Cursus Aanpak Participatie Omgevingswet

Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats

Cursus Aanpak Participatie Omgevingswet

SPRYG Real Estate Academy
Logo van SPRYG Real Estate Academy
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,6 SPRYG Real Estate Academy heeft een gemiddelde beoordeling van 8,6 (uit 7 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeDen Haag
24 jan. 2024
placeDen Haag
29 mei. 2024

Beschrijving

Hoe realiseert u een effectief en zorgvuldig Participatieproces? De nieuwe Omgevingswet maakt participatie bij de meeste vastgoedprojecten verplicht. De eerste ervaringen zijn zelfs veelbelovend. Een goed participatietraject vergroot de langetermijnwaarde van vooral complexe projecten, zoals binnenstedelijke herontwikkeling en gebiedsontwikkeling.

De nieuwe wet biedt echter geen richtlijnen voor de wijze van participatie. Het is aan gemeenten en initiatiefnemers (corporaties, ontwikkelaars en eigenaren) om dit te concretiseren. Hoe realiseert u een succesvolle participatie? Hoe richt u een zorgvuldig participatieproces in? In 1 dag krijgt u als gemeente en initiatiefnemer effectieve, prakti…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Herontwikkeling, Omgevingswet, Fiscaal recht, Financieel recht en Grondbeleid.

Hoe realiseert u een effectief en zorgvuldig Participatieproces? De nieuwe Omgevingswet maakt participatie bij de meeste vastgoedprojecten verplicht. De eerste ervaringen zijn zelfs veelbelovend. Een goed participatietraject vergroot de langetermijnwaarde van vooral complexe projecten, zoals binnenstedelijke herontwikkeling en gebiedsontwikkeling.

De nieuwe wet biedt echter geen richtlijnen voor de wijze van participatie. Het is aan gemeenten en initiatiefnemers (corporaties, ontwikkelaars en eigenaren) om dit te concretiseren. Hoe realiseert u een succesvolle participatie? Hoe richt u een zorgvuldig participatieproces in? In 1 dag krijgt u als gemeente en initiatiefnemer effectieve, praktische handvatten en zelfs een gestructureerd toetsingskader. Kortom, met deze populaire cursus realiseert u een zorgvuldig participatieproces dat van meerwaarde is voor uw projecten.

Programma

08:30

Ontvangst

09:00

Inleiding: Participatie in de Nieuwe Omgevingswet

Uw docent: Marinda de Smidt, advocaat/partner bij Straatman Koster Advocaten

We zien een duidelijke tendens naar overheidsparticipatie en burgerparticipatie. Zo maakt de nieuwe Omgevingswet participatie bij veel ruimtelijke ingrepen zelfs verplicht. Hoe kunt u dit soort participatieprocessen zorgvuldig en effectief inrichten? Wat zijn de nieuwe richtlijnen en kaders? Hoe wordt er getoetst of participatie voldoende is? U krijgt een praktisch overzicht van de rol van participatie bij vastgoedprojecten. Daarbij kijken we naar participatievormen (burgerparticipatie en  overheidsparticipatie) en de motiveringsplicht voor initiatiefnemers.

Aanpak diverse participatieopgaven

Uw docent: Marinka van Vliet, adjunct-directeur en Xandra Kok, adviseur, beiden van Bureau Buhrs

Vervolgens doorlopen we de aanpak bij diverse participatieopgaven, zoals een nieuwe (omgevings)visie, programma en concrete plannen zoals herinrichting, renovatie, sloop/nieuwbouw, transformatie en nieuwbouw, maar ook energietransitie en verduurzaming.

10:30

Koffiebreak

10:45

Participatiestrategieën: Rollen, Belevingswereld en Communicatie

We bespreken het afwegingskader. Wanneer organiseren we participatie? Hoe bepalen we de strategie? Welke randvoorwaarden gelden er? Wat zijn de participatiedoelen en wat is de participatieruimte? U hoort over het Brand Strategy Research-model (BSR-model) om de verschillen in belevingswerelden te toetsen en hoe u deze kunt inzetten in de praktijk. Maar ook de rol van participatie, zoals ter kennisgeving, meedenken en/of meebeslissen.

12:30

Lunch

13:00

Effectieve Gestructureerde Participatie & Toetsingskader

Een effectieve participatie vraagt om maatwerk. Elke belevingswereld heeft een eigen voorkeur voor een participatie- en communicatie aanpak. Deze voorkeur bepaalt de keuze van type participatiebijeenkomsten, zoals informatieavonden en buurtbijeenkomsten, type communicatiemiddelen en toon en inhoud van de boodschap. U krijgt praktische handvatten en inzichten voor inrichting van het participatieproces en verschillende typen communicatie voor de betrokken doelgroepen. U ontvangt een toetsingskader om participatie gestructureerd te beoordelen.

Online Participeren
In de coronatijd is gebleken participatieproces op een goede manier ook online georganiseerd kunnen worden. We zien al zeer positieve ervaringen met online informatieavonden en buurtbijeenkomsten. Zelfs meer buurtbewoners doen daar aan mee dan met fysieke bijeenkomsten, dus kan zelfs van toegevoegde waarde zijn. U krijgt daarvoor waardevolle handvatten.

14:30

Koffiebreak

14:45

Praktijkcase: Aanpak Binnenstedelijke Herontwikkeling

  • Vervolgens bekijken we de praktijkcase van een naoorlogse en monumentale wijk die aangewezen is als herstructureringsgebied. De gemeente en de woningcorporatie willen gezamenlijk een stedenbouwkundig plan opstellen in samenwerking met bewoners. Een aantal bewoners moet hun huis verlaten vanwege renovatie en sloop. Ook is er een lange historie van discussie met wijkbewoners.
  • Aan de hand van de bovenstaande casus gaan we aan de slag met het BSR-model. Hoe kunnen bewoners het beste participeren in het opstellen van het plan? In kleine groepjes gaan we kijken naar de dominante belevingswerelden in de wijk en welke strategische overwegingen er voor participatie zijn. Welke participatie-activiteiten lijken nuttig? Welke middelen zet u in?

16:00

Afsluiting & Netwerkborrel

Collegadeal!
Neem uw collega mee en ontvang allebei korting op de deelnamefee! Deze deal geldt ook als u meerdere collega's meeneemt.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
We slaan je gegevens op, en delen ze met SPRYG Real Estate Academy, om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.