam vastgoed positief. Welke duurzame aspecten zijn er voor vastgoedprojecten? Hoe integreert u duurzaamheid in uw vastgoedbusinesscase? Dat staat centraal op deze cursus.
We starten met een kort, actueel overzicht van duurzaamheid in vastgoedprojecten, de trends die daarop van invloed zijn, zoals de sterk oplopende energie- en bouwkost. Daarnaast besteden we in dit eerste lesblok ook aandacht aan de vastgoedrekentechniek die u nodig hebt om de businesscase te kunnen berekenen. Vervolgens kijken we naar de 2 belangrijkste ontwikkelingen: de energietransitie van gebouwen, met zelfs een doorkijk naar circulair vastgoed.
PROGRAMMA
10:30
Break
10:45
Rekenen aan Energietransitie van Gebouwen
De docent kijkt vanuit zijn ruime ervaring in Nederland (BPD is de grootste woningontwikkelaar van Nederland, onderdeel van de Rabobank) naar de financiële impact van het effect van de energietransitie op de ontwikkeling en beheer van vastgoed. Het doel van de Energietransitie is om van fossiele brandstoffen naar volledig duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie over te stappen. In de ‘overgangsperiode’ wordt het aandeel conventionele energiebronnen, zoals kolencentrales, steeds verder verkleind en wordt tegelijkertijd gewerkt om zo veel mogelijk energie te besparen. Het doel is om uiteindelijk tot een volledig duurzame energievoorziening te komen.
We behandelen de vragen die op u afkomen zoals: Wanneer moeten we starten met investeren in energievoorziening (warmte en koude)? Welke ambities volgt u wel en met welke wacht u nog even? Is een investering nu weggegooid geld of juist waarde verhogend? Ontstaan er nieuwe verdienmodellen en hoe kunt u daarop inspelen? Oftewel: kost de energietransitie u geld of levert het geld op?
12:30
Lunch
13:30
Praktijkcases: Energietransitie bestaand kantoor & verduurzamen woning
Na de lunch gaan we aan slag met het berekenen van de energietransitie van uw vastgoedprojecten. Hoe ziet de businesscase eruit en hoe kunt u die optimaliseren? Daartoe behandelen wij 2 praktijkcases:
Praktijkcase 1: Energietransitie van een bestaand kantoor. Denk aan het vrij maken van stookolie en aardgas, verduurzamen en het effect op de waarde.
Praktijkcase 2: Verduurzamen van een woning
In deze case behandelen we op eenzelfde manier als de vorige
opgave, de rekensom van de verduurzaming van residentieel
vastgoed.
15:00
Break
15:30
Rekenen aan Circulair Vastgoed: TCO-rekenmodel
Ten slotte staat circulair vastgoed centraal. Het huidige economische model is een lineair model van ‘productie’, ‘gebruiken’ en ‘afdanken’. Daarin ontginnen we hulpbronnen, maken we producten en ontdoen we ons van producten. Het model is gericht op productgebruik en voor elk nieuw product worden nieuwe grondstoffen gewonnen. Het tegenovergestelde van een lineaire economie is een circulaire economie. In een puur circulaire economie bestaat er geen afval, wordt uitsluitend hernieuwbare energie gebruikt en is het gebruik van hulpbronnen geoptimaliseerd. De focus ligt op vermindering, hergebruik en recycling.
Tijdens dit laatste deel van de cursus krijgt u inzicht in circulaire verdienmodellen die ‘potentieel’ toepasbaar zijn in de praktijk. Met de nadruk op potentieel, omdat we qua denken en ambities nog aan het prille begin staan van de echte circulaire economie.
We gaan rekenen aan een circulaire vastgoedproject op basis van het rekenmodel van Total Cost of Ownership (TCO), gericht op afbouwpakket en/of een integrale waardering gericht op financiering van commercieel circulair vastgoed. Daarmee krijgt u inzicht in de rekenmethodiek gericht op de circulaire aanpak, die met eigen inzicht ook weer goed toepasbaar zijn op uw vastgoedpraktijk.
17:00
Netwerkdrink
Collegadeal!
Neem uw collega mee en ontvang allebei
korting op de deelnamefee! Deze deal geldt
ook als u meerdere collega's meeneemt.
Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen
Deel je ervaring
Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.